TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR?
Teşhisle ilişkili gruplar 1970’li yıllarda, Amerika Birleşik Devletlerinde Yale Üniversitesi’nde sağlık hizmetlerinin kalite denetimi amacıyla geliştirilmiş bir araç olup 1980 yılından itibaren geri ödemelerde de kullanılmaya başlanan bir vaka sınıflama sistemidir. Yatan hastalar, belirli verilere göre, belirli bir algoritma kullanılarak sınıflanmaktadır. Teşhis ilişkili grupların oluşturulmasındaki temel amaç, benzer çıktılar veya hizmetler alması beklenen vaka tiplerinin bir tanımının yapılması ve böylece kıyaslanabilir bilgi üretilmesidir.
Yaklaşım basitçe ifade edilmeye çalışılırsa; eğer hastaları benzer sağlık gereksinimlerine sahip hasta gruplarına kategorize edebilirsek, herhangi bir hastaya sağlanan bakımı, gruptaki diğer bütün hastalara sağlanan bakımla (yani ortalamayla) karşılaştırabiliriz. Her hasta benzersizdir; her hastanın bir dizi farklı klinik tanısı, risk faktörü, aile durumu ve çevresi vardır. Hasta düzeyindeki çeşitlilik, neredeyse sonsuzdur. Bu çeşitliliği anlamlandırmak için, bunları benzer koşullar isteyen gruplara ayırmamız gereklidir. Asıl başlangıç noktası, bunların hastalıklarıdır. Hastayı ana hastalığa (birincil tanıya) göre gruplandırmak ve daha sonra ikincil durumun varlığına ya da yokluğuna göre alt gruplara ayırmak TİG’lerde kullanılan gruplara ayırma yaklaşımlarından ilki ve en önemlisidir. Tanı temelinde bu şekilde ayırım yapılıyor olsa da, tanı detay düzeyinde olmasa da, yapılan işlemlerin ve hatta hastaların demografik verilerinin de grupların belirlenmesinde katkıları göz önünde bulundurulmaktadır. Belirlenen bu grupların içerisine düşen hastaların ortalama maliyetlerinden çıkarak her grup için birer bağıl değer atanması işlemleri de bu sistemin geri ödeme metodolojisi olarak kullanılmasının basit açıklamasıdır. Her hastane yatan hastaları için ürettikleri TİG’leri ve bunlara karşılık gelen bağıl değer miktarları oranında bütçeden pay alacaklardır.
Dünyada TİG yaklaşımını kullanan veya geçiş sürecinde olan ülkeler
Not: Yukarıdaki haritadaki kullanım alanları günümüzde bayağı genişlemiştir.
TİG uygulamaları ile ilgili çalışmalar ve uygulamalar nerede ise gelişmiş Dünyanın tüm ülkelerinde kullanılmaya başlamıştır. Konuya artan ilginin en büyük örneği olarak Avrupa Birliği çatısı altında gerçekleştirilen “Euro DRG” çalışmasını belirtmekte fayda vardır. Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç, İspanya, Avusturya, Polonya, Estonya, Finlandiya, Austurya bu çalışmanın içerisine dahil olmuşlardır.
Ekol olarak Dünya üzerinde 3 ana TİG uygulayıcısı vardır. Bunlar Kanada, Norveç ve Avustralya. Kanada ve Norveç’e genel olarak bakıldığında aslında yola çıkma noktalarının Avustralya’dan alınan bilgi birikimi üzerine olduğunu görmekteyiz. Amerika her ne kadar bu işin çıkış noktası olsa da kendi sağlık sistemlerinin çok karışık olması ve hızlı hareket kabiliyetlerinin olmaması gereğince halen 1973’de çalışmalarını başlattıkları ve ICD9-CM’in (International Classification of Diseases 9th Edition Clinical Modification) güncellenmiş halini kullanmaktadırlar. ICD10’a geçiş çalışmaları halen devam etmektedir ama sonlarına geldikleri konusunda duyumlar söz konusudur.
Konu üzerinde yapılan çalışmalardan biri de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dahilinde yapılan çalışmalardır. Bilindiği üzere tüm bu çalışmaların temelinde tanı sınıflaması olarak ICD (International Classification of Diseases) vardır ve ICD’nin de bir DSÖ ürünü olduğu herkezce bilinmektedir. Bir TİG çalışmasının varlığından bahis olması için tabi ki tıbbi işlemler sınıflamasının varlığı da gereklidir. Bu konudaki çalışmaların da DSÖ tarafından bir iki yıl içerisinde sonlanacağı ön görülmektedir. ICHI (International Classification of Health Interventions) adı altında beta versiyon bir ürünün varlığından bahsedilmektedir. Bu noktayı takiben de DSÖ orjinli bir TİG algoritmasının temellerinin atılmasının söz konusu olacağı ufukta görülmektedir. DSÖ’nün üreteceği bir TİG temeline oturtulmuş fakat ülkelerin kendi ihtiyaçları ve tıbbi alt yapıları dahilinde şekillenmiş değişik varyasyonların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Umut edilen ise o tarihe değin Türkiye olarak kendimize ait bir ICD düzenlemesi ve işlemler sınıflaması ile özel bir TİG algoritmasını olgunlaştırılmasıdır.
Türkiye’de Gerçekleştirilen TİG (Teşhis İlişkili Gruplar) Çalışmaları
Yatan hastalara yönelik bir ödeme yöntemi olan TİG konusunda 2005 yılında başlayan bir proje ile Ülkemizde ilk çalışmaları başlamıştır. Bu proje 2009 Kasım ayı itibarı ile sonuçlanmıştır. TİG çalışması, Hacettepe Üniversitesi Araştırma Projesi (HUAP) olarak da adlandırılan bu projenin alt çalışma başlıklarından sadece biridir. Bu süreçte oluşan birikimler, Sağlık Bakanlığımız bünyesinde Teşhis İlişkili Gruplar Şubesi’nin oluşturulması ile değerlendirilmeye başlanmıştır.
2005 yılı başlarından itibaren olgunlaştırılmaya çalışılan çalışmalarda TİG’e temel olacak yapı için Avustralya örneği ele alınmıştır. Çalışmanın başlarından itibaren ICD10-AM (International Classification of Diseases, Australian Modification) 4. Güncellemesi ve TİG algoritması olarak da AR DRG (Australian Refined Diagnosis Related Groups: Grupları tayin eden algoritma) 5.1 versiyonu kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmalarda klinik kodlama konusunda ciddi tecrübe edilmiş olsa da AR DRG yani TİG’lerin oluşmasında arada çalışan algoritma konusunda pek fazla birikimi oluşturulmamıştır. Projenin bitmesi ile lisans konusunda da Ulusal bir lisans alınması gereği ortaya çıkmıştır. Bu konu ile ilgili olarak da bahsi geçen şube girişimleri başlatmış, karşı taraf ile temaslar kurulmuştur. Lisansların alınması ile ICD10 AM 6. güncellemesi ve AR DRG 6. Versiyonu kullanmaya geçilmesi planlanmaktadır.
Bu proje kapsamında üretilen raporlara sitemizden ulaşabilirsiniz.
Yapılacak ödemelerde yatan hastalar için TİG sistemi, ayaktan hastalar için de BBaG (Branş Bazlı ayaktan Gruplar) sistemi temelinde ödemeler yapılandırılacak ve gerçekleştirilecektir. BBaG konusunda da final şekillendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesini takiben donanım ve yazılım olarak aynı alt yapının kullanımı ile tüm klinik verilerin Bakanlığımız sunucularında toplanması ve ödemeye temel oluşturacak verilere dönüştürülmeleri sağlanacaktır. Birçok yönetimsel raporun da bir takım internet arayüzleri ile hem Bakanlığımız hem de sahada her bir hastanemiz için yapılandırılması ve değişik erişim yetkilendirmeleri ile sunulması planlanmaktadır. Çalışmalarımız 1 Ocak 2011 tarihi itibarı ile tüm hastane ödeme sistemini bu alana kaydırma işlemlerinin tamamlanması şeklinde planlanmakta ve yapılandırılmaktadır.
Çalışmaların bir yıl içerisinde de içerisine eklenecek en önemli unsur, kendimize ait TİG yapısının oluşturulması ve bu yapı için de her bir TİG için kendi maliyetlerimizi temsil eden bağıl değerlerin oluşturulması çalışmasıdır. Bu çalışmanın başlaması için de en azından hastanelerimizde bir yıla yakın bir kodlama tecrübesi birikimi maliyetlendirme çalışmalarının daha sağlıklı şekillendirmesini sağlayacaktır. Bu sürecin sonlanmasına değin Avustralya bağıl değerlerinin kullanılması öngörülmektedir. Maliyetlendirme çalışmaları için ayrı ve donanımlı bir birim kurulması ve hastane örneklem grupları ile hastane tiplerine göre bağıl değer dağılımı hesaplamalarının yapılması gereklidir.
TİG (Teşhisle İlişkili Gruplar) sayfasına dönmek için tıklayınız
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel