23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya11°C
  • İzmir8°C
SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ

EECP NEDİR? EECP FAYDALARI NELERDİR?

kalp.jpg

EECP Tedavisi

EECP (Enhanced External Counterpulsation )Güçlendirilmiş Harici Kontrpulsasiyon

KORONER ARTER NEDİR?

Kalbi çepeçevre saran ve kalp kasına gereken kanı sağlayan arterlerdir.

KOLLETERAL DOLAŞIM NEDİR?

Damarların, yeterli miktarda kanla beslemesi gereken dokulara iletilecek kan, arterlerde meydana gelen tıkanıklık nedeni ile iletilemediği zaman, vücut bazı hallerde, sağlıklı arterlerden, kan alamayan dokulara kan akışını sağlamak için, küçük damarcıklar geliştirir / açar. Bir arterden bir başka artere kanal oluşturan bu tür damarcık ağına Kolleteral Dolaşım denir. Bu damarcıkların tabii olarak oluşması yavaş bir süreçtir. Kalp hastası olan kişinin vücudu genelde kendisine bir rahatlama sağlayacak ve semptomlarını azaltacak bu damarcık oluşumunu bekleyecek zamanı yoktur ve dış desteksiz bu kolateral ağa yeterince gelişim sağlayamaz.

ANJİNA PECTORİS NEDİR ?

Sözlük anlamı ile "Göğüste Tıkanma" anlamına gelir. Koroner Arter Hastalığının en yaygın belirtisidir. Anjina şikayeti olan hastaların çoğunluğu, zihni, fiziksel veya hissi stresler sonucunda belirginleşen göğüs ağrısında şikayet ederler.Bu rahatsızlıklar , hastalarda, değişik şekillerde, ancak yaygın olarak, nefes darlığı, yorgunluk, hazımsızlık, baş dönmesi, göğüste - kolda - boyunda veya çenede ağrı şeklinde kendini belli eder.

KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR ?

Kalp yetersizliği, kalbin kardiyak fonksiyonlardaki anormalliğe bağlı olarak dokulara yeterli kan pompalamaması veya bunu artmış doluş basınçları altında yapmasıdır.

EECP NEDİR?

EECP Koroner Arter Hastalıkları ve Kalp Yetmezliği Tedavisinde kullanılan,Ülkemiz için yeni sayılabilecek, ancak Amerika' da yaygın olarak uygulanan bir tedavidir. Dünyada en sık görünen ve ölüm nedenlerinin başında yer alan Koroner Kalp Hastalıklarının seyri sırasında ortaya çıkan kalp krizi , kalp yetersizliği ve ölüm gibi üzücü olayların önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar "EECP" tedavisinin yararlarını ortaya çıkarmıştır. EECP girişimsel olmayan, atravmatik, hiçbir risk taşımayan, sarf malzemesi kullanılmayan, hastane yatışı gerektirmeyen, etkin, sonuçları uzun süre devam edebilen kalıcı bir tedavi yöntemidir. EECP Tedavisi, kalbi besleyen Koroner damarların ve ince uç dallarının genişlemesini, bu dallar arasında kolateral adı verilen bağlantı dallarının (doğal By-pass) açılmasını ve yeni kılcal damarların oluşması sağlamaktadır . Böylece kalbi besleyen koroner damarlarda daralma ve tıkanma olan koroner kalp hastalarında, kalpte kanlanma eksikliğini düzelmekte, koroner yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan göğüs ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler azalmakta, hatta kaybolmakta, kalp krizi riski azalmakta, yaşam kalitesi de artmaktadır. Hasta ayakta tedavi görmekte ve EECP tedavisi sonrasında hastanede yatak işgal edişi, acil servise müracaatı ve doktora başvurma oranı azalmakta veya ortadan kalkmaktadır. EECP tedavisi günde bir saat , 35 gün süreyle kolay uygulanan bir yöntemdir. Bir saatlik tedaviden sonra hastalar evlerine veya işlerine gidebilirler. Uluslar arası çok merkezli çalışmalar göstermiştir ki EECP Tedavisi alan hastalarının %88'de etkinliği 5 yıl sonra da devam etmiştir. Yapılan testler Bilimsel Çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

EECP Tedavisi, FDA tarafından Kalp Yetmezliği, Stabil Angina, Unstabil Anjina, Kardiyojenik Şok, Akut Myokard Enfaktüsü hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere onaylanmıştır. EECP Tedavisinde kullanılan Cihazın, CE Sertifikası, ISO ve diğer onay belgeleri vardır.

EECP TEDAVİSİ NASIL UYGULANMAKTADIR ?

EECP tedavisine başlayan hasta, günde 1 saat, haftada 5 veya 6 gün, 35 gün süre ile ayaktan tedavi görür. Tedavi süresince hiçbir, ağrı ve sızı yoktur. Hiçbir yaşam riski taşımaz. Son derece güvenli bir tedavi yöntemidir. Tedavi sırasında enjeksiyon dahil hiçbir müdahale yapılmadığı için hasta hiçbir acı ve sıkıntı hissetmez. Bu süreyi gazete, kitap okuyup, müzik dinleyerek geçirebilirler.

EECP CİHAZI NASIL ÇALIŞIR VE TEDAVİNİN MAKSADI NEDİR ?

EECP Cihazı - Kontrol konsülü, hasta tedavi masası, hava kompresörü, ve 3 çift manşondan (kaf) oluşmaktadır. Kaflar alt bacak, üst bacak ve kalçalara sarılır. Hasta tedavi süresince EKG'ye bağlıdır ve parmak pletismogramı aracılığı ile sistolik ve diastolik basınç takip edilir. Kaflar diastol sırasında sistem içinde bulunan mikroprosesör ve bilgisayar aracılığı ile havayla dolarak ardışık olarak şişerler. Böylece kalbe kan akımını arttırarak kalp kasının beslenmesi sağlanır. Sistol sırasında kaflar aynı anda inerek kalbin önündeki yükü azaltır. Böylece kalbin iş yükü azalır. Sistem EKG' ye bağlı olduğu için her kalp atımında bu olay tekrarlanır. Koroner kan akımının artması ve damar duvarının kronik basınç artışına maruz kalması, damar yatağı arasında meydana gelen basınç farkı, ince kılcal damar ağının gelişmesini provoke etmekte, böylece tıkalı olan ana damarlara rağmen gelişecek kollateral dolaşım ile kalpte beslenme bozukluğu (iskemi) olan alanın beslenmesini sağlanmaktadır.

EECP'NİN ETKİNLİĞİ NASIL OLMAKTADIR ?

Normal kalp fonksiyonu oksijen tüketimi ile oksijen sağlanması arasındaki dengeye bağlıdır. Oksijen tüketimi kalp hızı ve pompalaması ile ilişkilidir. Oksijen temini kan akımı ile sağlanmaktadır. Kalp kasına giden kan miktarının % 80'ni kalbin gevşeme fazında olmaktadır. Klinik çalışmalar EECP tedavisinin doğal By-Pass'a neden olduğunu göstermiştir. EECP yeni damar ağının oluşmasını sağlayarak kalp kasını beslemektedir. Koroner arter hastalığının ve Kalp Yetmezliğinin tedavisinde kullanılmaya başlanan bu sistemin etkinliği ve güvenirliği yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

HANGİ HASTALARA UYGULANIYOR?

- Daha önce By-pass olmuş veya balon tel - kafes tedavisi yapılmış ancak tekrar damar tıkanıklığı gelişmiş olanlarda.
- Mevcut tedavi yöntemleri uygulandığı halde şikayetleri devam eden hastalarda.
- Damar yapısı uygun olmadığı için ameliyat olamayan hastalarda.
- Eşlik eden hastalıklardan dolayı ameliyat olması riskli kabul edilen hastalarda.
- Ameliyat veya Balon, Stent tedavisini kabul etmeyen hastalarda.
- Kalp yetmezliği

EECP TEDAVİSİNİN KİMLERE YAPILMASI SAKINCALIDIR?

- Son üç ay içersinde By - Pass ameliyatı geçirmiş hastalar.
- Vücutta pıhtı bulunma olasılığı olan hastalar.
- Bacaklarda iyileşemeyen açık yarası olanlar.
- Ciddi Aort yetmezliği olanlar.
- Kontrol Altına alınamayan Yüksek Tansiyon ( 180 / 110 ).
- Hamile veya olma olasılığı olanlar.

EECP TEDAVİSİNİN YARARLARI NELERDİR ?
- Kalbe dönen Kan akışını arttırır.
- Kalbin gevşeme safhasında , Kalbe daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
- Bacaklardan sıvazlanan kanın Kalbe doğru pompalanmasıyla sadece kalbe dolan kan miktarı değil aynı zamanda vücudun, Böbrek ve Beyin dahil olmak üzere, hayati organlarına, kalbe ek yük getirmeden kan akışını arttırır.
- Bacaklara bağlanan hava torbalarının aynı anda sönmesi ile , Kalbin iş yükü azalmakta ve kalbin performansı yükselmektedir.
- Kalbe kan akışının sağlanması, doku beslenmesini arttırır.
- Tıkalı veya hasarlı kan damarları etrafında yeni kan damarı ağının oluşmasını arttırır.
- Göğüs Ağrısı sıklığını ve ağrının şiddetini azaltır veya yok eder.
-Kas yorulmasına neden olan Laktik Asit oluşmasını azaltır.
- Oksijenli kanın kalbe akışının sağlanması neticesinde, Kalp Yetmezliği olanlarda kalp kaslarını güçlendirir.
- Kişinin fonksiyon kapasitesini arttırır.
- Kişinin yaşam kalitesini arttırır.
- Kalp Krizi Riskini azaltır.
- Göğüs ağrısı ilaçlarının kullanım ihtiyacını azaltır veya kaldırır.
- EECP tedavisinin olumlu etkileri tedavi süresince devam edeceği gibi, tedavi bittikten sonra da uzun yıllar devam eder.
- Hiçbir yan etkisi olmadan, genellikle tüm tedavi olanlar tarafından tolere edilir.

EECP TEDAVİSİNDEN SONRA NE GİBİ İYİLEŞMELER GÖZLENMEKTEDİR?

- Hastalar daha uzun mesafeler yürüyebilmekte, daha ağır paketler taşıyabilmekte ve Göğüs arısı olmadan daha aktif olabilmektedirler.
- Hastalarda Göğüs ağrısı atakları nadiren görülmektedir.
- Hastalar Anti-anjin ilaçlara daha az gereksinim duymaktadır.
- Hastalar yeniden işlerine dönebilmekte, bahçelerine, yemeğe çıkabilmekte, seyahat edebilmekte, tenis , bowling ve golf oynayabilmektedirler.
- Hastalar sosyal hayatlarına daha katılımcı olmaları konusunda kendilerine güven duymaktalar, gönüllü aktivitelere katılmakta ve göğüs ağrısı korkusu duymadan egzersiz yapabilmektedirler.

EECP'NİN DİĞER DEĞERLİ TEDAVİ YÖNTEMLERE GÖRE AVANTAJLARI VAR MIDIR?

- Endikasyonlara ve kontrendikasyonlara uyulduğu sürece risk taşımaması.
- Kullanılabilirlik kolaylığı.
- Sarf malzeme kullanılmaması.
- Malzeme ve ekipman gibi faktörlere paralel olarak hasta hayatını hiçbir şekilde riske atmaması,
- Tedavinin hastane yatışı gerektirmemesi, hastaların tedaviye ayaktan gelip gidebilmesi, dolayısı ile iş gücü ve zaman kaybının olmaması.
- Invasiv revaskülarizasyon tekniklerinin yetersiz kaldığı koşullarda objektif ve sübjektif iyileşmeyi sağlaması.

EECP TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Bazı hastalarda, kafların basıncı nedeni ile kayda değer olmayan deri tahrişlerine rastlanmıştır. Bunun dışında herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.

EECP TEDAVİSİ BY-PASS AMELİYATINI ORTADAN KALDIRIYOR MU?

Hayır. By-Pass Ameliyatı ve Balon Anjiyoplasti'nin aksine, EECP Tedavisi ayakta yapılan, hiçbir Riski olmayan, ve hastanın rahat ettiği bir tedavi yöntemidir. Daha yoğun hastalığı veya Sol Ana Koroner Arter Hastalığı olanlar için By-Pass Ameliyatı gerekli olabilir. EECP Tedavisi, girişimsel yöntemlere uygun olmayan, veya bu yöntemleri tercih etmeyenler için bir seçenektir. Birçok girişimsel tedavi yöntemi denemiş hastalar veya yeni bir Ameliyatın kendileri için Riskli olacak hastalar için, EECP tek çare olabilir.

EECP TEDAVİSİNDE NE KADAR SÜREDİR KULLANILMAKTADIR?

EECP Tedavisi 50 yıllık bir araştırma ve geliştirmenin sonucudur.
EECP tedavisinin yeni bir teknik olarak sunulmasının nedeni rutin klinik kullanıma 1995'te girmiş olmasından dolayıdır. Kontrpulsasyon teorisi 1953 yılına kadar dayanmaktadır ve bu teorinin ilk klinik yansıması İntraaortik Balon Pompası olmuştur (IABP). EECP teknolojisinin pratik rutin kullanıma geçebilmesi için bilim adamları 50 seneden fazla emek sarf etmişlerdir. 1995 yılında FDA onayı alan ve Koroner Arter Hastalığı ve Kalp Yetmezliği tedavisinde hızla yayılarak kullanılmaya başlayan EECP, girişimsel olmayan (non-invaziv), atravmatik rutin kullanımda olan bir tedavi yöntemidir.

EECP TEDAVİSİ NERELERDE UYGULANMAKTADIR!

Bilimsel arenada kendisini fazlasıyla ispat etmiş ve halen günümüz tıbbındaki gelişmelerde de öncü olan, Yale Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi, Mayo Clinic, Johns Hopkins Medicine, Beth Israel Medical Center, Cleveland Clinic, Hammersmith Hospital (Londra), Kyoto Üniveritesi (Japonya), Milano Üniversitesi (İtalya), Erlanger-Nuremberg (Almanya), Centre de Medicine Preventive Cardio-vasculaire (Fransa) gibi üniversitelerde içinde olmak üzere ABD `de 2000 den fazla tıbbi merkezde ve Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İtalya, Japonya, Arjantin, Colombia, Bahama, İsrail, Hindistan, Suudi Arabistan, İran vs. ve Türkiye`de 60`tan fazla merkezde başarı ile kullanılmaktadır. 2002 yılında EECP tedavisinin kullanım alanına kalp yetmezliği tedavisinin de eklenmesi, sistemin kalp tedavi merkezlerince aranan ve vazgeçilmez bir tedavi seklini almasına neden olmuştur.

EECP TEDAVİSİ TEKRARLANABİLİR Mİ ?

Yapılan bilimsel çalışma sonuçlarının gösterdiği gibi, son derece ağır hastalık profiline sahip olan hasta gruplarında dahi EECP'nin uzun dönem takibinde tekrar edilme oranının % 4 - % 9'arasındadır. Hiçbir risk taşımaması kalp yetmezliği olan ve kalp transplantasyonun adaylarının tedaviyi tekrarlayıp yaşam kalitesini koruyabilirler.

EECP TEDAVİSİNİN FAYDALARI TANI ARAÇLARIYLA GÖSTERİLEBİLİNİR Mİ ?

EECP tedavisi gören hastaların elde ettikleri yarar, tedaviden sonra yapılan efor, Tallium sintigrafisi, özellikle de Gates Spect adı ile bilinen ve kalp dokusunun kanlanmasını gösteren yöntemlerle açıkça ortaya konmuştur ki EECP tedavisi kalp kasının kanlanmasını önemli ölçüde arttırmaktadır.

ÜLKEMİZDE KALP HASTALIKLARIN DURUMU NEDİR ?

İstatistiklere göre Ülkemizde, Her ülkede olduğu gibi Kalp hastalıkları tedavisi için yapılan harcamalar tüm hastalıklar içersinde en büyük rakamı oluşturmaktadır. Semtomatik Koroner Arter ve Kalp Yetmezliği hastalarının sayısı her yıl giderek artmaktadır. Her Yıl, 2000 kadarı Kalp Yetmezliği olmak üzere 160.000 Kalp Hastasının ortaya çıktığı Ülkemizde 30.000 kadar hasta ani ölümle hayatlarını kaybetmekte, 30.000 kadarına By-Pass, 35.000 kadarına Stent ve 35.000 kadarına da Balon Tedavisi uygulanmakta olduğu kaba bir istatistikle verilmektedir. Buna rağmen geriye 60.000 kadar tedavi edilemeyen veya tedavisine imkan olamayan Hastalar birikmeye devam etmektedir.

ÜLKEMİZDE EECP TEDAVİSİ UYGULANIYOR MU ?

Türk Kardiyoloji Derneği'nin Kasım 2001 onayından ve Türk Tabipler Birliğinin Ocak 2002 birim fiyatı tespit edildikten sonra EECP Tedavisi, Ülkemizde de 9 Merkezde uygulanmaya başlanmıştır. Yetkili mercilerce de kabul görmüş olan EECP Tedavisi, özellikle eşlik eden hastalıklar nedeni ile (Böbrek Yetmezliği, Solunum Yetmezliği, Şeker Hastalığı gibi) ameliyat olamayan ve Kalp Yetmezliği Hastaları için düşük maliyetli ve etkin bir tedavi olarak karşımıza çıkmaktadır.

EECP UYGULAMASI DEVLETİN SAĞLIK HARCAMALARINA BİR KÜLFET GETİRECEK Mİ ?

Tam tersine, Bu tedavinin uygulamaya konulması halinde, Semptomatik koroner arter ve özelikle Kalp Yetmezliği tedavisinde, diğer değerli tedavi yöntemlerine göre daha ucuza mal olacağı Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Tedavi, Medicare (Amerika Genel Sağlık Sistemi) tarafından ödenmektedir. Koroner Arter ve Kalp Yetmezliği Hastalıklarının tedavisi için yapılan harcamaları düşüreceği hesaplandıktan sonra, Amerika'da devlet tarafından desteklenmeye başlanmıştır. Tedavinin hastane yatışı gerektirmemesi, hastalarının ayaktan tedaviye gidebilmesi, dolayısıyla iş gücü ve zaman kaybının olmaması, kullanılabilirlilik kolaylığı, sarf malzemesinin olmaması EECP tedavisinin daha ekonomik bir tedavi olduğunun göstergesidir.