DİYABET VE SEYAHAT NEDİR ?
Diyabetinizin olması seyahat etmeniz için bir engel değildir. Bütün ayrıntıları düşünür ve seyahatinizi önceden planlarsanız her yere ve her türlü araçla gidebilirsiniz. Seyahat öncesi sağlık kontrollerinizi mutlaka yaptırmalısınız. Uçakla seyahatlerde gideceğiniz ülke ile saat farkı 4 saati geçecekse kullandığınız insülin veya ağızdan aldığınız ilacın dozunda değişiklik gerekebilir, bu konuda doktora danışılmalıdır. Yurtdışı seyahatlerde ülkenin koşullarına göre aşı gerekecek ise 1 ay önceden yaptırılmalıdır. Çünkü bazı aşılar ateşlenmenize yol açabilir ve bu da kan şekerinizi birkaç gün etkileyebilir. Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde diyabet kimliğinizi mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Bu kimlikte sizin ve bir yakınınızın telefon numarası, kullandığınız ilaçlar ve dozu belirtilmelidir. Eğer yurtdışı seyahat yapılacaksa diyabet kimliği o ülkenin dilinde veya İngilizce olarak hazırlanmalıdır.
Diyabetik kişi kan ve idrar testi için gerekli malzemeleri ve ilaçları gereksiniminin iki katı kadar yanında bulundurmalıdır. Hipoglisemi riskine karşı hızlı emilen karbonhidrat (şeker, kuru üzüm, meyve suyu vb.) bulundurulmalıdır. Tip 1 diyabetli bireyler hipoglisemi riskine karşı yanlarında hızlı emilen karbonhidrat yanında glukagon da bulundurmalıdır. Glukagon ile hastaneden uzak olsanız bile, ciddi bir hipoglisemi atağını tedavi edebilirsiniz. Ailenizin veya arkadaşlarınızın glukagonun nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiğini bildiklerinden emin olmalısınız. Ayrıca seyahat süresince yanınızda almanız gereken kaloriye uygun miktarda yiyecek bulundurulmalıdır.
İnsülinler çok sıcak veya soğuk ortamlarda bırakılmamalıdır. İnsülin 2-8 °C arasında saklanmalıdır. Fakat kullanmaya başladınız insülin 25 °C’nin altında 3 haftaya kadar bozulmaz. Çok sıcak ülkelere seyahat edilecekse insülinler soğutucu içinde saklanmalıdır. İnsülini uçağa vereceğiniz valizin içerisine koymayın, yüksek irtifada uçağın kargo bölümü dondurucu soğuk olabilir. İnsülin donduğu taktirde etkisini tamamen kaybeder. Güvenlik kontrolündeki X-ışınları insülini etkilemez. Özel araba ile seyahat edilecekse her iki saatte bir durmak ve kısa bir egzersiz yapmak gerekir. Uçakta uzun süre aynı pozisyonda oturmanız veya normalden fazla karbonhidrat almanız nedeniyle kan şekeriniz yükselebilir. Yeni bir şehri veya ülkeyi görmenin heyecanı ve yolculuğun stresi de kan şekerinizi yükseltebilir. Uçak veya trenle uzun bir seyahat yapılacaksa 2 saate bir koltukların arasında yürüyerek dolaşımı rahatlatmak uygun olur.
Bazı glikoz ölçüm çubukları dışarıda hava çok sıcaksa kan şekeri sonucu daha yüksek, hava çok soğuksa daha düşük gösterebilir.
Diyabetiniz olduğunu kanıtlayabilirseniz yurtdışındaki bir eczaneden insülin temin etmek genellikle sorun olmaz. İnsülin veya ilaç dozlarınızı, ne oranda ve hangi ilaçları kullandığınızı gösteren bir belgeyi yanınızda taşıyınız. Ayrıca kullanılan ilacın jenerik ismini de yanınızda olmalıdır.
Sıcak iklimlerde aşağıdakilerden kaçının:
• Çeşme suyu
• Süt, dondurma, krema, mayonez ve mayonezle hazırlanmış gıdalar
• Sulandırılmış meyve suları
• Soğuk büfeler
• Çiğ gıdalar
• Tavuk
• Salata, kabuğu soyulmamış meyveler
• Uzun süre ısıtılmış gıdalar
• Dışarıda hazırlanmış tüm gıdalar
Tatil boyunca kullanılabilecek rahat bir ayakkabı yedekte bulundurulmalıdır. Rahat giysiler tercih edilmelidir. Özellikle plaj türü yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel