Çıbanotu nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer İsimleri :Veronica officinalis, Speedweel, Avrupa çayı, Veronika,  Yavşanotu

Botanik Bilgi : Sıracagiller  familyasından,  kuru çayırlarda, orman boşluklarında 1200 m rakım’a kadar olan yerlerde yetişir. Çok yıllık sürüngen bir bitkidir. Boyu 10 - 30 cm arasındadır. Yaprakları yeşil - gri, kenarları tırtıllı, üstleri tüylüdür. Mart - haziran arasında beyaz, açık mavi ve mor renkli çiçekler açar. İki çeşidine rastlanır. Çiçekli filizleri hafif baharlı kokar, kuru bitkide koku yoktur. Tadı hafif acı ve büzücüdür.

Faydaları :

Kolestrolü  düşürür, günde iki bardak çayı yeterlidir.

 

Özsuyu içildiğinde gerek kronik egzama ve gerekse kronikleşmiş deri hastalıklarına çok iyi gelir.

 

İştah açıcı özelliğe sahiptir.

 

Sakinleştirici, hafızayı kuvvetlendirici ve varsa bas dönmelerini gidericidir.

 

Çıbanlarda, yaralarda faydalıdır. Yara, özsuyu ile yıkandıktan sonra çayı ile pansuman yapılıp sarılır.

Romatizma ağrılarında bitki tentürü ile ağrıyan bölgeye yapılan masajlar iyi gelir.

 

Kullanım Şekli :

 

Çay Hazırlama : Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

 

Özsuyu Hazırlama : Çiçek salkımlarının sapları yıkanıp sıkılır. Elde edilen özsu küçük şişelere koyularak buzdolabında saklanır. 
 

Tentür Hazırlama : İki avuç dolusu ince kıyılmış çiçekli bitkinin üstüne 1 litre konyak eklenir. Konyak bitkilerin üstüne çıkmalıdır. Tentür şişesi arada bir çalkalanarak, 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletilir ve süre sonunda süzülür. Koyu renkli şişelere aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır.