Diğer İsimleri : Bahçe sedefotu, Ruta graveolens
Botanik Bilgi : Sedefotugiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. boylanabilen, çok yıllık çalı görünümünde, oldukça sık çatallaşan yeşil renkli ve gövdesi ve dalları yuvarlaktır. Bitki ikinci yılında odunsulaşır. Yaprakları birkaç defa yan yapraklara ayrılır ve ana yaprakları; oval veya mızrak şeklinde, kenarları bütün ve mavimsi yeşil renklidir, acı tatlı ve kokulu, içerdiği yağ benekleri nedeniyle benekli görünüşlüdür. Bitkinin yeşilimsi sarı renkli gösterişli çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Olgunlaşan çiçekleri siyah renkli ve hilal biçimli tohumlara dönüşür.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan bitki bir defa ekildiğinde kendiliğinden yetişir. Özel bir itinaya gerek yoktur.
Toplanması-Saklanması : Sedefotunun toprak üstü kesimleri, bitki yazın çiçek açmadan önce toplanır ve gölgede kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Sedefotu bitkisinin topraküstü bölümleri uçucu yağ, alkaloitler, tanen, reçine, rutin adı verilen glikozit ile pektin içerir. Tohum ve yaprakları az miktarlarda tüketilmek koşuluyla bazı ülkelerin mutfağında yer alır.
Faydaları :
Uyarıcıdır. Terleticidir.
Gaz söktürücüdür.
Adet söktürücüdür. Kadınlarda aybaşı dönemini kolaylaştırır ve düzene sokar.
Midevidir. iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
Yatıştırıcıdır. Spazmları çözer.
Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.
Göz yorgunluğunu giderir. ( Pamuk yardımıyla dıştan gözlere sürülür. )
Kullanım Şekli - Çay : Yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir. Böylece elde edilen çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.
Sedefotu, antiseptik ve böcek kovucu etkiler de taşır. Bunun için kurutulmuş yaprakları evlerde mutfak ve kilerin uygun yerlerine serpilir.
UYARI : Sedefotu gebelikte kullanılmamalıdır, çünkü çok etkili bir çocuk düşürücüdür.