23 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul19°C
  • Bursa22°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

GÖZLÜKÇÜLER HAK ARAMA SAVAŞI VERİYOR!

Av.Bülent Özer

26 Ağustos 2013 Pazartesi 15:29

Tüm Optisyen Gözlükçüler Derneği Yönetim Kurulu adına Sayın Mahmut YETİM'in gönderdiği yazıyı sizinle paylaşıyorum;

"Yıllarca meslektaşın dilinden düşmeyen reklam ve ayrıca internet üzerinden lens satışları ile ilgili reklamlar konusunda malumunuz olmak üzere gerek camiada gerekse bireysel olarak her platformda rahatsızlığınızı dile getirdiniz.

Lens ile ilgili 05.05.2013 tarihinde derneğimizin talimatı üzerine Avukatımız tarafından Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunulmuştur. Gelişmeler gayet iyi gitmektedir.

Televizyon reklamlarına gelince; bağlı bulunduğumuz kurumlarla gerekli yazışmalar yapılmış ve cevabi yazışmalar sonucu 23.08.2013 tarihinde reklam yapan firmalar hakkında dava açılmıştır. Açılan dava sonuçları ve gelişmeler hakkında Derneğimiz sizleri ve kamuoyunu bilgilendirecektir.

Meslek ile ilgili sorunların takipçisi olacağımızı sizlere söz vermiştik. Biz hep sözümüzde durduk. Bundan sonra da durmaya devam edeceğiz.

Bugüne kadar meslek ile ilgili yaptıklarımız;

1- Karekod ile ilgili 4. İdare mahkemesine dava açılmış ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.

2- Kurum alınan karar karşısında zeyilname çıkarmış, derneğimiz buna karşılık 12. İdare Mahkemesi'ne ikinci davayı açmıştır. Zeyilnameye ilişkin davada da yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.

Karekoda geçildiğinde ne oldu? Dağ fare doğurdu. Olan ithalatçı ve imalatçılara oldu. Her birine 15- 20 bin TL ye mal oldu. Parekendecilere ise 500 TL ye mal oldu. Değişen hiç bir şey olmadı. Rantçılar para kazandı. Biz gözlükçüler havamızı aldık. Bize yaşatılan kaos da yanımıza kar kaldı.

Acı ama gerçek hiçbir meslektaşımız alınan her iki yürütmeyi durdurma kararının arkasında durmamıştır.

3- Yürütmeyi durdurma kararını uygulamayanlar hakkında Derneğimiz Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş yapılan suç duyurusu sonucu gerekli işlemler yapılmış sonuçta taşlar yerine oturmuştur.

4- Sağlık Meslekler Kurulu Yönetmeliği 14.12.2012 tarihinde çıktıktan sonra bir derneğin bu yönetmelikten cesaret alarak VII.Meslek içi eğitimi kursları İstanbul Özel Fatih Üniversitesi, İstanbul Özel Okan Üniversitesi, Ankara Özel Fatih Üniversitesi, İzmir Gediz üniversitelerinde kurs açılmasına ve 13.01.2013 tarihinde kayıtlar yapmaya başlamıştır. Bunun üzerine Derneğimiz konuya müdahale etmek için kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmuş, konunun kanunsuz olduğunu tespit ederek, ilgili kuruluşlarla yazışma yapılmış, bunun üzerine 13.02.2013 tarihinde yetkili kurum durdurma kararı almıştır.

5- Bir üyemizin, reçetelerin 7 iş günü içerisinde fatura edilmesi hakkındaki şifai şikayeti üzerine Derneğimiz Maliye Bakanlığı Gelir İdaresine başvurmuş, başvuru neticesi malumunuz olmak üzere gözlük reçeteleri biriktirilip aylık fatura kesimi yapılması yoluna gidilmiştir. Bir vergi denetmeni tarafından uyarılmış ve konunun ehemmiyetine binaen konu incelenmiş, konunun çok hassas olduğu ortaya çıkmıştır. Vergi Usul Kanunun 231. Maddesinde Faturaların malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği hükme bağlanmış, aynı kanunun 353. Maddesinde ise verilmeyen faturalar için 149,00.-TL özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtilmiştir. Bu meslektaşlar için büyük bir handikap olarak görüldü. Bunun üzerine Eczacıları emsal göstererek gerek Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresine gerekse SGK daire başkanlığına müracaat edip konunun hassasiyeti dile getirilerek 08.09.2012 tarih 28405 sayılı Resmi Gazetede Tebliğ çıkarıldı.

“Sağlık hizmetleri sunucuları ile Optisyenlik Müesseselerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenledikleri faturalarda süre 336 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Eczanelerin, çalışanların reçetelerini karşılamak üzere sözleşme yaptıkları kamu kuruluşları ile sınırlı olmak üzere ilgili kuruluşların çalışanlarına yaptıkları ilaç teslimlerinde kamu kuruluşlarınca karşılanacak pay tutarı içeren faturayı, ay sonunda tüm çalışanlar için ve tek bir fatura şeklinde düzenleyebilecekleri ifade edilmiş, 379 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin'de ise SGK ‘inde 336 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu genel tebliği uygulamasında eczaneler ile anlaşma yapılan kamu kuruluşları kapsamında değerlendirmesinin uygun görüldüğü belirtilmiştir.213 sayılı kanun mükerrer 257 maddesinin 1. Fıkrasının birinci bendinin bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden sağlık sektöründe faaliyet gösteren ve sosyal güvenlik kurumu ile sözleşme-protokol imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile optisyenlik müesseselerinin çalışanlar, emekliler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilere verdikleri sağlık hizmetleri nedeni ile adı geçen kuruma ay sonunda tek bir fatura düzenleyebilmeleri uygun bulunmuştur, denilmektedir.

6- Oda ve Birlik Yasa tasarısını Derneğimizin özverili çalışmaları sonucu TBMM sağlık komisyonuna kadar getirilmiş olup kısmet olur ise TBMM ekim ayında açıldığında AKP Grup Başkanları ile görüşüp ivedi bir şekilde yasalaştırmak için mücadele vereceğiz. Yaptığımız bu hizmetleri gözleri olup da görmeyen kulakları olup da duymayan insanlara sesleniyorum. Buyurun size ve mesleğe hizmet edenleri görün ve seslerine kulak verin. Bu yapılan hizmetleri gerçek meslektaşlar takdir eder amma velakin bu meslekte rant peşinde koşanların hesabına gelmez. Bu tür rantçılar meslektaşı bitirip tek kendi başlarına yaşamlarını sürdürmeyi ve ceplerini doldurmayı düşünürler.

Hedefimizde daha 9 konu var. Bunları da birer birer ele aldık. Hiç endişeniz olmasın bunları da yapmaya devam edeceğiz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.

Birisi çıkmış, e-reçete gözlükçülerde de başlatılmalıdır, diye fetva veriyor. Ey, zatı- muhterem konuyu iyi bilmeden ve incelemeden fetva verme! Mesleği ve meslektaşı kaosa sürüklemeye hakkın yok.

Hepinize selam ve saygılar sunar, işlerinizde başarılar dilerim.

Tüm Optisyen Gözlükçüler Derneği
Yönetim Kurulu Adına
Mahmut YETİM"

 

Av.Bülent ÖZER

Yorumlar