SGK YOĞUN BAKIM HASTALARININ GERİ ÖDEMELERİNİ ACİLEN GÖZDEN GEÇİRMELİ
Sizden Gelenler
27 Aralık 2009 Pazar 22:09
Ağır seyirli pandemik Influenza A (H1N1) hastaları, yoğun bakımlarda izlenmektedir. Bu hastaların çoğu genç-erişkin yaşta, önceden sağlıklı veya gebe kişilerden oluşmaktadır. Yoğun Bakımda takip edilen olgular, genellikle pnömoni, solunum yetmezliği, sepsis ve akut böbrek yetmezliği gibi ağır klinik tablolara sahiptirler. Bu hastalara antiviral tedavi yanında, kombine antibiyoterapiler, immünglobülinler gibi yüksek maliyetli tedaviler uygulanmaktadır. Yoğun bakım desteği ve medikal tedaviyle, çoğu olguda tam iyileşme (şifa) elde edilebilmektedir. Tanı ve tedavide gecikilen, yoğun bakıma intikali geciken olgularda ise prognoz kötü olmaktadır.
Salgın nedeniyle Influenza A (H1N1) tanısıyla yoğun bakımlarımızda yatarak tedavi gören hasta sayılarımızda ciddi artış söz konusudur. Bu hastaların tedavi maliyetleri çok yüksek olup, SGK tarafından ödenen paket fiyatların 5-10 katıdır (Örnek bir olgumuzda toplam fatura bedeli 44.000 TL; ödenen 5.000 TL; oluşan kurum zararı 39.000 TL). Oluşan yüksek faturaların nedeni: genellikle hastanede üretilen hizmetler olmayıp, kurum dışından ücretle temin edilen pahalı ilaçlardır (Örnek olgumuzda 37.000 TL). Bu ücretlendirme ile oluşan kurum zararının tolere edilebilmesi mümkün değildir.
Bu durum giderilmediği taktirde, söz konusu hastaların takiplerinde gerek duyulan tedavilerin uygulanmasında sıkıntılar yaşanabilir. SGK’nın yoğun bakımlar için uygulamakta olduğu paket ödeme politikası, yoğun bakımlarda izlenen hastalar için ciddi bir risk/tehdit oluşturmaktadır. Hasta güvenliği bakımından, yoğun bakım hastalarının ilaç giderlerinin paket ödeme dışında yarıca faturalandırılabilmesi ve SGK tarafından ödenmesi gerekir. Konunun ivedilikle değerlendirilerek çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.
KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel