Diğer İsimleri : Ovatu, Büyük Karyaotu, Fuchskreuzkraut, Senecio ovatus
Botanik Bilgi : Bileşikgillerdendir. Kanaryaotu 70-150 cm boyunda kahverengimsi esmer bir gövde, alt kısmı nadiren, üst kısmı oldukça sık çatallaşan bir yapıya sahiptir. Yaprakları eliptik veya mızrak şeklinde, kenarları kertikli, ortada derin bir damar, koyu yeşil renkli, 15-30 cm uzunluğunda, 7-12 cm eninde , kısa saplı ve değişken sıra ile dizilmiştir. Çiçekleri bitkinin en üst noktasında 20-50 adet bir arada geriden şemsiye görünümünde , her nir çiçek 3-5 altın sarısı renkte ve dil şeklinde, taç yaprakları, ortada boru şeklinde esmer 5-15 adet göbek yaprakları ve bunları saran çan şeklinde kupa yaprağına sahiptir.
Bilinen Bileşimi : Meyvelerinin içeriğinde uçucu yağ, tanen, reçine, inulin vardır. Köklerinde ise; “Senecin” ve “Senecionin” adlı iki alkoloid bulunur.
Toplanması : Temmuzdan Eylüle kadar yerden 5-10 cm yukarıdan kesilerek demeti yapılır. Açık, havalı ve güneşli bir yerde kurutularak nemsiz bir yerde saklanılır.
Faydaları :
Kadınlarda rahim kanamalarının durmaması, regl süresinin uzaması, doğumdan sonraki kanamalar, düşükten sonraki kanamalar ile burun kanamasına karşı kullanılır.
Bağırsak kurtlarını düşürür.
İshal, dizanteri ve kanamalarda faydalıdır.
Yaraları iyileştirir. Romatizma ağrılarını dindirir.