YAĞ NEDİR? NE KADAR YAĞ TÜKETMELİYİM?
Yağ bir besindir. Normal vücut fonksiyonu için çok önemlidir ve o olmadan yaşayamayız. Yağ bize sadece enerji sağlamakla kalmaz, diğer besinlerin işlerini yapmasına da imkan sağlar.
Çok çeşitli bileşenlerden oluşan yağlar, genellikle organik çözücülerin içinde çözülebilir ve suyun içinde çözülemez. Kimyasal olarak, yağlar genellikle yağ asitleri ve gliserinin triesterleri olarak bilinir(triester = üç ester kimyasal gruplarından biri).
Oda sıcaklığında yağlar katı veya sıvı halde olabilir, bu, onların bileşimine ve yapısına bağlıdır. Oda sıcaklığında sıvı olan yağlara sıvı yağ adını veririz. Oda sıcaklığında katı olan yağlar ise genellikle katı yağ ya da yağ olarak adlandırılır. Lipit ise yağların hem sıvı hem de katı hallerini tanımlar. Aşağıda bunların anlamlarını sunuyoruz:
• Sıvı yağlar: Oda sıcaklığında sıvı halde bulunan yağlardır. Sıvı yağlar ayrıca suyla karışmayan ve kaygan bir yapıya sahip maddelerdir.
• Katı yağlar: Bütün çeşitler. Bununla birlikte yağlar genel olarak oda sıcaklığında katı olanlar olarak tanımlanır.
• Lipitler: Katı ya da sıvı olması fark etmeden yağların bütün çeşitleridir. Lipitler bütün insanların ve hayvanların birçoğunun beslenmelerinin önemli bir kısmıdır.
Yağ Örnekleri Nelerdir?
1. Hayvansal yağlar
Tereyağı, domuz yağı, etlerdeki yağlar
2. Bitkisel yağlar
Zeytinyağı, fıstık yağı, keten tohumu yağı, mısır yağı
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel