13 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa15°C
  • Antalya24°C
  • İzmir18°C

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN: KAHVALTI

Diyet Köşesi

12 Temmuz 2017 Çarşamba 10:05

Gün içinde acıktığımız anları bir düşünelim. Yaklaşık 3-4 saatte bir açlık başımıza vuruyor değil mi? Akşam yatıp sabah kalktığımızdaki açlık süresi yaklaşık 8-10 saat. Yani vücudumuz çoktan açlık çekmeye başlamış oluyor. Bu nedenle uyanır uyanmaz gece boyu aç ve susuz kalmış olan vücudumuzu, yavaşlamış olan metabolizmamızı beslememiz gerekiyor. Kalkar kalmaz 2 bardak su ile güne başlangıç yapıp devamında güzel bir kahvaltı ile yapmak güne sağlıkla başlamanın en lezzetli yolu. Öyle poğaça, börekle ayaküstü geçiştirerek değil peynir, yumurta içeren, mevsim sebzeleri ile renklendirilmiş, tam tahıllı ekmekle tamamlanmış dengeli bir kahvaltı! 

Kahvaltısız Gün = Yavaş Metabolizma

Yapılan araştırmalarda kahvaltının obezite, moral durumu ve gün içinde iştah kontrolü sağlama ile ilişkili olduğu görülmüş. Kilo verme-alma-koruma, sağlıklı kalma gibi her durum ve yaşta kahvaltı en önemli öğündür. Bu yüzden "Kahvaltı olmazsa olmaz!" diyorum. Zamanım yok demeyin 1-2 haftada alışkanlık kazanmanız mümkün.

Öğrenciler ve çalışan bireylerde kahvaltı yapılmadığında konsantrasyon bozukluğu, odaklanamama, uyuklama, enerjisizlik, iş kazaları ve hafıza problemleri görülüyor. Arabanın benzinsiz çalışmaması gibi yakıtı glukoz olan beynimizin ve vücudumuzun da çalışması için günün ilk öğünü olan kahvaltıyı alması gerekiyor.

Kahvaltıda Neler Yenmeli?

Renkli bir tabak hazırlanmalı: peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, zeytin, çiğ tüketilebilen mevsim sebzeleri bulunmalı. İhtiyaca göre doğal yapılan bal, reçel, pekmez, tereyağı veya ekmek seçeneği olabilecek simit kahvaltıda yer alabilir. Kahvaltılık malzemeleri bir arada kullanabileceğiniz seçenekler olan ev yapımı gözleme, börek, tost, omlet te tercihler arasında. Ama hızlı hızlı pastaneden alıp ayaküstü yenen ve 1 tanesi ile doyulmayan börek, poğaça, açma kahvaltıda yer almamalı. İçecek olarak tercihen açık çay veya bitki çayı, taze sıkılmış meyve suyu veya süt içilebilir.

İşe veya okula yetişmeniz gerekiyorsa hazırlayacağınız peynirli sebzeli sandviç veya peynirli sebzeli tost veya ayrı gözleri olan tupper kaplara hazırlayacağınız kahvaltılıkları yanınızda götürebilirsiniz.

Ayrıca tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf ezmesi de acil durumlarda kurtarıcı olabilir. 1 bardak süt veya yoğurda ekleyeceğiniz bir porsiyon meyve ve kahvaltılık gevrek ile kısa zamanda kahvaltı yapılabilir. Yine evde hazırlanan tarhana, mercimek, yayla çorbası gibi hafif çorbalarda kahvaltı seçeneği olabilir.

Kahvaltı Yapılmadığında Gereksiz Kalori Alımı Artıyor!

Geç kalkıyorum diyorsanız yine de kahvaltıyı atlamak yok. Kalkış ve yatış saatlerinize göre öğünlerinizi ayarlayabilirsiniz. Saat kaç olursa olsun kalktıktan sonra 1 saat içinde kahvaltınızı yapmış olun.

Kahvaltı Kilo Vermeyi Kolaylaştırır!

Yapılmayan kahvaltıdan alınamayan enerjiyi vücut tamamlamak isteyecek ve zamansız acıkmanıza sebebiyet verecektir. Özellikle kahvaltı yapmak iştah kontrolü sağlarken, öğün düzeni oluşturduğunuzda kilo vermeniz kolaylaşacaktır.

Lezzetli Bir Kahvaltı İle Mutlu Günler Dilerim..

Diyetisyen Fazile Yılmaz
www.dytfazileyilmaz.com

Yorumlar