Diğer İsimleri : Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan, Ocimum basilicum
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Anayurdu Güney Asya’dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki tabanına inildikçe kırmızılaşır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz, pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük tohumları koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir .Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Faydaları :
Yaprağının Faydaları :
Şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerini giderir.
Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.
Uyarıcı ve spazm çözücüdür.
Baş ağrısını giderir.
Kullanım Şekli : 25-30 gram taze fesleğen yaprağı alınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çay, günde iki-üç bardak içilir.
Tohumunun Faydaları :
Fesleğen ayrıca öksürüğü keser.
Sinirleri teskin edici etkisi sayesinde sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur.
Kullanım Şekli : Fesleğen tohumları kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan çay günde iki kez alınabilir.
Özsuyunun Faydaları :
Sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır.
Kullanım Şekli : Tamamen yıkanıp temizlenen bitkinin sıkılarak suyu çıkartılır.