22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa21°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

"TAMGÜN YASASI TBMM'DEN GERİ ÇEKİLDİ" ZATEN BAŞTAN SONA YANLIŞ BİR YASA

Prof.Dr. Paşa Göktaş

30 Ekim 2013 Çarşamba 09:51

Sağlık Bakanı’nın dediğine göre, TBMM açılır açılmaz Tamgün Yasası adıyla bilinen yasa ivedilikle ( ivediliğin nereden geldiğini anlayamadık ) getirilerek TBMM’den geçirilecekti. Nitekim de getirildi. Ancak, bazı dikkatli hukukçular bu yasanın yargıdan dönen maddelerine baktılar ve yine büyük tutarsızlıklar gördüler. Doktorları yasaklayalım derken, mühendis- avukat- muhasebeci- işletmeci vb. tüm meslek mensuplarının da üniversitelerde görev alması yasaklanıyordu. Pire için yorgan yakılıyordu ve geniş kesimlerin isyanının yolu açılıyordu. 

Bu nedenle yasa geri çekildi. Başbakan, “üzerinde biraz daha çalışın” demiş.           

Bu Anlayışla Ne Kadar Çalışsanız Nafile 

Bu yasayı, Sağlık Bakanlığı’ndaki bir önceki Sağlık Bakanı’nın ekibinden kalanların zorlayıp durduğu apaçık ortada. Ancak, bu ekibin bakış açısı ve zihniyeti ile, Türkiye’nin gerçekleri örtüşmüyor. Demokrasi ve hukukun gerekleri de örtüşmüyor. Aslında, hükümetin diğer alanlarda izlediği genel anlamdaki liberal politikalarla da bu yasa örtüşmüyor. Ancak nasıl olduysa, böylesine garip, önyargılarla hazırlanan, içinde baştan sona hukuk hataları yanında, insan hakları ihlalleri barındıran bir yasa, TBMM’den torbalara konularak defalarca geçirildi ve hepsinde de belirli oranlarda yargıdan döndü. Mevcut ekip Sağlık Bakanlığı’nda kaldığı sürece de, yine bu yasayı zorlayacak gibi görünüyor. 

Ancak, yasanın da nefesi giderek tükeniyor. 

Mantıksız Yasalar Çıksa da Yaşamaz 

Eğer bir yasa toplumun gereksinimlerine karşılık vermiyorsa ve sorulan soruları mantıklı biçimde yanıtlayamıyorsa, bu tür yasaların yaşama şansı yoktur. Çıkarsanız da ömrü fazla olmaz. 

Tamgün Yasası da böyle bir yasa. Cumhuriyet döneminde iki defa çıkarıldı, ikisinde de bir süre sonra geri dönüldü. Şimdi üçüncüsünden geri dönülecek gibi görünüyor. Çünkü Türkiye bu yasayı sırtında taşıyacak güce sahip olmadığı gibi, o lükse de sahip bulunmuyor.           

TAMGÜN YASASININ MANTIKLI BİÇİMDE YANITLAYAMADIĞI SORULAR 

1. Sadece Doktorları Yasaklamak Eşitlik İlkesine Aykırı Değil mi?

Avukat, mühendis, işletmeci gibi meslek mensupları üniversitelerde part- time veya sözleşmeli görev alabilecekler. Ancak doktorlar yasak. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı değil mi? 

2. Doktorları Mesaiden Sonra Zorla Balık Tutmaya Göndermenin Ülkeye Bir Yararı Var mı? 

Mesaiden sonra da çalışmak ve hastalarına hizmet vermek isteyen doktorları, zorla yasaklamanın ve balık tutmaya göndermenin akılcı bir yönü var mı? Ülkeye yararı mı var, yoksa zararı mı var? 

3. Bu Yasa Esnek Çalışma Sisteminin Neresinde Duruyor? 

Bir taraftan esnek çalışma yasası çıkarılması düşünülüyor, diğer taraftan totaliter dönemlerde bile görülmeyen böyle  garip bir  yasa getirilmeye çalışılıyor. Bu ikisi nasıl bağdaşıyor?

4. Yunanlı  Doktorlara Türkiye’nin İhtiyacı mı var? 

İşsiz Yunanlı doktorlara çağrı yapılıyormuş. Türkiye’ ye gelsinler diye. Önce kendi doktorunu daha iyi çalıştırmak gerekmez mi? Gönüllü olarak mesaiden sonra da çalışmak, Cumartesi de çalışmak isteyenler neden yasaklanıyor o zaman?

5. Bu Yasanın Kamu Sağlık Giderlerini Artırdığı Hala Görülemiyor mu Acaba? 

Tamgün Yasası ile, kamu sağlık giderleri 8- 10 kat artarak yılda 70 milyar TL’ lere dayandı. 

Bu durum hala görülemiyor mu acaba? 

6. Doğru Hekime Erişim Zorlaştı! 

Sağlık sistemine erişiliyor, ancak doğru hekime erişim zorlaştı. Sağlık hizmeti öncelikle hekime güven olayıdır. İstenilen hekime erişilemiyor. Sağlık hizmetinin içi boşalıyor. 

Bu durumun farkına varılabildi mi acaba? 

7. Ülkenin Kaynakları Boşuna Heba Ediliyor. Hala Farkına Varılamadı mı Acaba? 

Sağlık sistemi, ülke bütçesinin 4’te – 5’te birini yutuyor. Bu büyük paraların nereye gittiği de belli değil. Bu arada, ülkenin üretim sorunu var. İhracat, ithalat karşısında; üretim, tüketim karşısında eziliyor. Kaynaklar yanlış harcanıyor. Bunun hala farkına varılamadı mı acaba? 

8. Geçmiş İktidarlar Bu Tamgün Yasalarından Neden Vazgeçtiler, İncelendi mi Acaba?

Muhtemelen, iyi incelenmediği anlaşılıyor. 

Bu nedenle de, bu problemlerle dolu yasa dönüp dönüp tekrardan getiriliyor. 

ÇIKSA DA YAŞAMA ŞANSI YOK 

Tamgün Yasası’nın artık aynı şekilde çıkarılabileceğini sanmıyoruz. Yukarıda sorulan soruların mantıklı ve haklı karşılığı bu yasada yok. Böyle olunca da, bu yasa işlemez ve yürümez. Fiilen çöp sepetine atılır. Kimse yasaya uymamaya başlar, bir süre sonra da yasa değiştirilir. 

Türkiye’nin ve yaşamın gerçekleri ne ise ve akıl-mantık neyi gerektiriyorsa, yasalar da bu gerçeklerle uyumlu olmalıdır. Yoksa yaşayamazlar. TBMM de bu tür akılcı yasalar çıkarmalı. Yoksa, torbalara atılan yanlışlarla dolu Tamgün yasalarıyla, tartışılan saygınlığını daha da düşürmekten başka bir işe yaramaz. 

Dr. Paşa Göktaş
Tıp Laboratuvarları Derneği
[email protected]

Yorumlar