25 Aralık 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya14°C
  • İzmir9°C

TAM GÜN MÜ? YOKSA, TAM KÜNDE YASASI MI?

Dr.Recai Yahyaoğlu

27 Nisan 2008 16:22

Demokrasilerde önemli olan halkın memnuniyetidir. Tüm yapılanlar bu memnuniyeti arttırmaya yöneliktir. Siyasi iktidarların en önemli amacı bu memnuniyeti arttırmak ve dolayısıyla halktan almış olduğu oyların hakkını vermeye çalışmaktır. Tam gün yasası bu bağlamda halkın memnuniyetini arttırmaya yönelik yapılmaya çalışılan bir uygulamadır. Dışarıdan bakıldığında durum her ne kadar böyle gözüküyor olsa da gerçekte böyle olacak mıdır? Halkımız için bir hekimin sadece akşam saatlerine doğru bir saat daha fazla hizmet vermesi ne gibi bir değişim yaşanmasına neden olacaktır. Bu konu hakkında düşünmeye devam ediyoruz…

Özel hizmet hastane şartlarında sunulamayan hizmettir. Bu hizmetin birçok şekli vardır. Genel cerrahi uzmanları için özel bir muayenehaneye gerek olmayabilir. Veya cilt hastalıkları uzmanları açısından da durum farklı değildir… Çünkü hekimin muayenehanesinde yapacağı muayeneyi aynı şekilde devletin kurumunda yapabilme imkanı vardır. Fakat özellikle hasta ve hekim arasında ikili olması ve gizli kalması gereken konuşmaların yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda hasta kendisini daha rahat ifade edebilmek ve hekim hastasının ruh dünyasını daha iyi tanımak için özel muayenehaneye ihtiyaç duyabilir… Bu tarz hizmetler kalabalık poliklinik ortamlarında verimli yapılabilecek hizmetler değildir.
 
Özellikle psikolog veya psikiyatristler açısından bu durumun zarureti çok nettir… Devlet kurumlarında çalışan bazı psikiyatrist veya psikologlar özel muayenehanelerini kapattıklarında onların birçok özel hastası bu durumdan kesinlikle madur olacaklardır. Zira onlara özel olarak muayene olmayı tercih eden bu hastalar devler hastanelerinin kalabalık poliklinik ortamından memnun kalmayacaklardır. Bu meslek grupları psikoterapi yapmak ve uzun süren saatler boyunca hastalarıyla ilgilenmek zorundadırlar. Kısa sürede psikoterapi yapılamaz. Hastanın ruhsal dünyasında yaşadığı bunalımın anlaşılabilmesi için onun kendisini iyice ifade etmesi gerekir ki bu amaca ulaşmak en az elli dakika süren seanslarla mümkündür. Bunu devletin hastanesinde yapmaya kalkışan psikiyatristlerin poliklinik odasından çıkarken diğer hastalar tarafından hiçte hoş karşılanmayacakları aşikardır. Bu hastalar genellikle kendileriyle uzun süre ilgilenilmesini isterler ve diğer yandan beklemeye tahammül edemezler.
 
Örneğin boyun ve bel fıtığı olan hastalara Nöral Terapi yapılması gerektiğinde bunu devlet kuruluşlarında yapmak imkansızdır. Zaten böyle bir bölümde henüz hastanelerimizde bulunmamaktadır. Bu tedavi için kullanılan ilaçların hasta tarafından temin edilmesi mümkün değildir. Bu ilaçlar eczanelerde satılmamaktadır. Özel ilaçlarlarla ve profesyonel bilgiyle yapılan bu tedavinin devlet imkanları ile sunulması imkansızsa o zaman hekim bunu özelde yapmak zorundadır. Bu tedaviler ilaçların ortaya çıkardığı etkilere göre çok daha güçlü ve süratli etkiler meydana getirerek hastanın yaşam kalitesinde ciddi düzelmeler meydana getirir.
 
Kısa zamanda yapılabilen ve özellikle migren, trigeminal nevralji gibi normal eczanelerde satılmakta olan ilaçlarla sonuç alınması fevkalade zor hastalıkları Nöral Terapi tedavisiyle kısa sürede rahatlatmak mümkündür. Aynı şekilde Akupunktur tedavisinin yapılması da özel tedaviler grubuna girmekte, hastanın özel ve geniş bir zamanda kabul edilmesini gerektirmektedir. Bu orijinal tedavilerden faydalanmak isteyen hastaların özel muayenehanelerin kapanması durumunda hemen hepsinin artık kaçak yollarla tedavi olma yoluna gidecekleri açıktır. Bu ise hem hekime hem de hasta yakınlarına birçok ilave sıkıntılar verecektir. Yasal olan bu tedavileri yapmakta olan hekimler böylelikle kayıt dışına ve illegal yollara itilmiş olacaklardır.
 
Kayıt dışı ekonomiye yönelik bu davranışlar belli bir süre sonra yaygınlaşacak yasal dayanaktan yoksun uygulamalar neticesinde meydana gelen sorunlarda yasal soruşturma ve kavuşturmalarda ciddi artmalar yaşanacaktır. Tam gün yasasının çıkmasından sonra sağlık skandallarının; resmi makamlara, adliyelere, gazetelere ve medyaya bolca malzeme çıkaracağını şimdiden söylemek mümkündür. Zaten şu anda bile radikal kararlarla anlaşmaları iptal edilmeye başlanan sağlık kuruluşları yeni yönetmeliklerin çıkmasının ardından daha ciddi tehditler altında kalmaya başladıklarını göreceklerdir.
 
Bakanımız doğru bir üslupla; tam gün yasasını çıkarırlarken aslında özel muayenehane hekimliğini iptal etmediklerini isteyenlerin bu şekilde çalışmaya devam edeceklerini ifade ediyorlar. Özel muayenehane ve özel hastanede aynı anda çalışmaya olur verileceğini ifade etmeleri son derece önemli bir gelişme olarak kabul edilmelidir. Bu açılım birçok uzman hekim açısından kamudan daha rahat ayrılmaya öncülük edecek mahiyettedir.
 
Özellikle son zamanlarda yaşanan ekonomik belirsizlik ve özelde hatta kamu hastanelerinde bile yaşanmakta olan hasta azlığı sorunu karşısında hekimlerin birçoğu şimdiden muayenehanelerini kapatmayı düşünmeye başladılar. Sağlık Bakanımızın ön görüsü ve yapmış oldukları saha çalışmalarında da hekimlerin bu yönde kanaatlerinin olduğunu tespit etmeleri doğru bir bulgu… Hekimlerin çoğu bu yasaya boyun eğmek zorunda kalacaklar gibi gözüküyor…
 

Peki halkın düşüncelerini önemseyen iktidar acaba bu yasayla halkı gerçekten memnun edebilecek mi? Orası çok ayrı bir konu ve iktidarın bu memnuniyeti elde edebileceği konusunda herkesin kaygıları var. Özellikle hekimlerin… Tam bir künde hali yaşayacak hekimlerin bunun vebalini hükümete çıkarmaya çalışacakları hakkında dedikodular ortalıkta dolaşmaya başladı bile… Morali bozulmuş hekimler bu şartlarda hasta memnuniyetini düşünebilecekler mi ve bunu zorla dayatmaya çalışan bakanlık bu konuda ne kadar başarılı olacak… Bunları da ilerleyen zamanlarda başka bir yazımızda açıklamaya çalışalım…

Dr.Recai Yahyaoğlu

www.tamtip.com

Yorumlar