22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir21°C

ZORLU SEÇİM DÖNEMİNDE MİLLETVEKİLLERİ İÇİN SAĞLIK ÖNERİLERİ

Türkiye seçime gidiyor. Milletvekili adayları seçim otobüslerinde halkla buluşuyor. Yoğun strese maruz kalan adayların, seçime hazırlanırken sağlıklarını da ihmal etmemeleri gerekiyor.

Zorlu seçim döneminde milletvekilleri için sağlık önerileri

03 Haziran 2011 Cuma 10:35

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen ve Uzman Psikolog Sevil Usanmaz milletvekili adaylarını bekleyen riskleri ve sağlık önerilerini anlattı.

Haziran ayında gerçekleşecek genel seçime hazırlanan milletvekilleri adayları yoğun strese bağlı olarak çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Özellikle stresin tetiklediği hipertansiyon ve kalp krizi geçirme riski taşıyan adayların, beslenme ve uyku düzeninden stres yönetimine kadar pek çok konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Milletvekili adaylarının hastalık risklerini öğrenmenin en sağlıklı yolunun düzenli check-up programları olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen ve Uzman Psikolog Sevil Usanmaz, şu bilgileri verdi:

Stres nelere yol açıyor?

Doç. Dr.Ertan Ökmen, politikacıların her zaman kronik strese maruz kaldıklarını ancak seçim ve referandum gibi süreçlerde stres katsayısının arttığına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Ökmen, stresin neden olabileceği sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi: “Ülkemizde her dört kişiden biri hipertansiyon hastası ve maalesef bunu bilmiyor. Bu oranı belli bir yaşın üzerindeki milletvekili adayları için düşünürsek, her 4 adaydan biri hipertansiyon riski taşıyor. Kaldı ki, stres sadece tansiyona neden olmuyor. Çeşitli ritim bozuklukları ve çarpıntılara da yol açıyor. Özellikle, kişi kalp krizi geçirmeye adaysa bu durumun ortaya çıkması kolaylaşıyor.”

Adaylar mutlaka check-up yaptırmalılar

Doç. Dr. Ökmen, “Milletvekili adayları uykusuz kalıyorlar, sürekli seyahat ediyorlar ve yoğun bir tempoda yaşıyorlar. Bu tempoda çay, kahve ve sigara tüketimleri de artıyor. Ciddi bir fiziksel ve psikolojik yüklenme söz konusu. Politikacılara bu dönemde önerebileceğimiz en önemli şey kapsamlı bir check-up yaptırmaları. Böylece sağlık konusunda hangi riskleri taşıdıklarını kolayca öğrenebilirler ve seçimle başlayan, mecliste devam edecek olan zorlu maratona sağlıkla hazırlanabilirler. Sigara içen, kolesterolü yüksek, şeker hastası, yüksek tansiyonlu, ailesindeki kişilerden herhangi biri kalp hastası, şişman ve stresli yaşayan kişilerin mutlaka check-up yaptırmasını öneriyoruz” diyor.

Nasıl beslenmeliler?

Milletvekili adaylarının nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi de veren Doç. Dr. Ertan Ökmen şöyle devam ediyor: “Yemek, uyku ve dinlenme adayların sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Günde en az altı saat uyumaya dikkat etmeliler. Seyahat ve miting öncesi sık sık ve az az hafif yemekler yemek sağlıkları açısından doğru bir yaklaşım olur. Sindirim ve dolaşım sistemini çalıştıran, kan şekerini yavaş yükselten (düşük glisemik indeksli) lifli besinleri tercih edebilirler. Bol sıvı tüketmeliler. Tuzsuz yemek özellikle hipertansiyonu olan adaylar için hayati önem taşıyor. Her zaman olduğu gibi yağlı yiyecekler ve kızartmaları tavsiye etmiyoruz. Ara öğün olarak da meyve, salata ve az miktarda kuruyemiş öneriyoruz. İkram edilen “her güzel yemeği” reddetmekten çekinmesinler.”

Fiziksel ve psikolojik sağlık bir bütündür

Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikoloğu Sevil Usanmaz da milletvekilleri için stresi hafifletecek yöntemleri anlatıyor. Bu dönemde milletvekili adaylarının zamana karşı yarıştıklarını, stresle sürekli savaş halinde olduklarını söyleyen Usanmaz şöyle devam ediyor; “Stres anında tüm vücut sistemleri bundan etkileniyor. Yapılan araştırmalara göre, kalp hastalarının stres karşısındaki eşikleri daha düşük. Bu nedenle iyi bir check-up’ın ardından milletvekili adaylarının işlerini ve zamanlarını programlamaları çok önemli. Stres karşısında gevşeme tekniklerini uygulamaları gerekiyor. Örneğin; günde beş defa nefes egzersizi yapabilirler. Nefes alırken burunlarından alıp yavaş yavaş tüm nefesi ağızlarından boşaltmalılar. İki dakika süren bu nefes egzersizini hemen her yerde yapabilirler. Günde 20 dakikalık yürüyüşler de stresle baş etmede çok işe yarayacaktır. Ayrıca bol su içmeliler. Su stres karşısında direnci artırıyor. Stresle baş ederken uyku da önemli. Seçime hazırlanan adaylar kendilerini ihmal etmemeliler, hem bedenlerine hem de ruhlarına çok iyi bakmalılar. Unutmamalıdır ki, fiziksel ve psikolojik sağlık bir bütündür.”

Yorumlar
SON DAKİKA