23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa21°C
  • Antalya15°C
  • İzmir19°C

TAM GÜN YASA TASARISI-TARTIŞMA

Av.Bülent Özer

12 Şubat 2008 12:20

Çok Değerli Ve Güler Yüzlü Hekimlerimiz ! Özellikle , Hem Kamu ,Hem De Özel Sektörde Çalışan Hocalarımız !Aşağıda Görülen ,Çelişkilerle Dolu Bir Kanun Tasarısını Tartışmaya Açmanın , Fayda Getirebileceği Düşüncesindeyim , Gördüğüm Çelişkilerde De , Sizlerin Faydalı Düşüncelerinizi Almak İsterim , Taslakta Gördüğünüz Hata Ve Çelişkileri İletmeniz , İleride Çok Faydalı Olacaktır ,

Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasını Teminen İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair

 

Kanun Tasarısı Taslağı

(Taslak) Madde 9.- 1219 Sayılı Tababet Ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 12 Nci Maddesinin Son Fıkrası Aşağıdaki Şekilde Değiştirilmiştir.

“Bir Tabibin, İkametgâhı Müstesna Olmak Üzere Müteaddit Yerlerde Muayenehane Açarak İcrayı Sanat Etmesi Ve Muayenehane Açan Tabibin Başka Bir Sağlık Kuruluşunda Meslek İcrasında Bulunması Memnudur.”

(Taslakta) Değiştirildiği İfade Edilen Kanun Maddesi’nin Değişmemiş Hali Şu Şekildedir;

1219 Sayılı Tababet Ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun,

Madde 12 - (Değişik: 17/1/1949- 5304/1 Md.)
Sanatını İcra Etmek Üzere Bir Mahalde Kayıtlı Olan Herhangi Bir Tabibin Bizzat Dükkan Ve Mağaza Açmak Suretiyle Her Türlü Ticaret Yapması Memnudur.
Kanuna Tevfikan Müsaade Almak Suretiyle Hususi Hastane Açması Veya Aynı Zamanda Eczacılık Diplomasını Haiz Olan Bir Tabibin İcrayı Tababet Hakkından Feragat Etmek Ve İki Yıl Bir Eczanede Ameliyat Görmüş Olduğuna Dair Vesika İbraz Eylemek Şartıyle Eczane Açarak İdare Etmesi Bu Hükümden Müstesnadır.
Bir Tabibin, İkametgahı Müstesna Olmak Üzere Mütaaddit Yerlerde Muayenehane Açarak İcrayı Sanat Etmesi Memnudur.

“Yukarıdaki Kanun Maddesini (Neden Değişikliğe Uğrayan Bir Maddeyi , Eski Dili Haliyle Muhafaza Ettiklerini De Anlamış Değilim) , Herkesin Anlayacağı Bir Dille Günümüz Türkçesine Çevrilmesinin Gerektiğini Düşünüyorum. (*Karşılıkları Olan, İkametgah ,Müstesna ,Meteaddit Ve Memnu Cümleleri) Www.Adalet.Gov.Tr/Hukuksoz/Hukuksozlugu.Htm* Den Alınmıştır )

“Bir Tabibin, İkametgâhı (*Yerleşme Kast Ve Niyetiyle Oturduğu Yer*) –(Yani Oturduğu Ev Mi ?) ,- (İl , İlçe ,Mahalle , Köy , Kasaba Mı ? , Belli Değil) - Müstesna (Ayrık ,İstisna Olan , Kural Dışı Olan) Olmak Üzere - Müteaddit (Birden Fazla ,Çeşitli) - (Çeşitli , Birden Fazla ? Derken Çok Farklı Anlamlar Ortaya Çıkmaktadır- Yani Aynı İl Mi ? Değişik İl Mi ? İlçe Mi ,Belediye Sınırları Mı? ) Yerlerde Muayenehane Açarak İcrayı Sanat Etmesi Ve Muayenehane Açan Tabibin Başka Bir Sağlık Kuruluşunda Meslek İcrasında Bulunması Memnudur.”(Menedilmiş ,Yasaklanmış , Yasaktır)(Başka Bir Sağlık Kuruluşunda Derken Neyi Kastedmiştir , Kamu , Özel Ayrımı Yok?)

Bu Konudaki Yorumların Takdiri Sizlere Aittir , Her Cümlesi Yoruma Açık Bir Madde İle Ne Yapılmak İstendiği Veya Ne Amaçlandığı , Siz Sayın Hekimlerimiz Tarafından Çok Daha İyi Yorumlanacaktır.

Aynı Kanun Tasarısı ; Şu Şekilde Bir Değişikliği De Yapmaktadır ;

(Taslak) Madde 12.- 22/05/2003 Tarihli Ve 4857 Sayılı İş Kanununun 81 İnci Maddesinin Sonuna Aşağıdaki Fıkra Eklenmiştir.

“İşverenlerce İşyeri Hekimliği Hizmetleri Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kuruluşlarından Da Alınabilir.”

Eklenen Değişiklik Fıkrası , Anayasa'ya Aykırı , Eşitlik İlkesine Aykırı Ve Hukuk Kurallarının Tamamen Dışındadır.

İş Kanunu

Kanun No: 4857 : Amaç Ve Kapsam
Madde 1. - Bu Kanunun Amacı İşverenler İle Bir İş Sözleşmesine Dayanarak Çalıştırılan İşçilerin Çalışma Şartları Ve Çalışma Ortamına İlişkin Hak Ve Sorumluluklarını Düzenlemektir.

Aynı Kanunun 81 İnci Maddesi ;

İşyerihekimleri
Madde 81. - Devamlı Olarak En Az Elli İşçi Çalıştıran İşverenler, Sosyal Sigortalar Kurumunca Sağlanan Tedavi Hizmetleri Dışında Kalan, İşçilerin Sağlık Durumunun Ve Alınması Gereken İş Sağlığı Ve Güvenliği Önlemlerinin Sağlanması, İlk Yardım Ve Acil Tedavi İle Koruyucu Sağlık Hizmetlerini Yürütmek Üzere İşyerindeki İşçi Sayısına Ve İşin Tehlike Derecesine Göre Bir Veya Daha Fazla İşyeri Hekimi Çalıştırmak Ve Bir İşyeri Sağlık Birimi Oluşturmakla Yükümlüdür.

Demektedir ; Bu Tasarı İse , Yukarıda Gördüğünüz Gibi “ Özel Sağlık Sektöründe Çalışan Bir Hekimin , Başka Bir Özel Sağlık Kuruluşunda Çalışmasını Yasaklar İken !

Kamuda Çalışan Bir Hekimi (Sağlık Ocağı- Devlet Hastanesi Gibi 657'ye Tabi Bir Doktor’u ) , Eğer Özel Sektör İsterse ,Yani En Az 50 İşçi Çalıştıran Özel Bir İşyeri (“İşverenlerce İşyeri Hekimliği Hizmetleri , Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kuruluşlarından Da Alınabilir.”)

Maddesine Dayanarak ,Özel Sektörde Görev Yapacak Doktorunu Sağlık Bakanlığından Da İsteyebilecek Ve Sağlık Bakanlığı’da Bünyesindeki , İstediği Devlet Memuru Hekimi O İşyerine Gönderip , İşyeri Hekimi Yapabilecektir , Yani Hem Devlet Memuru , Hem İşyeri Hekimi Olan 657'ye Tabi Doktor , İki Ayrı Yerde Hizmet Verebilecek İken , Yine Kamuda Çalışan Bir Hekim , Hem Kamuda Hem Kendi Özel Sağlık Kuruluşunda Hizmet Veremeyecektir. Bunu Siz Hekimlerimizin Takdirine Bırakıyorum!

Özel Sektördeki Doktora , Eğer Kendine Ait Muayenehanen- Bir Dal Merkezin - Bir Tıp Merkezin-Bir Hastanen - Var İse , Başka Yerde-Kamuda-Yada Başka Bir Özel Sağlık Kuruluşunda Çalışamazsın ! Derken ;

Sağlık Bakanlığına Bağlı Bir Sağlık Ocağında Devlet Memuru Olarak Çalışıyorsan , Ve 50’den Fazla İşçi Çalıştıran Bir Fabrika ,İşyeri Hekimliği İçin Bir Doktara İhtiyacı Olduğunda , Sağlık Bakanlığına Başvurup Da ,

" İşyerimin Bir İşyeri Hekimine İhtiyacı Var “ Der İse , Sağlık Bakanlığına Mensup Bir Doktoru , O İş Yerine , İşyeri Hekimi Olarak Atayabilirim. Demektedir ,Lütfen Yanlış Yorumluyorsam , Açıklama Getiriniz!

Sayın Hekimler , Bu Konu İle İlgili Çalışmalarımız Devam Ediyor , Ancak Çok Ciddi Ve Çok Boyutlu Bir Konu Olduğunu Belirtmek İsterim.

Şimdilik Dikkatimizi Çeken En Önemli Nokta Bu İdi ,Üniversitedeki Hocaların Durumu Daha Vahim Ancak ( Sizlerden Gelen Bilgiler Işığında ) Detaylı Çalışma Sonrası ,Siz Değerli Hekimlerimiz İle Bu Konuyu Hukuki Anlamda Paylaşacağımızı Umuyorum

Saygılarımla

 

 

 

Av. Bülent Özer
www.bulentozer.av.tr

Yorumlar