13 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir15°C

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ NASIL KURTULUR?

Prof.Dr. Paşa Göktaş

15 Aralık 2011 Perşembe 15:39

Bir Kez Daha

            ÜNİVERSİTE HASTANELERİ NASIL KURTULUR?

 

 

Üniversiteler Zor Durumdadır

            Üniversite hastanelerinin zor durumda olduğunu, ödeme güçlüklerinin olduğunu artık herkes biliyor. Örneğin, bugüne kadar ülkemizin en iyisi olarak bilinen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri fiilen iflas etmiş durumdadır. Diğerleri de, Hacettepe'nin değişik derecelerde benzeridir.

 

         Sayın Bakan Akdağ'ın Yöntemiyle Kurtuluş Olmaz

         Kesin olan bir şey var ki, üniversite hastaneleri Sayın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yöntemleriyle kurtulamaz. Zaten, üniversite hastanelerini çıkmaza sokan durum, Sayın Bakan Akdağ'ın getirdiği politikalardır. Bu politikanın esası, üniversite hastanelerini düzleştirme, sıradanlaştırma ve kasaba devlet hastaneleri düzeyine indirgeme sonucunu doğuran politikalardır.

         Bunu sağlayan da, üniversite hastanelerini, ücretlendirmede SUT'a zorunlu hale getiren uygulamadır.

         Üniversite hastaneleri farklı ve özellikli hizmet üretirler, bu hizmetin karşılığı Beytüşşebap Devlet Hastanesi'nde hak edilen SUT fiyatı ile aynı olamaz.

         Bu iki hizmeti hakedişte aynı gören anlayış, üniversite hastanelerini çıkmaza sürüklemiştir. Testler aynı fiyat, ameliyatlar aynı fiyat, hocalar düz doktor vb. Herkese yeşil asker üniforması giydirilmiş durumda. Profesörün, doçentin, şefin bir farklılığı ve değeri yok.

 

         Üniversite Hastaneleri Nasıl Kurtulurlar?

         Yürütülen kızılordu (veya beyazordu) yaratma biçimindeki düzleştirme politikasından vazgeçilerek kurtulurlar.

         Farklılıklara değer verilmesi, bilgiye değer verilmesi, bilgi, deneyim ve becerilerin farklı olarak ücretlendirilmesi şarttır. Bırakın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri, farklı ve üstün düzeyde bilgiye dayalı hizmet üretiyorsa, bu hizmetin bedelini ödeyebilenlerden talep etsin. İsteyen ve ödemeyi kabul eden gider, etmeyen gitmez. Neden insanları zorluyorsunuz? Kurumlar da kendi farklılıklarını geliştirsin ve yarışabilsin. Ücretlendirmede üniversite hastanelerini serbest bırakın. Yıllardır olduğu gibi.

         Ödeme gücü olmayanlar da, SUT üzerinden hizmet sunan kurumlara gitsin. Yapılamayan işlemler varsa, üniversite hastanelerine ücretsiz gitsin.

 

         SGK Desteği Yetmez, Halkın Katılımı Şarttır

         Sayın SGK- GSS Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, bir demecinde üniversite hastaneleri için çözüm aradıklarını belirtiyor.

         Açıklamalardan, üniversite hastanelerine SGK'dan biraz daha fazla destek verileceği anlaşılmaktadır.

         Bu destek üniversite hastanelerinin sorununu çözmez. Ne kadar destek verirseniz verin, SGK'nın kaynakları da buna yetmez. SGK'ya da yazık olur.

         Halkın giderlere katılımı şarttır. Giderler, ödeme gücü olan halkla paylaşılmalıdır. Üniversitelere, kendi fiyat politikasını uygulama serbest bırakılmalıdır. Fark kısıtlamaları ortadan kaldırılmalıdır.

         Bunlar yapılmadan, üniversite hastaneleri kesinlikle kurtulamaz. Daha da çıkmaza girmeye devam ederler. Biz de hep bu dramı seyretmeye devam ederiz.

         Yanlışın neresinden dönülürse kardır. Gecikme zararı artırır.

                                                                 

                                                                                              Dr. P. Göktaş

Yorumlar

Yükleniyor...