PROSTATİT NEDİR ?
Prostat iltihabı.
İdrar yollarına ve genital bölgeye ait yakınmalarla doktora başvuran genç ve orta-yaşlı erkeklerin yaklaşık yüzde 25’ine Prostatit tanısı konur. Prostatit terimi aslında dört tip hastalığı kapsar:
Akut bakteriyel prostatit bu dört tipin en seyrek görüleni ama en kolaylıkla tanı konan ve etkin olarak tedavi edilebilenidir. Bu hastalıkla başvuran erkeklerde çoğunlukla titreme, ateş, bel ve genital bölge ağrıları, sık idrar yapma ve idrar sıkışıklığı, idrar yaparken sancı ya da yanma hissi, halsizlik gibi yakınmalar bulunur. İdrar tahlilinde bulunilen lökositler (akyuvarlar, iltihap hücreleri) ve bakteriler idrar yollarındaki bir iltihabı işaret eder. Uygun antibiyotik ile tedavi yapılır
Kronik bakteriyel prostatit de oldukça seyrek görülür. Bakterilerin prostat içerisinde sürekli barınmasına yol açan bazı prostat bozukluklarında idrar yollarındaki iltihabi durumun tedavisi tam olarak yapılamayabilir. Etkin tedavi için antibiyotik verilmeden önce prostattan kaynaklanan bu bozukluğun saptanması ve düzeltilmesi gerekir. Ancak yine de antibiyotik tedavisinin tümüyle başarılı olmadığı durumlar olabilir.
Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu bu hastalık grubunun en sık karşılaşılan ancak en az anlaşılabilmiş biçimidir. Her yaştaki erkekte olabilir; bulgular kaybolabilir ve kendiliğinden tekrarlayabilir. Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromu iltihaba bağlı olabilir ya da olmayabilir. İltihabi formunda idrar, meni, ve prostat salgılarında bilinen bir mikrop saptanamaz, ama vücudun iltihaplı durumlara karşı ürettiği savunma hücrelerine rastlanır. Diğer formunda ise bu salgılarda herhangi bir iltihap bulgusu bulunmaz. Tedavi amacıyla uzun süreli antibiyotik tedavisi verilebilir.
Belirtisiz iltihabi prostatit tanısı hastanın herhangi bir ağrı veya rahatsızlık yakınmasının olmadığı ancak menide iltihap hücreleri (lökositler) bulunduğu durumlarda konur. Ürologlar genellikle kısırlık ya da prostat kanserine yönelik tanısal araştırmalar sırasında hastalığın bu formu ile karşılaşırlar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel