HASTANELERDE FİNANSAL PERFORMANS YÖNETİMİ
Dr. Yasemin KÜÇÜKÖZKAN
25 Ocak 2017 Çarşamba 15:25
Günümüzde, değişen rekabet koşulları sağlık işletmeleri üzerinde finansal ve yönetim açısından olumsuz etkilere sahiptir. İşletmeler artan rekabet ve değişen çevre koşullarına uyum sağlayabilmek ve belirledikleri hedeflerin hangi aşamasında olduklarını tespit edebilmek için performans ölçümüne ihtiyaç duymaktadırlar.
Performans bir faaliyetin sonucunda varılan noktayı hem nitel hem de nicel olarak belirleyen bir kavramdır. Performansın en önemli boyutlarından birisi ise finansal performans ölçümüdür. İşletmelerin finansal performans yapması yürütmekte olduğu faaliyetlerin geçmiş dönemdeki finansal durumuyla karşılaştırma yapmasına olanak tanımaktadır ve işletmenin devamlılığı açısından faaliyetlerine yönelik yatırım ve finansman konularında alacağı kararların etkinliğinin artırmasını sağlamaktadır.
Özellikle rekabetin artmakta olduğu hastane sektöründe hastaların ihtiyaçlarını miktar, kalite ve hizmet olarak en iyi düzeyde karşılayabilmek, hastanenin gerçek amaçlarına uygun doğru işleri, doğru biçimde yapmak, sürekli gelişimi yenileşmeye eşzamanlı olarak sağlamak, çalışanların iç doyumunu yükseltmek, bir işletmenin başarısı ve devamlılığı için, performans ölçümü önemini ortaya koymaktadır.
Performans ölçümü bir grup iş, program, ya da örgütün başarısını belirlemek için önceden planlanmış olanla şu anda elde edilen sonuçların karşılaştırılmasıdır. Sağlık sektörü açısından bakıldığında, sağlık çalışanlarını motive etmek, onların daha verimli işler yapmasını sağlamak ve kaliteli hizmet sunumunu teşvik etmek için ölçülebilir hizmet tanımlamaları yapılmak zorundadır.
Hastanelerde verilen tıbbi hizmetin üstün gerekleri ve kamusal düzenin mevzuat kısırlıkları bir araya geldiğinde özellikle kamu hastanelerinde ciddi yönetim ve kontrol sorunları gözlenmektedir. Bu sorunlar hastanelerde sağlıklı bir performans değerlemeyi de zorlaştırmaktadır. Hastane yönetimi, politikanın öngördüğü hizmetin gereklerini, geliştirme planlarını ve kontrollerini içeren aşamaları, hedefleri, sorumlulukları belirler ve bu sorumlulukları yerine getirir.
Sağlık kurumlarında finansal performansın değerlendirilmesi, hastane yönetiminin temel sorumlulukları arasındadır. Finansal performans yöneticilerin örgütsel amaçlarına ulaşmak için ihtiyaç duyduğu bilgiler açısından önemlidir.
Dolayısıyla işletmeler için performans, amaçların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini gösteren çabalar bütünüdür.
İşletmeler finansal performans analizi ile sağlıklı karar alma, planlama ve denetim faaliyetini etkin bir şekilde sürdürme olanağı elde ederler. İşletme yöneticileri bu sayede başarılı bir finansal performans yönetimi gerçekleştirebilmekte ve işletme değerini artırabilmektedir.
Özellikle sağlık sektörünün kendini dönüştürme süreci iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla hızlı karar alıp hızlı icra kabiliyeti olan bir yöne doğru çevrilmektedir. Bu hususta ihtiyaçların doğru belirlenmesi, bunlara yönelik doğru istihdam projelerinin geliştirilmesi, modern kurum kültürünün oluşturulması, toplumsal beklentileri karşılanması, bunları gerçekleştirmek için yeni yöneticilerin yetiştirilmesi, kaynakların doğru yönetilmesi, doğru ölçme metotları ile kurumların gerek makro gerekse performans tabanlı mikro yapılarını değerlendirilmesi ve hizmet verimliliğini yükseltilmesi gibi noktalar ön plana çıkmaktadır. Bu noktada, çok boyutlu bir yaklaşım (eğitim, iç verimlilik, müşteri memnuniyeti ve finansal) alanlarda yapılması gereken yenilikler sağlık sektörü için kaçınılmazdır.
Finansal performans yönetimi, sağlık işletmelerinde kalitenin yükseltilmesi ve hizmetin verimliliğinin artırılmasında önemli rol oynamaktadır.
Sevgiyle.
Dr. Yasemin KÜÇÜKÖZKAN
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel