10 Ocak 2025
  • Ankara1°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa7°C
  • Antalya9°C
  • İzmir11°C

ZAYIFLIK DA SAĞLIK PROBLEMİ

Şişmanlık özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir problemdir ve tüm yazılı ve görsel medya araçları zaman zaman insanların,..

Zayıflık da sağlık problemi

20 Aralık 2010 Pazartesi 15:47

Şişmanlık özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir problemdir ve tüm yazılı ve görsel medya araçları zaman zaman insanların zayıflamasına yardımcı olacağını iddia ettikleri yöntemlerden ve diyetlerden bahsederler. Ancak ne yazık ki toplumun az bir kısmını ilgilendiren zayıflık problemi konusunda yeterli çaba harcanmamaktadır. Vücut kitle indeksinin 18’in altına inmesi zayıflığa işaret eder. Ayrıca zayıf insanların sağlıklı bir şekilde kilo almaları sanıldığı kadar kolay bir olay değildir.

NEDENLERİ:
*Aşırı fiziksel aktivite.
* İştahsızlık ve diğer nedenlerle yeterli miktarda besin alınamaması.
* Alınan besinlerin sindirim, emilim ve metabolizmalarında bozukluklar.
* Kanser ve hipertroidizm gibi enerji harcamasını artırıcı hastalıklar.
* Psikolojik nedenler (aşırı stres, kendini beğenmeme, ağır depresyonlar vb..)

TEDAVİ İLKELERİ :
* Öncelikle zayıflığın nedeni saptanmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Örnek olarak besinlerin emilimini bozan parazitlerin temizlenmesi veya psikolojik nedenlere bağlı ise bu konuda uzman kişilerden yardım alınması gibi.

* Diyet yönünden tedavisinde ilk aşama olarak, bireyin detaylı beslenme öyküsü alınır, daha sonra vücut analizi (total yağ, kas, su yüzdesi vb..) yapılır ve fiziksel aktivite düzeyi saptanır. Bu veriler belirlendikten sonra ikinci aşama olarak diyette uygun düzenlemeler yapılır.

* Bazı zayıf bireyler önlerinde fazla yemek görmek istemezler, bu durumda günlük diyete eklenecek enerji öğün aralarına konulacak besinlerle karşılanmalıdır. Yiyecekler hacim olarak küçük ama enerji yönünden yoğun olanlardan seçilmelidir. Bunun için yemeklere ufak ilaveler yapmak yeterlidir. Örnek olarak sütlü tatlıların üzerine dövülmüş ceviz ya da fındık, sütün içine bal, yoğurt ve meyve sularına şeker ilavesi toplam kalori değerini belirgin şekilde yükseltecektir. Yemeklere konan yağ miktarı da sağlığı bozmayacak şekilde biraz artırılabilir.

* Besin seçiminde de bazı ayarlamalar yapılabilir. Örnek olarak süt-yoğurt yerine sütlü tatlılar, reçel yerine tahin-pekmez tercih edilebilir ve ara öğünlere kalorisi yüksek kek, börek, tart gibi besinler konulabilir.

* Şişmanlık tedavisinde olduğu gibi zayıflıkta da davranış değişikliği terapisi şarttır. Zayıf olan kişilerde özellikle öğün atlama ve yemek yemeyi unutma gibi hatalı davranışlar sıklıkla görülür. Bu yönden yapılacak tedavi ile birey mutlaka bilinçlendirilmelidir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA