23 Aralık 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa3°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

FATURA DENETİMİ VE CEZALAR

Sizden Gelenler

15 Ekim 2007 04:10

Özel Hastane Yöneticilerinden Sn. Dr. Bünyamin Yaşar saglikaktuel.com okuyucuları için yorumladı.

Bir şeyler hızlı değişiyor son zamanlarda. Bir ay genel sağlık sigortası sürecinden uzak duran bir hastane yöneticisi bu süreci bir daha yakalayamayacağını hissediyor. Her gün yeni bir bilgi, yeni bir uygulama. Fiyatlar değişiyor, faturalandırma sisteminin kuralları değişiyor, cezalar ağırlaşıyor ve her şey gün geçtikçe daha riskli görünüyor. Yatırımcıların, işletmecilerin, işi iyi bilmeyenlerin ve çok iyi bilenlerin gözünde inanılmaz bir korku var. Ne olacak bu işin sonu?

Yıllardır devlet hastanelerinde ayrıntılı fatura kesilmesine rağmen inanılmaz fatura hatalarının yaşandığı bilinmekteydi. Her yeni gelen Çalışma Bakanı televizyona çıkarak devlet hastanelerinin SSK ‘yı nasıl soyduğunu ballandıra ballandıra anlatırdı. Tüm üniversite ve devlet hastanesi başhekimleri ve hastane müdürleri bilirdi ki, kamu sigortaları devlet hastanesi faturalarını mutlaka belli bir yüzde oranında keseceği için, biraz abartılı fatura göndererek hakkını almak gerekirdi. Hatta bazı üniversitelerin bunu yaptığı söylenirdi. Yani iki tarafta birbirine güvenmiyordu. Fatura denetim ekibi iyi çalıştığını göstermek için mutlaka faturaları kesecekti. Namussuz hastaneler ise devleti soymak için fazla fatura gönderecekti. Karşılıklı suçlamalar olsa da özerk üniversiteler dışında bu durumdan kimse fazla şikayetçi değildi. Devletin bir cebinden para öbür cebine giriyordu ya da girmiyordu. Karşılıklı çekişmeye performansa dayalı döner sermaye yasası çıkana kadar anlam vermek mümkün değildi.

Ancak bir gün yeni bir yasa çıktı. “Ne kadar çok kazanırsak o kadar iyi para alabiliriz” diye özetlenebilecek kötümser bir yaklaşım, ya da “hastaneyi ne kadar verimli çalıştırırsak hastalarımızı, hastanemizi ve çalışanlarımızı o kadar mutlu edebileceğimiz” iyimser yaklaşımla özetleyebileceğimiz performansa dayalı döner sermaye yasası. Artık oyunun kuralları değişmişti. Yıllardır faturalandırmayı özümsemiş devlet memurları bu işi artık çok daha ciddiye alarak yapıyorlardı. Fatura denetim ekibine karşı savaş başlamıştı. Doktorlar, eczacılar, hemşireler ve memurlar artık hizmetleri çok daha iyi giriyorlar ve faturalandırıyorlardı.

Ancak kimse özel hastanelerin bu işi devlet hastanesi mükemmelliğinde yapmasını beklemiyordu. Çünkü ne yeterince eğitimli insan kaynakları, nede bu eğitimi verecek bir okul vardı. Aslında bu eğitimi verecek bir eğitmende yoktu. Çünkü tüm hard ve soft bilgiler o kadar hızlı değişiyordu ki, bu eğitimi vermeye kimse cesaret edemiyordu. Kamu kurumun temsilcileri bile aynı maddeleri farklı yorumluyor, uygulamalar şehirden şehre değişiyordu. Artık ortamı bir panik havası sarmıştı. GSS yöneticileri hızla bu duruma el koydu. Sonunda beklenen açıklama gelmişti. Aşağıda açıklamalar maddeler halinde bulunmaktadır.

· Sektörde güven inşa edilmesine önem veriyoruz. Sizler her ne kadar özel sağlık kurum ve kuruluşları olsanız da, ruhsatınızı Sağlık Bakanlığının koyduğu yasa ve yönetmeliklere göre alıyor, birçok uygulamalarınızı SGK yasa ve yönetmeliklerine göre yapıyorsunuz. Sizlerde devletin bir parçasısınız. Bu nedenle önce aramızda güven inşa edeceğiz.

· Faturalandırma ile ilgili hatalar çıkabileceğini, yanlış uygulamalar olabileceğini kabul ediyoruz. Devlet hastaneleri yıllardır kurumumuza fatura kesmesine rağmen çok ciddi hatalar yapıyorlar. Sizlerinde elbette hataları olacak. Faturalandırma ile ilgili kurallar hatta yazılım çok hızlı değişiyor. Size destek olacağız. Sizlerin bu işi daha iyi öğrenmesi için e-eğitim olmak üzere çeşitli destekler vereceğiz. Her türlü sorunuzu on-line bizlere sorabileceksiniz. Hatta gruplar halinde özel eğitimler başlatacağız

· Hasta memnuniyetini ve hizmet kalitesini bütçe kadar, hatta bütçeden daha fazla önemseyeceğiz. Bileceğiz ki iyi hizmet vermek sadece Sağlık Bakanlığının değil, Sosyal Güvenlik Kurumunun da önceliğidir.

· Sizlerin şikayetçi olduğu fatura denetleme ekibine gereken eğitimi daha iyi vereceğiz. Onlara görevlerinin önemini anlatan bir meslek yemini yaptıracağız. Bu yemin tarafsızlık, dürüst olmak, etik olmak ve adalet kavramlarını içerecektir. Yaptıkları her şey şeffaf ve kanıta dayalı olacaktır.

· Birkaç hırsız için tüm sektörü cezalandırmayacağız. Tüm sektöre hırsız muamelesi yapmayacağız. Ama hırsızları da asla affetmeyeceğiz. Faturalandırma hataları ile haksız kazancı birbirinden ayırt edeceğiz. Haksız kazanca ciddi cezalar vereceğiz.

· Ulusal fatura denetleme birimini kuracağız. Bu birim aynı akreditasyon kurumu gibi bağımsız bir birim olarak çalışacak.

Tüm sektör bu açıklamaları sevinçle karşıladı. İyi şeyler duymak istiyordu. Yetkililer sorumluluklarını yerine getirmişti. Bunun içinde bir eylem planı oluşturarak harekete geçmişti demek doğru olmayacak. Bunlar bizim temennimiz. Bunlar bizim hayallerimiz. Liderlerin bu hayallerimizi duyacağını, hatta çok daha iyi şeyler yapacağına eminiz. Hepinizin bayramını kutlarız.

Dr. Bünyamin Yaşar

Yorumlar