23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa22°C
  • Antalya14°C
  • İzmir19°C

ÖZEL HASTANELER YÖNETMELİĞİ YATAK ARTIRIM MADDESİNİN YORUMLANMASI

Yaşar Kaya

05 Eylül 2019 Perşembe 06:37

Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliklerinden önce, hastanelerin yatak artış süreci hastanenin yoğunluğu, yatak doluluk oranları göz önünde tutulurken ve gerçekten ihtiyaca uygun hastanelerin yatak artırımlarına izin verilen bir süreç izlenmekte iken, yeni değişen yönetmeliklerde özel sağlık sektörü yenik düşmüş ve yönetmelik değişiklikleri ile yatak artırımı neredeyse imkansız hale gelmiştir. Sadece ruhsat birleştirme yöntemi ile yatak artışı yapılabilir olmuştur. Bu da sadece mali gücü olan kuruluşlar ruhsat alarak yatak artırımı yapabilmiştir.

Özel sağlık sektörü sahipleri ve üst düzey yöneticiler bu durumun önüne geçememiştir. Bunun üzerine yine 31.05.2019 tarihli değişen yönetmelikle, % 30 olarak belirlenen yoğun bakım yatak oranı ile ilgili değişiklik yapılmış ve 2 yıl gibi bir uyum süresi tanınmıştır. Hastane sahipleri ve yöneticileri şu anlık da olsa ellerindeki ruhsatların verilmiş bir hak olduğunu düşünmektedir. Bu iki yıllık uyum süreci içinde yönetmelik eski haline geri döner, en kötü ihtimalle ertelenir ümidi ile bir bekleyişe girmişlerdir.

Örneğin, 100 yataklı bir hastane; 25 genel yoğun bakım, 35 yeni doğan yoğun bakım, 8 KVC yoğun bakım, 4 koroner yoğun bakım ve 28 servis yatağı olduğunu düşünelim. Bu hastane %30 barajını aşmış ruhsatlı bir hastanedir. Bu hastane iki yıl içerisinde nasıl bu şartı sağlamalıdır? Hasta odalarında; ıslak zeminler hariç, tek yataklı hasta odaları için en az dokuz metrekare, iki yataklı odalarında, hasta yatağı başına en az yedi metrekare alan gerekmektedir. Hastanelerde, servis yatakları ve yoğunbakımlar ayrı katlarda bulunduğu gibi, yoğunbakım katında iptal edilen yatakların aynı katta servis yatağına dönüştürülmesi imkanı bulunmamaktadır. Bu şartı sağlayarak, yoğunbakım yatakları, servis yatağına dönüştürülse bile, yoğun bakım cihazları, yatakları, kuvözleri, ventilatör gibi diğer yoğunbakım ekipmanları atıl kalmayacak mı, zarar ve gelir kaybı yaşanmayacak mıdır?

Bizim buradan Sağlık Bakanlığı ve yetkililerine seslenmemizdeki amaç, son yapılan yönetmelik değişikliğinin bir an önce yeniden düzenlenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak içindir. Burada haksız rekabet oluşmasının önü açıktır. Parası olan yatak sayısını artırabilir, olmayan istediği kadar yoğunluğu da olsa artıramaz anlamına geliyor. Yüzlerce hastanenin açılmamış katları boş bir şekilde atıl olarak milli sermayemize zarar vermektedir. Bu konunun yeniden gündeme getirilmesi ve ilgili maddelerin yönetmeliklerin hassas bir şekilde yeniden düzenlenmesi önem arz etmektedir.

 

Özel Hastaneler Yönetmeliği

Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

EK MADDE 5 – (Ek:RG-11/3/2009-27166)

b) (Değişik:RG-31/5/2019-30790)

 

Yeni Hali

Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

EK MADDE 5 –

……………….

b) Özel hastanelerin hasta yatağı ve yoğun bakım yatak sayılarının artırılmasına, planlama ilkeleri çerçevesinde sağlık hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilde verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri, uzman tabip dağılımı ile özel hastane ve ildeki toplam yatakların kullanım oranları dikkate alınarak Bakanlıkça uygun bulunması halinde izin verilebilir. Ancak yoğun bakım (erişkin, çocuk ve yenidoğan) yatak sayılarının toplamı toplam hasta yatak sayısının %30’unu geçemez. Bu bendin yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsat almış olan veya ön izin ve ruhsatlandırma işlemleri devam eden özel hastanelerin yatak sayıları da en geç iki yıl içerisinde bu maddeye uygun hale getirilir. Yoğun bakım yataklarının tescil işlemlerinde yoğun bakımlarla ilgili Tebliğ hükümleri uygulanır.

 

Eski Hali

Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

EK MADDE 5 –

……………….

b) Hasta yatağı ve yoğun bakım yataklarının arttırılmasına, uluslararası standartlar ve ulusal sağlık hizmet sunum planlamaları çerçevesinde Bakanlıkça uygun bulunması halinde izin verilebilir. Ancak yoğun bakım yatak sayısı ile kuvöz sayılarının toplamı toplam hasta yatak sayısının %30’unu geçemez.

 

Daha Eski hali

b) (Değişik:RG-21/3/2014-28948) Hasta yatak doluluk veya yoğun bakım yatak doluluk oranı;

1) Son altı aya ait % 85 ve üzerinde olan,

2) Son bir yıla ait % 75 ve üzerinde olan,

3) Son iki yıla ait yıllık % 65’in üzerinde olan,

ve bu oranlardan birini sağlayan özel hastanelere hasta yatak doluluk oranı veya yoğun bakım yatak doluluk oranı % 65 olacak şekilde hasta yatağı eklenebilir.

Saygılarımla...

Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı
[email protected]

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Yorumlar