Sağlıklı bir diyet için 10 öneri

Sağlıklı bir diyet için 10 öneri

Diyet yapmak zor ve zahmetli bir iştir. Heves ister. Direnç ister. Sabır ister. Bir o kadar da motivasyon ve süreklilik ister. Daha da mühimi bilgi ve kalıcılık üstüne birazcık sürdürülebilirlik ister. Ama en önemlisi bazı temel beslenme kurallarına kayıtsız ve şartsız itaat, uyum ister. İtaati zorunlu olan kuralların ilk 10’unda neler var diye merak ediyorsanız buyurun...

1- Öğün atlamayın. 

2- Dengeli ve çeşitli beslenmekten taviz vermeyin. Beyaz un, şeker ve nişastalı yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde mutlaka yeteri kadar protein (et ve süt ürünleri) alın. Her gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin (1 porsiyon meyve tenis topu, sebze yumruk büyüklüğü kadar olmalı). 

3- Sağlıklı, az işlenmiş ve doymamış yağları (özellikle zeytinyağını) tercih edin. Kuruyemişlerden de faydalanın ama yağlı yiyecekleri ve kuruyemişleri kararında tüketin. 

Tam yağlı süt ürünleri, krema, kaymak, yağlı etler gibi doymuş yağlardan uzak durun. Trans yağlara (fast food yiyecekler, cipsler, fırın ve pastane ürünleri) elinizi sürmeyin. Omega-6 yağlarından (ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağı) uzak durun.

4- Bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin. Sirke ve limon glisemik yükü azaltıyor, kilo almayı yavaşlatıyor. Tuz kullanımınızı sınırlayın. Tuz hem çok yediriyor, hem de su tutulmasını artırıyor. 

5- Salatayla geçiştirmeyin. Salata karın doyurmuyor. Salatayla beraber mutlaka bir parça proteinli yiyecek (et, tavuk, balık, yoğurt, peynir) yemeniz gerekiyor. 

Salatalarınıza yağı kendiniz ekleyin. Mayonez ve hazır sosa hayır deyin. Bizim uzmanların önerisi bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ya da ceviz ve keten tohumu yağı karışımı. 

6- Asla kızartmayın. Kızartmalardan uzak kalın. Kızartma yerine buğulama, suda uzun süre kaynatma, fırında ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Hiçbir yiyeceği una veya galeta ununa bulamayın, daha çok yağ kazanırsınız. 

Hazır soslara hiçbir zaman itibar etmeyin. Hazır kek, poğaça, börek yemeyin. Canınız çok çekerse evinizde kendiniz yapın ve küçük bir parça ile yetinin. 

Tatlı ihtiyacınızı meyveli yoğurt –kendiniz hazırlayın-, tatlandırıcı ve kahve eklenmiş yoğurt, sütlü tatlılar ile gidermeye çalışın. Bizim uzmanlar “meyveden şaşmayın” diyor. 

7- Bol ve sık sık su için. Aklınıza geldikçe su tüketin. Su hem ucuz, hem de kalorisiz bir içecektir. Sudan sıkıldığınızda meyve çayları, diğer bitkisel çaylar ve özellikle de yeşil çay emrinizdedir.

Kahveden değil, aşırısından korkun. Bir iki bardak kahve metabolizmanızı hızlandırabilir bile. 

Günde iki fincanı geçmemeniz öneriliyor. Meyve konsantrelerinden, şeker eklenmiş meyve sularından, hatta yüzde 100 meyve sularından diyet yaparken uzak durmanızda fayda var. Şişede ve kutuda satılan her türlü içeceğin –su hariç- içinde fazla miktarda şeker bulunuyor. Ayrıca diyet içecekler de tavsiye edilmiyor. 

8- Akşam yemeğinizi azaltmanızda, günün son yemeğini yatmadan en az 2–3 saat önce tamamlamanızda fayda var. 

Diyet yaparken alkol kullanmamanız gerekiyor. Çok sıkışırsanız –sosyal sebepler, keyif zamanları, ödüllendirmeler- bir bardak şarapla yetinmeye bakın!

9- Önemli noktalardan biri de düşük glisemik yüklü karbonhidratları, protein ve sağlığa yararlı yağlarla birlikte yemeyi becerebilmektir. Diyet yaparken patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve undan yapılmış makarnalardan, beyaz un ile yapılmış yiyeceklerden uzak kalın. Büyük öğünlerden kaçının. 

Az yiyin, kaliteli ve güzel şeyler tüketin. Acıkırsanız 1–2 saat sonra yeniden bir şeyler yiyebilirsiniz. İkinci porsiyonu yemek zorunda kalırsanız proteinli bir yiyecek (balık, et, yoğurt, peynir) tercih edin. 


10-  Her gün tartılmayın. Haftada bir tartılmanız –en fazla iki olabilir- yeterlidir. Kilo vermekten çok, daha iyi görünmeyi, kendinizi daha iyi hissetmeyi veya sağlığınızı daha iyi bir noktaya taşımayı amaçlayın. 
Zaman zaman kaçamaklar yapmaktan korkmayın ama yanlışları sık sık tekrarlamayın. Daha çok doğal ot –yeşil yapraklı yiyecekler; fesleğen, kekik vb.- ve baharat –sarımsak, soğan, pul biber, isot, hardal- kullanın.

kaynak:milliyet
Osman MÜFTÜOĞLU

1/11