24 Aralık 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa11°C
  • Antalya16°C
  • İzmir10°C

POLİKLİNİK VE MÜESSELERİN SGK SÖZLEŞMESİ

Yaşar Kaya

25 Eylül 2024 Çarşamba 13:26

POLİKLİNİK VE MÜESSELERİN SGK SÖZLEŞMESİ

Poliklinik ve Müesseseler Sağlık Hizmeti Sunucusu Eşitlik İlkesi

Aşağıda belirttiğim SGK Sözleşme maddeleri ve Temel Sağlık Hizmetleri Kanun Maddeleri değerlendirildiğinde ve Temel Sağlık Hizmetleri Kanun maddesi 3'e istinaden eşitlik ilkesi, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi, bütün sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık personeline ülke sathında dengeli dağılımı, olarak yazılmış ve SGK Sözleşme metni ilgili maddeleri değerlendirildiğinde Müessese ve Polikliniklerle SGK Sözleşmesi yapılmadığı görülmektedir.

Müessese ve Polikliniklerde Sağlık Bakanlığı Nezdinde Sağlık Kuruluşu olup Planlamaya tabidir. Eşitlik ilkesi ülke sathında dengeli dağılım düşünüldüğünde ve Sağlık Bakanlığından Ruhsat ve Uygunluk belgesi alması konusundada diğer sağlık hizmet sunucuları ile aynı kanun ve maddeler çerçevesinde denetlenmekte ve yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bu yaptırımlar denetim ve cezai anlamda sağlık hizmet sunucusu olarak değerlendirilirken SGK Sözleşme Kapsamına alınmamasının sebebini bir türlü anlayamamaktayız.

Tüm bu nedenlerden dolayı Sağlık Hizmet sunucusu olan ve Temel Sağlık Hizmetleri Kanunu'na göre Sağlık Kurum ve Kuruluşu kabul edilen Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen ve Ruhsat verilen ATT Yönetmeliğine Tabi olan Poliklinik ve Müesseselerinde SGK Sözleşme yapmalarının eşitlik ilkesine istinaden bir hak olduğunu konunun SGK Sözleşme maddelerine eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

İlgili Bakanlıklardan konunun değerlendirilmesi ve görüşlerimizin Temel Sağlık Hizmetleri Kanunu 3. Maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Böylelikle Tüm Sağlık Kurumları SGK'lı hasta bakabilecek ve tüm hastalara en uç noktalarda dahi SGK'lı hizmet alma şansı verecektir.

Böylelikle Poliklinik ve Müessesler dede hastalara yazılan reçeteler eczaneler tarafından SGK'lı olarak hastaya ulaşabilecektir.

Poliklinik ve Müesseselerin SGK'lı hasta bakması her anlamda toplumun sağlık hizmetlerine daha kısa kolay ulaşması anlamında önemli olduğu bilinmektedir.

  • Optik
  • Eczane
  • Hastane
  • Tıp Merkezleri
  • Diyaliz Merkezi
  • Hiperbarik Oksijen tedavi merkezi

SGK Anlaşması yapabiliyorsa Müessese ve Polikliniklerinde SGK anlaşması yapabilmeli ve hastalara SGK'lı hizmet sunumu konusunda anlaşma yapan kurumlar hastalara hizmet sunabilmesi gerektiğini düşünüyorum.

****************
2024 YILI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖZEL SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARINDAN SAĞLIK HİZMETİ SATIN ALIM SÖZLEŞMESİ

2. AMAÇ

Bu sözleşmenin amacı, sağlık hizmeti bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan kişilere kaliteli, eşit, erişilebilir ve tıp biliminin genel kabul gören kurallarına uygun sağlık hizmeti sunulması, sağlık hizmeti sunucularının Sosyal Güvenlik Kurumu ile olan ilişkilerinin kurallara bağlanmasıdır.

4. KONU

Bu sözleşmenin konusu, sağlık hizmeti bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan kişilere; SHS’nin, diş hekimliği ve Kurum tarafından bedeli ödenmeyen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, faaliyet izin belgelerinde bulunan tüm branşlarda vermeyi kabul ve taahhüt ettiği hizmetlerle sınırlı olmak üzere, sağlık hizmetlerinin sağlanmasının usul ve esasları ile karşılıklı hak ve yükümlülüklerin belirlenmesidir.

5. TANIMLAR

SHS (Sağlık Hizmeti Sunucusu): Sağlık Bakanlığı tarafından ikinci basamak veya üçüncü basamak olarak ruhsatlandırılmış özel sağlık kurumları, vakıf üniversiteleri ile işbirliği protokolü olan sağlık hizmeti sunucuları ile diyaliz merkezleri ve Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezlerini,

Sağlık personeli: SHS’de bu sözleşme kapsamında yer alan branşlarda görev yapan hekim ve fizyoterapisti,

SAĞLIK HİZMETLERİ TEMEL KANUNU

Temel Esaslar

Madde 3 – Sağlık hizmetleriyle ilgili temel esaslar şunlardır:

a) Sağlık kurum ve kuruluşları yurt sathında eşit, kaliteli ve verimli hizmet sunacak şekilde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca, diğer ilgili bakanlıkların da görüşü alınarak planlanır, koordine edilir, mali yönden desteklenir ve geliştirilir.

b) Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmek suretiyle kamu ve özel bütün sağlık kurum ve kuruluşlarının kurulması ve işletilmesinde kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaksızın gerektiğinde hizmet satın alınarak kaliteli hizmet arzı ve verimliliği esas alınır. Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ilgili Bakanlığın muvafakatını alarak, kamu ve özel bütün sağlık kurum ve kuruluşlarına koruyucu sağlık hizmeti görevi verir ve bu kurum ve kuruluşların bütün sağlık hizmetlerini denetler.

c) Bütün sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık personelinin ülke sathında dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılması esastır. Sağlık kurum ve kuruluşlarının kurulması ve işletilmesi bu esas içerisinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca düzenlenir. Bu düzenleme ilgili Bakanlığın görüşü alınarak yapılır. Gerek görüldüğünde özel sağlık kuruluşlarının her türlü ücret tarifeleri sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca onaylanır. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık kuruluşları veya sağlık işletmelerinde verilen her türlü hizmetin fiyatları Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca tespit ve ilan edilir.

d) (Mülga: 31/5/2006-5510/106 md.)

e) Tesis edilecek eğitim, denetim, değerlendirme ve oto kontrol sistemi ile sağlık kuruluşlarının tespit edilen standart ve esaslar içinde hizmet vermesi sağlanır.

f) (Değişik: 24/3/2016-6698/30 md.) Herkesin sağlık durumunun takip edilebilmesi ve sağlık hizmetlerinin daha etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi maksadıyla, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca gerekli kayıt ve bildirim sistemi kurulur. Bu sistem, e-Devlet uygulamalarına uygun olarak elektronik ortamda da oluşturulabilir. Bu amaçla, Sağlık Bakanlığınca, bağlı kuruluşları da kapsayacak şekilde ülke çapında bilişim sistemi kurulabilir.

g) Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı; sağlık ve yardımcı sağlık personelinin yurt düzeyinde dengeli dağılımını sağlamak üzere istihdam planlaması yapar, ülke ihtiyacına uygun nitelikli sağlık personeli yetiştirilmesi amacıyla hizmet öncesi eğitim programları için Yükseköğretim Kurulu ile koordinasyonu sağlar. Serbest ya da kamu kuruluşlarında mesleklerini icra eden sağlık ve yardımcı sağlık personeline hizmet içi eğitim yaptırır. Bunu sağlamak amacıyla üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının imkanlarından da yararlanır. Hizmet içi eğitim programını ne şekilde ve hangi sürelerle yapılacağı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca çıkartılacak yönetmelikte tespit edilir.

h) (İptal: Anayasa Mahkemesinin 19.4.1988 tarihli ve E. 1987/16, K. 1988/8 sayılı kararıyla.)

i) Sağlık hizmetlerinin yurt çapında istenilen seviyeye ulaştırılması amacıyla; bakanlıklar seviyesinden en uçtaki hizmet birimine kadar kamu ve özel sağlık kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliği yapılır. Sağlık kurum ve kuruluşları coğrafik ve fonksiyonel hizmet alanları, verecekleri hizmetler, yönetim, hizmet ilişki ve bağlantıları gibi konularda tespit edilen esaslara uymak ve verilen görevleri yapmakla yükümlüdürler. Çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin ülkeye getirilmesi ve teşviki sağlanır.

j) Vatandaşların hastalıklardan korunma, sağlıklı çevre, beslenme, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması ve benzeri konularda eğitilmeleri ve takipleri bütün kamu kuruluşlarının sorumluluğu, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, özel ve gönüllü kuruluşların işbirliği içerisinde gerçekleştirilir.

k) Koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde kullanılan ilaç, aşı, serum ve benzeri biyolojik maddelerin üretiminin ve kalitesinin teşvik ve temini esas olup, her türlü müstahzar, terkip, madde, malzeme, farmakope mamülleri, kozmetikler ve bunların üretiminde kullanılan ham ve yardımcı maddelerin ithal, ihraç, üretim, dağıtım ve tüketiminin, amaç dışı kullanılmak suretiyle fizik ve psişik bağımlılık yapan veya yapma ihtimali bulunan madde, ilaç, aşı, serum ve benzeri biyolojik maddeler ile diğer terkiplerin kontrolüne, murakabesine ve bunların yurt içinde ve yurt dışında ücret karşılığı kalite kontrollerini yaptırmaya, özel mevzuata göre ruhsatlandırma, izin ve fiyat verme işlerini yürütmeye Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı yetkilidir.

Özel mevzuatına göre izin veya ruhsat alınmamış ilaç ve terkiplerin üretimi, ithali, satışı ile ruhsat veya izin alınmış dahi olsa ilaç ve terkiplerin bilimsel araştırma amacıyla Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ve ilgili kişinin rızası olmadan insan üzerinde kullanımı yasaktır.

l) (Ek: 30/5/1997 - KHK - 572/24 md.) Engelli çocuk doğumlarının önlenmesi için, gebelik öncesi ve gebelik döneminde tıbbi ve eğitsel çalışmalar yapılır. Yeni doğan bebeklerin metabolizma hastalıkları için gerekli olan testlerden geçirilerek risk taşıyanların belirlenmesine ilişkin tedbirler alınır.[1]

m) (Ek: 1/7/2005-5378/34 md.) Rehabilite edici tıbbi hizmetlerde kullanılan yardımcı araç ve gereçleri üretmek amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulacak kuruluşların açılış iznini vermeye Sağlık Bakanlığı yetkilidir. Bu kurum ve kuruluşların açılış izninin verilmesine, üretim ve personel standardına, işleyiş ve denetimi ile daha önce açılmış olan kurum ve kuruluşların durumlarına ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

 

Saygılarımızla.

Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı

[email protected]

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır.

Yorumlar