Ömrü uzatmanın 10 yolu

Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamanın sırrı, sadece düzenli beslenme ve spor yapmakla sınırlı değil. Alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişiklikler ömrünüzü uzatacak. Stres Çok fazla stres bağışıklık sisteminin erken yaşlanmasını tetikler.

Günlük yaşamda karşılaşacağınız sorunlar, yaşayacağınız duygusal olumsuzluklar sizi strese sokabilir. Uzmanlar, stresi kontrol altında tutmak için alınacak bazı önlemleri şöyle özetliyor. Düzenli uyku, dengeli beslenme, spor yapmak , hayır demeyi bilmek, kendinize güvenmek, müzik dinlemek, hayal kurmak, iyimser olmak. İyimser insanlar strese daha az yatkındır.

Alkol Çok fazla alkol almanın vücuda zararları herkes tarafından biliniyor. Özellikle iç organların sağlığı açısından tehlikeli.

Az hareket etmek Az hareket etmek, spor yapmamak anlamına gelmiyor. Sokağın sonundaki markete bile arabayla gitmek, merdiven yerine asansör tercih etmek vb alışkanlıklar az hareketliliği ifade ediyor. Doktorlar her gün sadece yarım saat yürümenin ömrünüze ömür katacağını vurguluyor.

Doymuş yağ içeren gıdaları tüketmek Doymuş yağlar çoğunlukla hayvan kökenlidir. Yağda, tam yağlı peynir, süt gibi gıdalarda, kanatlıların derisinde ve yumurtada bulunur. Hindistan cevizi, hurma gibi ürünler de doymuş yağ bakımından zengindir. Bu ürünler kötü kolesterolü yükselteceği için sağlığa zararlı. Akdeniz tarzı beslenmede yer alan yiyecekler öneriliyor.

Kirli hava / sigara Kirli hava solumak ömrü kısaltıyor. Boğaz rahatsızlıklarından astıma kadar bir çok hastalığın nedenlerinden biri kötü hava koşulları. Sigara içmek de kanser ve kalp krizi riskini artırıyor.

Güneş ışınları / solaryum Her yıl dünyada binlerce insana cilt kanseri teşhisi konuyor. Güneşe çıkmadan önce koruyucu faktörlü krem kullanmak, cilt kırışıklıkları ve lekelerini önlemek için şart. Solaryum alışkanlığı da ömrünüzü kısaltıyor.

Az uyumak Obezite, diyabetik hastalıklar, yüksek tansiyon ve hafıza kayıplarının az uyumakla ilişkisi kanıtlandı artık. Yeterince uyumak için yatak odanızın ona göre düzenlenmiş olması gerektiğine dikkat edin. Televizyon ve radyo varsa çıkarın. İyi bir uyku için odanın karanlık olması da önemli. Günde 6 ile 7 saat arasında uyumanın yaşam süresini uzattığı belirtiliyor.

Şekerli gıdaları fazla tüketmek Şekerli gıdaları fazla tüketmek kilo almanıza ve bunun sonucunda da kalp rahatsızlıklarına neden olur. Yapılması gereken bu gıdaları az tüketmek ya da şeker ihtiyacını kek vb gıdalar yerine meyvelerden karşılamaya çalışmak.

Evcil hayvan beslemek Evcil hayvan besleyen kişilerde azalan stres ile kalp krizi riski de düşüyor.

Hobi edinmek İnsanın hobileri doğrultusunda bir uğraş sahibi olması fiziksel ve ruhsal bakımdan hayat kalitesini artırır.

1/10