Kırlangıç otu nedir? Faydaları nelerdir?

 

Diğer İsimleri : Kaşıntı otu, Haşiset-ül-hattaf, Hilaliye, Chelidonium majus, Celandine, Cheyidoine

 

 

Botanik Bilgi : Gelincikgiller familyasından, 30-80 cm boyunda, çok yıllık, çok çatallı bir bitkidir. Kökü parmak kalınlığında, alt yaprakları (roset yaprakları) uzun saplı kanat yapraklardan oluşur. Gövde yaprakları sapsız oturmuş vaziyette yine kanat yapraklardan oluşur. Çiçekleri, taç yaprakları dört adet, oval veya yumurta şeklinde, altın sarısı renktedir. Dalların ucundaki çiçek demetinde 4-12 çiçek bulunur. Meyveleri fasulye kapçığını andırır fakat oldukça ince ve uzun  içinde 4-6 adet yumurta şeklinde tohumları içerir. Sapı kırıldığı zaman sarı renkli bir süt akar. Zehirlidir.
Temmuz ve Ağustos'ta en yüksek oranda alkaloit içerdiğinden dolayı bu aylarda toplanmalıdır.

 

Faydaları :

 

Safra, mide ve bağırsak kramplarına karşı kullanılır.

 

Kullanım Şekli : Çay : İki kahve kaşığı demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

 

Hepatit (sarılık), safra kesesi iltihabı, safra taşlarına karşı kullanılır.

 

Karaciğer iltihabı, akciğer iltihabında fayda sağlar.

 

İshal, melankoli, korkuya karşı kullanılır.

 

Sütü siğil ve nasırların tedavisinde kullanılır.

 

Kullanım Şekli : Tentür : Kırlangıçotunun sadece kökü tentür yapımında kullanılır. Sökülen köklerinden 100 gr yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyılarak bir şişeye doldurulur ve üzerine 500 ml %70′lik Etanol ilave edilir. Şişe iki günde bir çalkalanır. 6-8 hafta sonra süzülerek Tentür hazırlanır ve hazırlandıktan sonra güneş ışınlarından uzakta muhafaza etmek gerekir.