23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

SGK, TÜM SAĞLIK KURULUŞLARIYLA SÖZLEŞME YAPMALIDIR

Prof.Dr. Paşa Göktaş

07 Temmuz 2012 Cumartesi 11:12

Son olarak, SGK’nın diş hekimleri ve muayenehanelerden de hizmet satın alacağı basında yazılmaktadır. Bu konuda, Temmuz’da yapılacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda tartışılarak karar verileceği belirtilmektedir.

Bu konudaki önerilerimiz şu şekildedir:

1. SGK, TÜM SAĞLIK KURULUŞLARIYLA SÖZLEŞME YAPMALIDIR

SGK, belirli kalite standardına uyan tüm sağlık kuruluşlarıyla ayrım yapmadan sözleşme yapmalıdır.

Şu anda devlet hastaneleri dışında, özel hastaneler ve tıp merkezleriyle sözleşme yapılmış durumdadır. Eczaneler sisteme dahildir. Geriye diş hekimleri, muayenehaneler, laboratuvarlar ve poliklinikler kalmaktadır.

Bu kuruluşlarla da sözleşme yapılmalı ve sağlık kuruluşları profilinin seçenekleri tamamlanmalıdır.

Sözleşme ile çeşitli yararlar sağlanacaktır.

a) Birincisi, vatandaşın seçme hakkı genişletilmiş olacak, önünde seçenekler artacaktır.

b) İkincisi, vatandaş hastane kuyruklarından kurtulacak, daha kolay ve en yakınından hizmet alabilecektir.

c) Üçüncüsü, SGK’nın ve devletin giderleri azalacaktır. Çünkü, bir hastanın ayaktan sağlık hizmeti almasının maliyeti daha azdır, Aynı hasta, hastanede aynı hizmeti alsa bile, daha yüksek bedel ödemekte, bunun bedeli çeşitli şekillerde yükseltilmekte ve SGK’ ya daha yüksek fatura çıkmaktadır.

d) Dördüncüsü, ayaktan tanı ve tedavi kuruluşlarının da sisteme dahil edilmesiyle, yanlış bir modelin desteklenmesine son verilmiş olacaktır. Çünkü yalnızca hastanelerle sözleşme yapılması hem pahalı ve yanlış bir modelin desteklenmesidir, hem de haksız rekabet anlamına gelmektedir.

2. MALİYET FARKI ALINMASI SERBEST BIRAKILMALIDIR

SGK, sunulan hizmet için özel ve kamu kuruluşları arasında herhangi bir ayrım yapmadan, aynı bedeli ödemektedir.

Özel kuruluşlara, ek olarak bir miktar fark alabilme hakkı getirilmiştir. Ancak, farkın üst sınırı da belirlenmiştir ve özel kuruluşlar, bu sınırı aşamamaktadırlar. Bu uygulama büyük sıkıntı yaratmaktadır. Bu nedenle, özellikle maliyetleri yüksek olan ve daha kaliteli imaja sahip özel kuruluşlar, SGK ile olan sözleşmelerini sona erdirmişlerdir.

Her kuruluşun maliyeti birbirinden farklıdır. Kaliteye yatırım yapan kuruluşların maliyetleri daha yüksektir. Ancak, ürettikleri hizmet de daha kalitelidir. SGK’nın belirlediği SUT birim fiyatları ise, genelde devlet hastaneleri esas alınarak belirlenmiştir. Devlet hastaneleri, personel ücreti, kira, vergi gibi önemli giderlerle karşı karşıya değildir. Özel kuruluşlar, ek olarak tüm bu giderleri de karşılamak durumundadırlar.

Yani, kamu sağlık kurumları ile özel sağlık kurumları arasındaki maliyet farkı %30–%90 oranında değildir. Bu fark, %120 - %160 arasındadır. Bazılarında daha da yüksektir.

Dolayısıyla, özel kuruluşlar için getirilen %30 - %90 arasındaki fark alabilme kısıtlaması gerçekçi değildir. Ayrıca, gereksiz ve anlamsızdır. Özel kuruluşların fiyatlarına

üst sınır koymak, onların kalitelerine yatırım yapmalarını engelleyecek ve maliyet baskısıyla, alt düzeyde hizmet sunmaya yöneltecektir.

Ayrıca, onları hastadan çeşitli şekillerde illegal ücret istemeye yöneltecektir. Şu anda, çoğu özel hastanede durum böyledir.

Bu nedenle, SGK tüm kuruluşlara belirli sabit bir miktarı ödemelidir. Bu yönden SGK’nın herhangi bir kaybı olmayacaktır. Sunulan hizmetin geri kalan bedeli için ortaya çıkabilecek fark ücreti ise serbest bırakılmalı, her kuruluş kendi kalitesi ve maliyetine göre ek ücret almalı ya da almamalıdır.

Tercih ise, vatandaşın kendi iradesiyle özgürce seçimine bırakılmalıdır. Doğru, mantıklı ve demokratik olan da budur.

Kuruluşların maliyetini belirlemek SGK’nın işi değildir. Her kuruluş kendi maliyetini kendisi belirlemelidir. Kalitesi de buna göre olacaktır.

Kaliteye yatırım yapılabilmesinin önü açılmalıdır.

3. TAMAMLAYICI SİGORTA ÇIKARILMALIDIR

SGK, tüm giderleri karşılayamaz. SGK’nın karşılayamadığı bedeller, tamamlayıcı sigorta vasıtasıyla karşılanabilir. Son olarak SGK tarafından yayınlanan Tamamlayıcı Sigorta Genelgesi olumludur, ancak geliştirilmeye ihtiyaç vardır.

SONUÇ

  • Diş hekimlerinden SGK tarafından hizmet alınması değerlendirilirken (20.000 diş hekimi), muayenehaneler, laboratuvarlar ve polikliniklerden (bunların tamamı 4000’i geçmiyor) hizmet alınması da kabul edilmeli, sağlık kuruluşları profili tamamlanmalı, ayrım yapılmamalıdır.
  • Özel kuruluşların, kendi maliyetlerine göre fark alabilmeleri konusundaki anlamsız sınırlama kaldırılmalı ve fark serbest bırakılmalıdır. Seçim vatandaşın tercihine bırakılmalıdır.
  • Tamamlayıcı Sigorta, vatandaşa da cazip gelecek ve tabanda da yayılabilecek koşullarla düzenlenerek çıkarılmalıdır.

Önerilerimizin göz önüne alınacağını umarız.

Saygılarımızla.

mail: [email protected] TIPLAB

Tıp Laboratuvarları Derneği

Yönetim Kurulu

Yorumlar