SENTİNEL LENF NODU NEDİR?
Nükleer tıp uzmanının haritalama yöntemi sonrasında belirlenen sentinel lenf nodu, hekim tarafından işaretleniyor, kesi yapılacak yer tespit ediliyor ve "sadece" o nod alınıyor. Böylece gereksiz yere diğer lenf nodları çıkarılarak hastanın zarar görmesi engelleniyor.
Meme kanserinde en önemli noktalardan biri, tümörün başka organlara yayılıp yayılmadığı. Meme kanserlerinin yüzde 90`ı lenf yoluyla yayılıyor. Yani aksilla (koltuk altı) lenf bezlerine o tümörün gitmesi anlamına geliyor. Bu nedenle eskiden, koltuk altında bulunan üç seviyedeki lenf nodlarının (bezeler) tamamı temizlenirdi. Elbette bunun sonucunda hastada komplikasyonlar ortaya çıkabiliyordu. Ancak sentinel lenf nodu sintigrafisi işlemi sonrasında tüm bunlara gerek kalmadan tedavi şekillenebiliyor.
Sentinel lenf nodu koltuk altındaki tüm lenf nodlarının ilk durağı olarak tanımlanıyor. Kanserli hücrelerin koltuk altındaki yayılımı da, bu lenf nodundan başlayarak diğer nodlara Elde edilen sonuç çok önemli oluyor. Çünkü tümör koltuk altına atlamamışsa hastaya kemoterapi verilmiyor ve hastanın yaşam beklentisi değişiyor. Eğer hastalık lenf nodlarına atladıysa yaşam beklentisinde yüzde 40 azalma görülüyor. Oysa burası temizse sonuçlar mutluluk verici oluyor.
Meme kanserinin gidişatını belirleyen önemli bir diğer nokta ise tümörün boyutları oluyor. Opr.Dr. Kihtir, istatistiklere göre tümörü 2 cm`nin altında olan hastaların lenf nodlarına atlamış olma riskinin yüzde 30 civarında olduğunu, yani açılan koltuk altının yüzde 70 negatif çıktığını anlıyor. Elbetteki koltuk altına girmek hasta için hiç de kolay bir operasyon olmuyor. Çünkü tüm lenf bezleri alındığında kolda şişme ve hissizlik olabiliyor. Sinirlere zarar verildiği taktirde omuz hareketlerinin kaybına kadar gidebilen sonuçlar yaşanabiliyor. Ayrıca operasyon süresi ve hastanın anestezide kalma süresi de çok önemli .
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel