CİNSEL YAŞAM (KADIN) NEDİR ?
Sizde ya da tanıdığınız birinde kardiyovasküler hastalık var mı? Kalp krizi ya da kalp ameliyatı geçirdiniz mi? Diğerleri gibi siz de cinsel etkinliğinize yeniden başlayıp başlayamayacağınız konusunda kaygı duyuyor olabilirsiniz. Bu broşür bazı sorularınızın yanıtlanmasına yardımcı olabilir.
Bu broşür:
Bazı yanlış inançları ortadan kaldıracak;
Cinselliğe yeniden başlama konusunda ipuçları verecek; ve
Hemşireniz ya da doktorunuzla tartışabileceğiniz konuları saptamanıza yardımcı olacaktır.
CİNSEL YAŞAM VE KALBİNİZ
İnsanların çoğu için “cinsel etkinlik” cinsel birleşme anlamına gelir. Ama cinsel ilişkide ilginizi çok çeşitli yollarla ifade edebilirsiniz. Yalnızca eşinize yakın olmak isteyebilirsiniz ya da eşinize dokunmak ve sarılmak isteyebilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında birçok normal fiziksel değişiklik ortaya çıkar. Örneğin:
Uyarıldığınızda soluk alıp verme hızınız yavaş yavaş artar, teniniz kızarır, kalp hızınız ve kan basıncınız hafifçe artar.
Daha çok heyecanlandığınızda cinsel gerilim ortaya çıkar. Hem kalp hızı hem de kan basıncı daha da artar.
Orgazm sırasında bu gerilim açığa çıkar. Kalp hızı, dakikada 115 vurumluk ortalama bir tepeyle, dakikada 90 ile 145 vuruma çıkar. Kan basıncı 30-50 mmHg artar. Orgazmdan sonra kalp hızınız, kan basıncınız ve soluk alıp verme hızınız istirahat esnasında düzeylerine geri döner. Tüm bu yanıtlar cinsel ilşiki sırasında normaldir, bunları fark bile etmeyebilirsiniz. Kalp krizi ya da kalp ameliyatı geçirmiş kişiler de diğerleri gibi yanır verirler.
KALP KRİZİNDEN YA DA KALP AMELİYATINDAN SONRA CİNSEL YAŞAM
Büyük bir olasılıkla kendinizi hazır hisseder hissetmez cinsel ilişkiye yeniden başlayabilirsiniz. Ama önce dokytorunuza danışın. Bir kalp hastasının cinsel ilişkiye yönelik ilgisini;
Yaş
Ilişkinin uzunluğu ve
Daha önceki ilişki dürtüsü ve hazzı
gibi faktörler etkileyebilir. Genellikle erkekler de kadınlar da kalp krizinden ya da kalp ameliyatından birkaç hafta sonra cinsel ilişkiye yeniden başlayabilirler. Kalp kriziyle karşılaştırıldığında kalp ameliyatından sonra daha çok kişi cinsel ilişkiye yeniden başlamaktadır. Hastaların çoğu eskisi gibi sık cinsel ilişkiye girmektedirler.Ama bazıları daha az aktifdir. Bu anksiyeteye, depresyona ya da isteksizliğe bağlı olmabilir. Tıbbi tedavi ve danışmanlık bu konuda yardımcı olabilir. Bir kalp krizi geçirdikten sonra kalp atımınızın, soluk alıp vermenizin, kas gerilmesinin daha fazla farkında olabilirsiniz. Bu normal, endişelenmeyin. Orgazmı amaçlamadan eşinize dokunabilir, onu kucaklayabilir ve okşayabilirsiniz. Siz ve eşiniz perfomans talebi olmadan sevildiğinizi ve güvencede olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu etkinlikler için çok fazla enerjiye gereksinimiz yoktur ve hastaneden çıkar çıkmaz bu etkinliklere başlayabilirsiniz. Yavaş yavaş cinsel yaşamınıza tamamen dönebilirsiniz. Kendinize daha çok güvendikçe, kendinizi kendinizle ve eşinizle daha rahat hissedeceksiniz. Birleşme diğer cinsel etkinliklerden biraz daha fazla enerji gerektirir. Çoğu kişi kalp krizinden 4 hafta kadar sonra cinsel ilişkiye yeniden başlayabilir. Kalp ameliyatından sonra bu süre genellikle iki ya da üç haftadır. Cinsel ilişki için hazır olduğunuzdan emin değilseniz, doktor fiziksel kapasitenizi ölçmek için bir egzersiz testi verebilir. Kalp hızınız ve kan basıncınız size ve doktorunuza hazır olup olmadığınız konusunda yardımcı olabilir. Cinsel ilişki sırasında semptomlar görülürse, doktorunuzun kalbinizi incelemesi gerekebilir.
PSİKOLOJİK FAKTÖRLER CİNSEL İLİŞKİYİ NASIL ETKİLER ?
Psikolojik faktörler cinsel ilişkiye yönelik ilgiyi ve kapasiteyi azaltabilir. İyileştikten sonra,
Depressif, üzgün ve ürkek olabilirsiniz;
Özellikle gündüzleri uyumada güçlük çekebilir ya da çok uyuyabilirsiniz;
Normalden daha çok ya da az yiyebilirsiniz;
Kilo alabilirsiniz ya da verebilirsiniz;
Sürekli olarak ve özellikle yemeklerden sonra kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
Bu duygular yaygındır. Ama çoğu zaman kalp krizinden ya da kalp ameliyatından sonraki üç ay içerisinde kaybolurlar. Depresyonunuz sürerse cinsel ilişkiyle ilgili sorunlar artabilir. Bu istek kaybı, sık sık cinsel ilişkinin bir kalp sorununa yol açacağına ilişkin yersiz bir korkuyla birleşir. Bu nedenle çiftler aylarca, hatta yıllarca cinsel ilişkiye son verebilirler. Durumun böyle olması gerekmez. Danışmanlık konusunda doktorunuzla konuşun. Kalp krizi ya da kalp ameliyatından sonra üç ile altı aydan daha uzun bir süreyle depressif olan kişiler depresyonları daha erken ortadan kalkanlardan çok daha aza cinsel ilişkide bulunurlar ve çok daha az zevk alırlar.
YAŞ CİNSEL İLİŞKİYİ ETKİLER Mİ ?
Yaşlandıkça daha seyrek olarak cinsel ilişkiye girme eğilimi gösterirsiniz. Ama ilginiz sağlıklı olduğunuz sürece devam edebilir. Yaşalnma bir erkeğin ereksiyon olma yeteneğini etkileyebilir. Ereksiyonun oluşması eskisinden daha uzun süre alabildiği ve daha fazla uyaranı gerektirebildiği için, erkekler sık sık cinsel yetenekleri konusunda endişe duyarlar. Bir kadın yaşlandıkça daha az çekici olmaktan korkabilir. Yaşlı bir kadının vaginası daha az ve yavaş ıskanır. Yaşlanmayla ilgili endişeleriniz kalp hastalığıyla birleştiğinde cinsel isteğiniz ve performansınızı etkileyebilir.
İLAÇLAR CİNSEL İLİŞKİYİ ETKİLER Mİ ?
Kalp sorunları için kullanılan birçok ilaç cinsel isteği ve performansı etkileyebilir. Bu ilaçlar arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
Hipertansiyon ilaçları;
İdrar söktürücü ilaçlar;
Trankilizanlar;
Antidepressanlar ve göğüs ağrısı ya da düzensiz kalpatışı için kullanılan bazı ilaçlar.
Bu tür ilaçlar cinsel dürtüyü ve normal cinsel fonksiyonu etkileyebilir. Erkeklerin cinsel sorunları arasında ereksiyon olamama ya da ereksiyonu sürdürememe (empotans) yer alabilir. Bazı erkeklerde erken boşalma ya da boşalamama görülebilir. Kadınlarda vaginal sıvı yeterli olmayabilir ve bu ilişkiyi ağrılı hale getirebilir. Bazı kadınlar cinsel olarak uyarılmayabilirler (frijidite) ya da orgazm olamayabilirler. Ama bu değişiklikler başka bir nedene bağlı olabilir. Bu nedenle ilaçlarınızı bırakmayın. Doktorunuzla konuşurken utanmamaya ya da çekinmemeye gayret edin. Çoğu kez ilaç tipi ya da dozundaki bir değişiklik sorunu çözebilir.
CİNSEL İLİŞKİYE HAZIRLANMAK
Siz ve eşiniz cinsel ilişkiye çeşitli şekillerde hazırlanabilirsiniz:
Sağlıklı bir günlük diyet, egzersiz, dinlenme ve ilaç rutini edinin.
Egzersiz kendinizi daha iyi ve daha güvenli hissetmeniz için mükemmel bir yoldur. Aerobik egzersizler arasında yürüme, koşma, yüzme, bisiklet ya da dans yer alabilir. Bu etkinlikler cinsel ilişki sırasında kalp hızının artması, nefessiz kalma ya da göğüs ağrısı olasılığını azaltabilir. Önce doktorunuzla konuşun.
Sigara içiyorsanız bırakmanız gerekir.
Kendinize karşı sabırlı olun. Duygularınızı anlamaya çalışın. Siz ya da eşiniz bir kalp krizi ya da kalp ameliyatından sonra kendinizi hassas hissedebilirsiniz. Duygularınız kolayca göz yaşlarından kahkahalara ya da mutluluktan öfkeye dönüşebilir. Bu ani duygudurum dalgalanmaları genellikle geçicidir. Bu nedenle birbirinize karşı sabırlı olmaya çalışın.
Cinsel beklentilerinizi birbirinize göre düzenleyin. Kalp probleminizden önce iyi bir cinsel yaşamınız olabilir. Cinsel ilişkiye yeniden başlamaktan korkuyor olabilirsiniz, ama bunun birbirinizden keyif almanızı engellemesine izin vermeyin.
Herşeyin normale döndüğünü göstermek için cinsel ilişkiye yeniden başlamakta acele etmeyin. Siz ve eşiniz hazır olmadan cinsel ilişkiye başlarsanız, korkularınız yok olmayabilir. Hatta daha fazla sorun ortaya çıkabilir. İlk başta çok fazla şey beklemeyin. Çoğu kişi kalp krizinden ya da ameliyatından sonra cinsel yaşamını yeniden düzenlemek zorunda kalır.
Cinsel ilişkiye yavaş yavaş yeniden başlar ve olaylarıu kendi akışına bırakırsanız hiçbir risk yoktur. Cinselliğe yeniden başlamak çoğu kez eşleri birbirlerine yaklaştırır. Şefkatin ve romantizmin yeniden canlanmasını sağlar. Kalp krizi ya da ameliyatından sonra cinsel ilişki stresi azaltabilir. Özgüveninizi arttırabilir.
ÇİFT OLARAK ÇABA GÖSTERMEK
Genellikle kalp hastalığının sorunları yalnızca kalp hastaları değildir; çünkü eşleride anksiyetik ya da depressif olabilirler. Eşinizin duyguları gibi sizin duyguşlarınızda evliliğinize gerginlik katabilir. Ikinizde birbirinizin duygularını kabul etmeli, saygı duymalı ve anlamaya çalışmalısınız. Bir hastanın eşi sık sık aşırı koruyucu olduğu ve yeterince yardım edemediği için tedirginlik duyar. Çoğu durumda eşler aşırı koruyucu olurlar. Taleblerde bulunmaktan ve eşlerini rahatsız etmekten hoşlanmazlar. Ya da eşlerinin normal etkinliklerini sürdürmelerine bile izin vermezler. Eşlerin kalp hastalığı nedeniyle suçluluk duyabilirler; bunun kendi hatalarından kaynaklandığını düşünerek kendilerine eziyet ederler. Diğer aile üyeleride fazlasıyla endişeli olabilirler. Siz ve aileniz depressif ve anksiyetik iseniz ciddi çatışmalar ortaya çıkabilir. Bir kalp krizi ve kalp ameliyatı sizin ve eşinizin her zamanki rollerinizi değiştirebilir. Örneğin eşiniz evin geçimini sağlayan kişi olmak zorunda kalabilir ya da daha önce sizin üstlendiğiniz ya da paylaştığınız ev işlerini tamamen üstlenmekten hoşlanmayabilir. Her iki durumda da eşiniz hastalıkla baş etmeniz ve uyum sağlamanızda önemli bir rol oynayacaktır. Eşler sık sık cinsel ilişkinin içerdiği riskler ve cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan kariyak semptomlar nedeniyle kaygı duyabilirler. Hastanın cinsel problemleri ve ilişkideki diğer sorunlar nedeniyle kaygılanabilirler. Eşiniz öfke ve düş kırıklığı hissedebilir. Bir çiftin her zaman cinsel sorunları olabilir. Bir kalp krizi ya da ameliyatından sonra bu sorunlar ağırlaşabilir. Yaygın olarak duylan yakınmalar şunlardır:
Eşin cinsel ilişki için yanlış zaman seçmesi;
Gevşeyememe;
Ilgisizlik; ve
Ön sevişmenin yetersizliği.
Kural olarak, bir çift cinsel ilişki konusunda hastalıktan önce ne kadar sık yakınıyorsa hastalıktan sonra o kadar seyrek cinsel ilişkiye girmektedir. Sorunlar üzerine konuşun. Cinsel gereksinimlerini ve kaygılarını tartışan çiftler sorunlarıyla daha iyi baş eder gibi görünmektedirler. Iyi iletişim erken ve daha iyi cinsel ilişkiye yol açabilir. Çiftler ayrıca kaygılarını ve korkularını doktorla da konuşmalıdırlar. Bu tek başına ve birlikte yapılabilir
CİNSEL İLİŞKİYE YENİDEN BAŞLAMANIN KURALLARI
Bu kurallar sizin ve eşinizin tam bir cinsel etkinliğe yeniden başlamanıza yardımcı olabilir:
Her ikinizinde dinlenmiş ve stressiz olduğunuz bir zamanı seçin. Cinsel ilişki için en iyi zaman dinlendirici bir gece uykusundan sonra sabah erken ya da kısa bir gündüz uykusu sonrasıdır.
Iyi bir yemekten sonra cinsel ilişkiye girmeden önce 1-3 saat beklemek en iyisidir. Böylece gıdaların sindirilmesine izin verilir. Diğer fiziksel aktiviteler gibi gıdaların sindirilmesi daha fazla kan gerektirir. Gıdaları sindirmek için çok kan kullandığınızda kalbiniz kan gerektiren diğer etkinlikler için daha fazla çalışmak zorunda kalır.
Rahatsız edilmeyeceğiniz, tanıdığınız, huzurlu bir yer seçin.
Cinsel ilişkiden önce reçete edilmiş ilaçlarınızı alın.
Bir kalp krizinden ya da ameliyatından sonra, insanların %75’i ön sevişme biçimlerini ya da cinsel pozisyonlarını değiştirmezler. Bazıları için kalp hastasının altta olması daha iyidir ama kalp ameliyatından hemen sonra insizyon nedeniyle rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu durumda eşinizle yüz yüze gelecek şekilde ya da eşiniz önünüzde ya da arkanızda olmak üzere yan yatın. Bu pozisyonlar göğüs duvarına daha az baskı yapar ve nefes almanızı kolaylaştırır. Nefes alıp vermekte güçlük çekiyorsanız eşinizle yüz yüze bir sandalyeye oturabilirsiniz. Ayaklarınızı yere koyabileceğiniz kadar alçak, geniş tabanlı sandalye kullanmak en iyisidir. Hemşireniz ya da doktorunuz cinsel tercihlerinizi ve alternatiflerinizi tartışmanıza yardımcı olabilir. Mastürbasyon bazı kişilerin kendine güvenmelerini yeniden kazanmalarına ve birleşmeye geçişin kolaylaşmasına yardımcı olabilir. Daha az kardiyak yanıta yol açar ve vücudun metabolik enerjisini daha az kullanır. Çiftler kardiyak semptomlardan korktukları için ya da cinsel sorunlar nedeniyle cinsel ilişkiye ilgilerini kaybedebilirler ama yinede sarılarak ve okşayarak iyi bir ilişki kurabilirler.
CİNSEL İLİŞKİ SIRASINDA BELİRTİLER ORTAYA ÇIKARSA NE YAPMALI ?
Cinsel ilişki sırasında kalbiniz daha hızlı ve daha güçlü atar, teniniz kızarabilir ve nemlenebilir. Bu değişiklikler normaldir. Kalpteki gerilimin semptomu değildir. Kalbin, yükünü kaldıramadığını gösteren angina semptomları şunlardır:
Çenede, boyunda, kolda, göğüste ya da midede bir basınç, ağrı ya da rahatsızlık hissi;
Belirgin nefes alma güçlüğü; ve
Çok hızlı ya da düzensiz kalp atışları.
Cinsel ilişki sırasında bu semptomlardan herhangi biri ortaya çıkarsa, eşinize durumu bildirin, etkinliğinizi azaltın, dinlenin ve doktorunuzun reçetesine göre ilaç alın. Semptomlar yok olunca cinsel etkinliğe yeniden başlayabilirsiniz. Semptomlar ilaçlarla gerilemez tya da cinsel ilişkiye yeniden başladıktan sonra tekrarlarsa tıbbi yardım isteyin. Aşağıdaki durumları doktorunuza bildirin:
Cinsel ilişkiden sonra uymakta ya da dinlenmekte güçlük çekiyorsanız;
Angina yeri, sayısı ya da şiddetinde bir değişiklik farkederseniz; ya da
Çok yorgunsanız.
Günlük rutininizde ya da ilaçlarda küçük bir değişiklik yapmanız gerekebilir.
ESKİSİ GİBİ DEĞİLSE
Kalp hastalığı olmayan çiftlerinde cinsel sorunları olabilir. Bu sorunlara katkıda bulunan faktörler şunlardır:
Çok fazla alkol;
Bazı ilaçlar ve kontrol altında olmayan tıbbi sorunlar;
Yorgunluk ve iyileşme stresi.
Cinsel rollerde değişiklikler olduğunda insanlar kendilerine güvenlerini yitirebilirler. Aşağıdakiler eklendiğinde cinsel sorunlar daha da ağrılaşabilir:
Korku;
Evlilik çatışmaları;
Önceki cinsel sorunlar;
Ailevi, hukuki ya da mali sorunlar; veya
Depresyon ya da diğer stresler.
Duygularınız, sorunlar ve olası nedenleri potansiyel çözümler hakkında konuşun. Bu sorunlarla ilgilenmezseniz, daha karmaşık fiziksel, duygusal ve sosyal sorunlar ortaya çıkabilir.
CİNSEL DANIŞMANLIĞA NE ZAMAN BAŞVURMALI ?
Cinsel ilişkiye ilişkin sorunlar önemli bir kaygı durumuna geldiğinde siz ve eşiniz doktorunuza danışabilirsiniz. Sorularınızı tek başına ya da çift olarak sorabilirsiniz. Bazı çiftler cinsel istek ve kaygılarını, birbirleriyle ya da bir danışmanla tartışmaktan hoşlanmazlar. Ama böyle bir tartışmadan siz ve eşiniz yarar sağlayabilirsiniz.
KALP HASTALARINDA VİAGRA KULLANIMI
Erkeklerde, uygun seksüel uyarıya karşın peniste ereksiyonun (setleşmenin) olmaması özellikle ilerleyen yaşla birlikte sıkça rastlanan bir durumdur. Ereksiyon bozukluğunun tedavisinde viagra ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ereksiyon sorununun viagra ile ortadan kalkıp kalkmayacağı yönündeki soru işaretleri ve olası olumlu sonuç sırasındaki ani, aşırı heyecan kalp açısından olumsuz etkiler oluşturabilir. Tüm bunlar dikkate alınarak kalp hastalığı olanlarda ve olmayanlarda Viagra’nın kalp üzerine etkileri araştırılmıştır.
Kalp hastalığı olmayanlarda Viagra’nın kalp-damar sistemi üzerine önemli bir olumsuz etkisi gösterilmemiştir.Viagra kan basıncında hafif düşüşe (sistolik kan basıncında 8 mmHg, diyastolik kan basıncında 5 mmHg kadar) neden olursa da bu değişiklik genellikle iyi tolere edilir. Viagra kullanımının kalp hastalığı olmayanlarda kalp krizi riskinde artışa neden olduğu gösterilmemiştir.
Kalp hastalarında ise durum daha farklıdır:
Koroner kalp hastalarında ereksiyon sorununa rastlanma oranı yüksektir. Bunun bir çok nedeni vardır: cinsel istekte azalma, cinsel ilişkiden kaçınma, depresyon ve kullanılan ilaçlar gibi. Koroner arter hastalarında da viagra tedavisi ile olumlu sonuçların alınmasına karşın tedaviye başlamadan önce dikkatli bir değerlendirme gerekir. Hastalar iki grupta ele aınmaktadır:
1-Tedaviyle kalp hastalığı ile ilgili yakınmaları kontrol altına alınanlarda:
Hastaların egzersiz testine alınmaları ve test sonucuna göre cinsel ilişki sırasındaki riskin belirlenmesi gerekebilir. Yine bu hastalar tedavide sıkça kullanılan nitrat grubu ilaçları alıyorlarsa bu ilaçların kesinlikle viagra ile birlikte alınmamaları, en az 24 saat öncesinde kesilmeleri gerekir. Aksi taktirde ciddi kan basıncı düşüşü önemli sorunlar yaratabilir. Bir kalp uzmanı tarafından değerlendirilme koşuluyla bu gruptaki hastalarda viagra kullanılabilir.
2-Yakınmaları tedaviyle kontrol altına alınamamış olanlarda ya da yakın zamanda kalp krizi geçirenlerde Viagra kullanımından kaçınılmalıdır.
YANLIŞ İNANÇLAR
Cinsel ilişki ve kalp hastalığı hakkında endişeye neden olan ve iyileşmeyi yavaşlatan birçok yanlış inanç vardır. Aşağıda yaygın bazı yanlış inançlar ve gerçekler ele alınmaktadır:
Yanlış İnanç : Erkekler ve kadınlarda yaşından itibaren empotans ortaya çıkar. Kalp hastalığı her zaman empotansa ve cinsel isteksizliğe yol açar.
Doğru : Yaşlı erkekler daha yavaş ereksiyon olabilir, ama çoğunlukla cinsel ilişkiyi sürdürebilir ve ejakülasyonu gençlerden daha iyi kontrol edebilirler. Kadınlar menapozdan sonra da cinsel ilişkiden zevk alabilirler. Hatta bazı durumlarda daha fazla zevk alabilirler. Bunun nedeni kısmen kadının hamile kalma endişesinden kurtulmasıdır.
Yanlış İnanç : Kalp krizinden sonra cinsel ilişki çoğunlukla ani ölüme neden olur.
Doğru : Bu durum nadiren görülür. Olduğunda da genellikle evlilik dışı cinsel ilişkide görülür. Evlilik dışı cinsel ilişki büyük bir olasılıkla evlilikteki cinsel ilişkiden daha streslidir. Yeni bir partnerle performans endişesi daha fazla duyulabilir. Bazen fazla gıda ve alkol alınır. Evlilik dışı cinsel ilişki genellikle yeni bir mekanda olur.
Yanlış İnanç : Alkol cinsel ilişki için mükemmel bir uyarandır.
Doğru : Az miktarda alınan alkol gerilimin, korkuların ve suçluluk duygusunun azalmasına yardımcı olabilir. Bu da performansınızı ve duygularınızı olumsuz etkileyebilir. Öte yandan alkol güçlü bir deprsandır. Performansınızı daha çok olumsuz yönden etkiler. Alkolün uzun dönem etkileri ciddidir. Empotans gelieşn alkolikler içkiyi bıraktıktan sonra bile iyileşmeyebilirler.
Yanlış İnanç : Erkeklik hormonu erkeklerdeki cinsel dürtüyü arttırabilir.
Doğru : Erkeklik hormonu düzeyleri düşen erkeler daha fazla cinsel dürtüye ve cinsel yeteneğe sahip olabilirler. Bu, testosteron denilen bir ilaç alındıktan sonra görülür. Ama bu ilaç hormonun kanda normal düzeylere ulaşmasını sağlamaz.
Yanlış İnanç : Menapozdan sonra ya da kadınlık hormonları (östrogen) az olan kadınlarda östrogenler cinsel dürtüyü arttırır.
Doğru : Şimdiye kadar hiçbir çalışmada östrogenlerin kadınların cinsel dürtülerini arttırdığı bildirilmemiştir. Ama bu hormonlar ve kremler vaginayı kayganlaştırarak penisin girmesini kolaylaştırabilir. Böylece cinsel birleşme kadınar için daha kolay olabilir.
Yanlış İnanç : Kalp hastasının cinsel ilişki sırasında altta olması en iyidir.
Doğru : Çalışmalar üstte ya da altta olmanın hiçbir avantajı olmadığını göstermektedir.
Yanlış İnanç : Cinsel ilişki ile karşılaştırıldığında mastürbasyon sırasında kalp hızı yanıtı çok daha düşüktür.
Doğru : Mastürbasyon sırasında kalp hızı yanıtı daha düşüktür ama çok daha düşük değildir.
Yanlış İnanç : Bir kalp krizinden sonra cinsel dürtü ve fonksiyondaki azalma kalbin cinsel ilişkinin fiziksel taleplerine yanıt vermemesinden kaynaklanır.
Doğru : Birkaç vaka dışında kalp krizinin dışında, cinsel dürtü ve fonksiyon üzerindeki etkisi fiziksel değil, psikolojik olduğu görülmüştür. Cinsel ilişkinin fiziksel yükü azdır. Tempolu bir hızla 2 kat merdiven çıkmaktan farksızdır.
Yanlış İnanç : Cinsel ilişki sırasında angina ortaya çıkarsa, bir daha cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir.
Doğru : Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrıları nadiren kalp hastasının cinsel ilişkiden vazgeçmesini gerektirecek kadar şiddetlidir. Doktor cinsel ilişkiden 15-20 dakika önce Nitrogliserin (eşdeğer bir tablet) almasını önerebilir. Bu kalbin çalışmasına yardım edecek ve kalp ağrısını durduracaktır. Doktorunuz ayrıca fiziksel sorunları saptamanıza yardımcı olmak amacıyla bir egzersiz testi verebilir. Göğüs ağrılarını durdurmak üzere düzenli olarak ilaç almanızı isteyebilir. Ayrıca daha fazla egzersiz yapmanızı söyleyebilir.
SONUÇ : Siz ve eşiniz cinsel ilişki konusunda kendinizi daha iyi hissettiğiniz zaman, yaşamınızın diğer alanlarında da durum düzelebilir. Kalp hastalığı yaşamınızı hoşlanmadığınız bir biçimde değiştirebilir. Ancak aynı zamanda neyin daha önemli olduğunu düşünmemenize de olanak sağlayabilir. Bundan yaralanın!.. Aileniz ve arkadaşlarınızla ilişkileriniz daha iyi olabilir.
CİNSEL TERİMLER SÖZLÜĞÜ
Cinsellik : Bir erkeğin ya da kadının kişiliğinin cinsel duyguların ve davranışların tümünü içeren bir yönü.
Disfonksiyon, cinsel : Yetersiz cinsel yanıt ve orgazm olamama.
Ejakülasyon : Meninin boşalması.
Empotans : Erkeğin penisin sertleşmediği için cinsel ilişki kuramaması.
Ereksiyon : Cinsel uyarılmanın ya da hayallerin sonucu olarak penisin sertleşmesi ve büyümesi.
Frigidite : Kadının orgazm olamaması; anormal cinsel istek eksikliği.
Mastürbasyon : Cinsel birleşme dışındaki yollarla genital organları genellikle orgazma ulaştıracak biçimde uyarma edimi.
Orgazm : Cinsel etkinlikte cinsel uyarılmanın zirvesi ya da doruğu.
Önsevişme : Cinsel birleşmede eşlerin birbirlerini öperek, dokunarak ve okşayarak uyardıkları ilk evre.
Uyarılma : cinsel olarak heyecanlanma.
Vagina : Kadında jakabodan uterus servixine uzanan geçit.
Vaginal ıslanma : Cinsel uyarı sonrası sekresyonlar yoluyla doğal olarak ya da kayganlaştırıcı kremler ya da yağlar kullanılarak vaginanın yüzeyinde ortaya çıkan berrak sıvı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel