Sağlıklı bir bayram geçirebilmek için aldığınız kurbanlık hayvanın veteriner kontrolünde yetişmiş olmasına mutlaka dikkat edin. Kontrolsüz yetiştirilen hayvanlarda tenya, salmonella gibi büyük sağlık riskleri oluşabilir. Kurban kesimi mutlaka hijyen kurallarına uygun yapılmalıdır. Kesim sırasında eller sık sık yıkanmalıdır.
Kesim bittikten sonra etler büyük parçalar yerine tek kullanımlık miktarda ayrılarak, buzdolabı poşetine koyularak veya yağlı kağıda sarılarak saklanmalıdır. Uzun süre kullanılmayacak olan etler buzdolabında değil buzdolabının buzluğunda veya derin dondurucularda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler -2 derece birkaç hafta, -18 derecede daha uzun süre (3-4 ay) saklanabilir.
Kısa süre sonra tüketilmek istenen etler 24-48 saat (1-2 gün) buzdolabında dinlendirilmelidir. Rigor Mortis dediğimiz ölüm katılığı geçmeden tüketilen etler sert, lezzetsiz olur ve zor sindirilir.
Donmuş etler kullanılacaksa 1 gün öncesi buzdolabına koyularak çözdürülmelidir. Kaynar suya atıp hemen çözdürme gibi sağlıksız işlemler yapılmamalıdır.
Çözülmüş olan et hemen tüketilmeli, tekrar dondurulmak üzere buzluğa koyulmamalıdır. Et, mikroorganizmaların üremesi için çok güzel bir ortamdır ve etteki sıcaklık değişimi mikroorganizmaların üremesini artırarak sağlığı tehdit eder.
Çoğu zaman atlanan ve dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de mutfakta kullanılan malzemelerdir. Et kesimi için kullanılmış olan bıçak ve tahta iyice temizlenip steril hale getirilmeden sebze ve meyve hazırlanmasında kullanılmamalıdır.
Diyetisyen Fazile Yılmaz