AİLE HEKİMLİĞİ SINIFLAMASI
Dr.Recai Yahyaoğlu
31 Mart 2011 Perşembe 06:53
Son günlerde sadece İstanbul’da değil hemen her şehirde Aile Hekimleri sınıflama kriterlerini yerine getirme telaşı yaşamaya başladılar. A, B, C, D, E diye sınıflamalar var. Aile Sağlığı merkezinde bulunan fiziki ve teknik şartlarla birlikte personel durumunu da belirleyen bu kriterleri gerçekleştirip gerçekleştirememeye bağlı olarak farklı bir gruba dahil oluyorsunuz. Bu aynı zamanda Aile hekimlerinin maaşları dışında aldıkla ek ödemelerinde miktarını belirliyor…
İşin enteresan yanı bu kriterler günümüzün şartlarına uygun olmakla birlikte kimi hekimlerin bu konuda mahkemeye müracaat edildiğini ve yasanın iptal edileceğini söylemeleri… Bu söylenti tüm motivasyonu alt üst etmeye yetiyor. İnsanların kurumlarına olan katkılarını engelliyor ve yapacakları veya yapmayı düşündükleri gelişme ve iyileştirmeleri kesinlikle olumsuz yönde etkiliyor…
Böyle bir tehlike varsa bu kadar telaş niye… Mahkemenin sonucu beklenilemez mi? Oysaki bu kriterler hakkında ortak bir yol bile bulunabilir. Ve bunlar standardize edilerek her kurum için gerekli ve zorunlu hale getirilebilir. Farklı yerlerde farklı uygulamaların mantığı günümüz şartlarında rekabetçi anlayışa göre fena sayılmaz fakat eğer yasa da böyle bir engellenme ihtimali söz konusu ise ortalığı karıştırmanın gereği de yok…
Aile Hekimliği sisteminde kuşkusuz bazı revizyonların yapılması gerekir. Elbette tüm bunlar hem çalışanların hem de vatandaşımızın lehine olmalıdır. Örneğin sağlık aktüelde bir yazıda aile hekimlerinin yurt dışında aldıkları maaşlarla ülkemizdeki maaşların karşılaştırıldığı bir yazıda çok büyük farkların olduğu bilgisini öğrenmek çoğu hekim için etkili oldu. Maaşlar iyi de dünya standartlarına bakıldığında abartıldığı kadar da değil…
Evet şu anda bir Aile Hekimin aldığı maaşın az olduğunu söylemek kolay da değil… Hatta bu maaşlar hakkında basında önemli bazı bürokratik makamlarda bulunan insanların açıklamalarını son günlerde okuduk… Ülkemizin şartları düşünüldüğünde oldukça iyi denilebilir… Fakat ek olarak verilen 2700-3000 TL civarındaki paralar olmadığında maaşın çıplak durumu da ortada…
Özetleyecek olursak ek ödemelerde büyük farklılıkların olmasının önüne geçilmelidir. Mart sonuna kadar verilen sürenin pek çok aile sağlığı merkezi için yetersiz geldiği göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü istenilen şartların yerine getirilmesi veya belli standartlarda bu çalışmaların sabitlenmesi için bir miktar daha zamana ihtiyaç vardır…
Her şeye rağmen Aile Hekimleri ve vatandaş bu uygulamadan memnundur. Tabi zamanla bazı değişiklikler yapılacaktır. Aile Hekimleri dernekleri; Aile Hekimliği hakkında güncel sorunlardan genel stratejik sorunlara kadar her konuda Aile Hekimlerinin görüş, istek ve düşüncelerini üst makamlara ulaştırmaları gerekiyor…
Öncelikle işe Aile Hekimlerini kendi derneklerine üye yapmayla başlayabilirler…
Dr.Recai Yahyaoğlu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel