Pamuk nedir? Faydaları nelerdir?

 

Diğer İsimleri : Pambuk, Bambuk, Gossypium, Cotton, Cotton plant, Cotonnier

 

 

Botanik Bilgi : Ebegümecigiller familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır. Meyvesi (Koza) 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda Koza veya Yerli türü yetiştirilir. Yerli pamuk (Gossypium herbaceum); 75-80 santimetre boyunda, yan dalları kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür.

 

Yetiştirildiği Yerler : Anavatanı Hindistan’dır. Ülkemizde pamuk üretimi Çukurova, Ege, Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Antalya yöresinde yoğun olarak yapılmaktadır.

Toplanması - Saklanması : Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar. Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır.

Kullanıldığı Yerler : Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek “Hidrofil pamuk” yapılır. Çiğit denilen pamuk tohumlarından, Pamukyağı (Oleum gossypii) elde edilir. Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.

Faydaları :

Kabızlığı giderir.

Ateşi düşürür.

Regl düzensizliğini giderir.

Regl söktürür.