Gözleriniz mi kaşınıyor?

Gözleriniz mi kaşınıyor?

Kaşınan, yanan ve kuruyan gözlerinizden acı mı çekiyorsunuz? Doğal olarak siz yaşlandıkça, vücuttaki gözyaşı üretimi azalır ve yavaşlar, bu yüzden de gözleriniz kurur ve saydığımız sorunlarla baş başa kalırsınız.
Gözlerinizin kurumasını engellemek mümkündür. Bu hem görüşünüzü daha kaliteli hale getirir, hem de yanma ve kaşınma gibi sorunları yaşamamanızı sağlar. Aldığınız ilaçlara dikkat etmeye başlayarak, beslenme düzeninizde yapacağınız küçük değişiklikler ve bulunduğunuz çevrenin farkında olmaya başlayarak çok basit bazı adımlarla göz kuruluğunu engelleyebilirsiniz.

Çok sık ağlayan biri olmasanız bile, gözleriniz devamlı olarak gözyaşı üretmek zorundadır. Bunun nedeni gözyaşları ile gözlerinizi korumak ve işlevlerini kolaylaştırmaktır. Gözyaşı üretimindeki azalma, gözlerinizin kurumasına ve bununla beraber ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Gözyaşı üretimi, başta da belirttiğimiz gibi yaşın artmasıyla ters orantılıdır. Genellikle menopozun hemen ardındaki süreçte kadınlarda çok sık görülür. Bununla beraber nedenleri arasında alerjiler, kuru bir hava ortamı, bazı kozmetik ürünleri veya bazı kontak lensler sayılabilir. Gözler aynı zamanda gözyaşları iyi dağılmadığı zaman kuruyabilir. Mesela bilgisayar başında saatler geçiren birinin, göz kırpmadan geçirdiği süre de çok fazla oluyor ve bu gözlerimize zararlı hale geliyor.
Kuruma sonucunda gözlerde yanma, kaşınma, yorgunluk ve gerginlik oluşuyor. Yaşlanmanın getirdiği doğal kuruma oranı dışında kalan her türlü etkeni yok etmek ise elinizde. Bazı basit önerilerle göz kuruluğunun ve getireceği sorunların önüne geçebilirsiniz.

Önerilerimize başlamadan önce sizlere hatırlatmamız gereken önemli bir nokta var.
Eğer ki sayacağımız RealAge önerileri sayesinde herhangi bir gelişme kaydedemiyorsanız ,mutlaka uzman doktorunuza başvurmalısınız. Kuru göz sendromu, romatoid artrit Sjogen’s sendromu birçok hastalıkla karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Böyle bir durumda mutlaka uzman doktorunuza danışın.

Yaşadığınız yeri daha nemli hale getirin: Eğer gözlerinizdeki kaşınma ve arkasındaki kuruluk havadan kaynaklanıyorsa, taşınabilir bir hava nemlendiricisi kullanabilirsiniz. Eğer kuru havayı daha çok işyerinde hissediyorsanız , hava nemlendiricisini işyerinizde de tutabilirsiniz. Özellikle kışın evlerimizin için çok daha kuru havaya sahip oluyor. Bunun önüne geçtiğiniz zaman göz kuruluğunun karşısında daha güçlü olabilirsiniz.

Göz dostu besinleri tüketin:
Gelişmiş ülkelerde görülme olasılığı az bile olsa, kuru gözlerin sebebi A Vitamini eksikliği olabilir. Gözleriniz için en önemli vitamin, A vitaminidir. Havuç, tatlı patates, bal kabağı, kavun ve mango gibi besinlerde bolca bulunduğunu sizlere hatırlatmak isteriz. Özellikle yaşlanmayla gelen gözyaşı üretimi azalmasına karşı lutein ve zeaksantin dediğimiz antioksidan karotenlerinin alımı önem kazanmaktadır.

İlaçların yan etkilerini unutmayın:
Reçeteli, hatta reçetesiz satılan bazı antihistaminikler, uyku hapları, diaretikler (idrar söktücüler) ve ağrı kesicilerin yan etkileri nedeniyle göz yaşı üretiminin azalmasına neden olabilir. Eğer bu tarz bir durumdan şüphe ediyorsanız, doktorunuza alternatif ilaçları sorabilirsiniz.

Yaz-kış güneş gözlüğü kullanın:
Dışarıdaki hava hem yaz mevsiminde hem de kışın gri günlerinde bile gözlerinize zararlı olabilir. Bu bakımdan UV ışınlarını engelleyici güneş gözlüğü kullanmanızı öneriyoruz. Aynı zamanda gözlerin nemini korumasını sağlayarak gözyaşılarının kısa sürede buharlaşmasını engelleyebilirsiniz. Bununla beraber kışın kullanılan güneş gözlüğü sayesinde rüzgarın kurutucu etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Sıklıkla Dinlendirin:
Eğer saatler boyunca bilgisayar başındaysanız, kitap okuyorsanız, çalışmak zorundaysanız gözlerinize kısa molalar vermelisiniz. Monitörden gözlerinizi ayırarak birkaç metre ilerideki bir objeye odaklanın. 5 saniye kadar o objeye baktıktan sonra tekrar ekrana dönün. Bu egzersiz sayesinde gözleriniz dinlenmiş olacak. Her birkaç saatte bir bunu tekrarlayın. Eğer imkanınız varsa 10-15 dakika kadar gözlerinizi kapatarak da dinlendirebilirsiniz.

Gözleriniz kaşınıyorsa onlar kurumaya başlamış olabilir. Saydığımız önerileri uygulayın. Dünyayı daha sağlıklı görmeye başlayın. Eğer bu öneriler istediğiniz sonuçları vermiyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Özellikle gözleriniz kaşınırken gözkapaklarınız kırmızıya dönüyorsa, acıyor ise, ve ağzınız da kuruyorsa mutlaka doktorunuza görünün.

1/9