VİTAMİNLER
Vitaminler, sağlığımız için küçük miktarlarda almamız gereken kimyasallardır. Örneğin, A,B,C,D,E, ve K vittaminlerini büyük olasılıkla duymuşsunuzdur. Bu vitaminleri ya yediğimiz yiyecekler vasıtasıyla alırız veya bazılarını bedenimiz kendisi üretir.
200 yıldan daha uzun bir süre önce, uzun deniz yolculuğuna çıkan denizcilere hergün turunçgil bir meyve verilmesiyle, ciddi bir hastalık olan iskorbüt hastalığının önlendiği bulunmuştu. İskorbüt ve diğer hastalıklar vitamin eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Meyvelerde bulunan vitaminler hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
Besin maddelerini yeterli düzeyde almak için sağlıklı bir diyet takip etmek gerekir. Ancak, aşağıdaki durumlarda vitamin veya mineral tabletleri alarak sağlığınızın daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz:
• Besin maddelerinin emiliminin yetersiz olduğu veya özel bir diyete devam edilmesi zorunluluğunun olduğu sağlık koşullarında
• Yeterli düzeyde veya çeşitlilikte gıda maddelerinin tüketilemediği durumlarda
• Hamilelik durumunda, bebekte görülebilecek nöral tüp bozukluğu riskini azaltmak için folat içeren vitaminler
• 65 veya daha yukarı yaşlarda, bağışıklık sitemini güçlendirmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için
• Menopoz döneminde osteoporoza karşı korunmak için
• Bazı ilaçların kullanımında, alkol veya madde bağımlılığında sağlık durumunun daha iyi olması için ve anahtar rolü olan besin maddelerinin yeniden kazanılması için
Tablet kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:
• Günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin %100’üne sahip multivitamin bir tabletten aşırı dozda kullanmaktan sakınmalısınız.
• Bütün vitaminleri serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
• Özellikle reçeteli ilaç kullanıyorsanız veya bir sağlık probleminiz varsa, tabletleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Besinlerde çok az miktarda bulunan, normal beslenme için özel görevleri olan, organik bileşikler için kullanılan genel terim. Bugüne kadar 13 vitamin tanımlanmıştır. Bunlardan 4ü yağda eriyenler (A,D,E,K) 9 u suda eriyenlerdir. (askorbik asit, tiamin, riboflavin, niaisin, pridoksin, kobalamin, pantotenik asit, folik asit ve biyotin). Vitaminlerin genel özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir. Yağda eriyenler: 1) Yağda ve yağ çözücülerinde erirler, 2)Diyetle her gün alınmaları gerekli değildir, 3) Ön maddaleri (provitamin) vardır, 4) Günlük dozun üzerinde alındıklarında vücuttan atılmazlar, depolanırlar, 5) Yetmezlik belirtilerini ortaya çıkması çok yavaş olur. Suda eriyenler: 1) Suda erirler, 2) Diyetle her gün alınmaları gerekir, 3) Ön maddeleri (provitamin) yoktur, 4) Günlük dozun üzerinde alındıklarında fazlası idrarla atılır, 5) Yetmezlik belirtilerinin ortaya çıkışı daha hızlı olur.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel