21 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa10°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C
SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ

MAMMOGRAFİ (MEME FİLMİ) HAKKINDA BİLGİLENDİRME NEDİR ?

Yapılan muayeneniz sonucunda hekiminiz sizden MEME FİLMİ (MAMMOGRAFİ) incelemesi istemektedir. Sizi bu inceleme hakkında bilgilendirmek ve işlem öncesinde yapmanız gerekenler konusunda aydınlatmak istiyoruz.

Mammografi:

Mammografi incelemesi, kadınların olası meme hastalıklarının erken fark edilmesinde yaşlarına göre belirlenmiş aralıklarla uygulanması gereken ya da varolan rahatsızlığın nedeninin anlaşılabilmesi için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bu inceleme için en önemli neden kadınlar için büyük risk oluşturan meme kanserinin erken tanınmasıdır. Bu nedenle kadınların 40 yaş sonrasında yılda ya da en geç iki yılda bir mammaografi için kontrole gitmeleri gereklidir.

Mammografi, radyolojik bir incelemedir ve hastanemiz Tıbbi Görüntüleme ve Girişimsel Radyoloji Merkezi’nde, bu alanda uzmanlık eğitimi almış hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır. Bu işlem için geliştirilmiş özel bir röntgen cihazında her iki meme dokusunun incelenmesi sağlanacaktır. Siz ayakta dururken ya da otururken memeniz cihazın uygun kısmına yerleştirilecek ve diğer bir parçasıyla da baskı uygulanacak, bu sırada değişik açılardan filmleri çekilecektir. İnceleme sonrasında, uygulanan baskı nedeniyle memelerde ağrı duyulması nadir de olsa olasıdır ve kısa süre içinde kendiliğinden geçecektir.

Hekiminiz bazen meme ultrasonografisi ile değerlendirmeye gerek duyabilir.

Filmlerinizi ve inceleme bulgularınızı içeren radyoloji raporunu Tıbbi Görüntüleme ve Girişimsel Radyoloji Merkezi sekreterliğinden alacaksınız. Bunları sizden bu tetkiki isteyen hekiminize göstermeniz gerektiğini de bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Mammografi incelemesi için hazırlık:

1. İnceleme için en uygun zaman, adetinizin başlangıç gününü 1 kabul ederek, adetin 7. ve 10. günleri arasındaki günlerdir.

2. İncelemede küçük boyuttaki ayrıntılar çok önemli olduğundan yanıltıcı etkenleri yok etmek gerekir. Ter, parfüm, deodorant, pudra vb. kalıntılar yanıltıcı sonuç verebilir. Bu nedenle; gelmeden önce duş alınız ve parfüm, deodorant veya pudra kesinlikle kullanmayınız.

3. Varsa, önceden yapılmış benzer tetkiklerinizi getirmeyi unutmayınız.

Gebelik söz konusuysa mutlaka radyoloji hekimine bildiriniz.