23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

YYÜ ORGAN NAKLİ DE YAPACAK

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde Organ Nakli Merkezi açıldı.

YYÜ organ nakli de yapacak

12 Eylül 2014 Cuma 17:37

Dursun Odabaş Tıp Merkezi, tedavisi ancak organ ve doku nakli ile mümkün olan bölgedeki hasta vatandaşların bu ihtiyacını karşılayabilmek ve organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla bünyesinde Organ Nakil Merkezi'ni hizmete açtı.

İlk hastalarını kabul eden merkezin açılışında konuşan Rektör Prof Dr. Peyami Battal, Van ve bölgedeki diğer illerin dahil olduğu 2 ila 2,5 milyon insana hitap eden hastanelerinin her geçen gün güçlenerek yola devam edeceğini söyledi.

İnsanlara daha üst düzeyde hizmet verebilme noktasında söz verdiklerini hatırlatan Battal, bugün açılışı yapılan merkezle o adımlardan birini daha attıklarını belirtti.

Battal, organ naklinin Türkiye'de, böbrek naklinin de bölgede çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Biz müracaatımızı yaptık ve Sağlık Bakanlığı'ndan bir ekip gelip bizim merkezimizi inceledi. Organ nakli yapılabileceğine karar verdi ve ruhsatını tanzim edip bize gönderdiler" diye konuştu.

- "Çok vasıflı bir işe adım attık"

Van'da sağlık turizminin de harekete geçmesiyle hastanelerinde hizmet görecek olan hasta sayısının 7-8 milyonu bulacağına inandığını kaydeden Battal, merkezin açılmasında katkısı olan tüm birimlere teşekkür etti.

Battal, çok vasıflı bir işe bugün adım attıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu merkezde hastalarımıza hizmet verecek olan arkadaşlarımızın altyapıları çok güçlü ve Türkiye'de böbrek naklinde söz sahibi olan hocalarla beraber çalıştılar. Bu konuda hocalarımız oldukça tecrübeli ve deneyimli. Organ nakli aşağı yukarı bir kardeşlik, bir vatandaşlık görevi haline geldi. Böbrek hastası olan vatandaşlarımızın yakınlarının, hastalarına böbreklerini nakledebilmeleri ve hibe edebilmeleri hususunda biraz daha rahat olmalarını istiyoruz. Ömrünü tamamlayıp değişik vesilelerle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının da organ nakli ile ilgili artık bazı adımlar atması gerekiyor. Zira artık hepimiz için ne zaman hangi bölüm, hangi organ gerekli olacak kestiremiyoruz. Bu anlamda en önemli kaynağı biz oluşturuyoruz."

Laparoskopik Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aziz Sümer ise Türkiye'de yaklaşık 60 bin organ nakli bekleyen ve diyalize giren hasta olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de organ nakli, son dönemlerde gelişen, hem medikal hem cerrahi hem de fotopedia bakımı açısından dünya standartlarına ulaşan bir birim, bir departman oldu. Türkiye genelinde maalesef yılda 3 bin böbrek nakli yapabiliyoruz. Yılda bekleme listesinde olan 5 bin ila 7 bin arasında hastamızı da böbrek nakli beklerken kaybediyoruz. Bizim maalesef Türkiye'de böbrek naklinde yüzde 80'e yakın canlı vericiden böbrek nakli yapılıyor fakat kadavradan böbrek nakli sayımız çok düşük. Yaklaşık yüzde 20 böbrek nakli yapılabiliniyor. Artık bölgemizde bir böbrek nakli yapabilecek bir merkez oluşturduk. Bu merkezde Doç Dr. Özgür Kemik ile birlikte çalışacağız. Buradaki vatandaşlarımızın il dışına, bölgeden farklı yerlere gidip organ nakli yaptırmalarına artık gerek kalmadı. Böbrek nakillerini biz burada başarılı bir şekilde yapacağız diye umut ediyoruz."

Merkez Müdürü Doç. Dr. Özgür Kemik de bölgede çok sayıda kronik böbrek yetmezliği hasta olduğunu belirterek, artık böbrek yetmezliği olan hastaların tedavileri için başka illere gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.

Organ Nakli Merkezi'nde 2 doçent, 8 hemşire ve 7 personelin görev yapacağı belirtildi.

Yorumlar
SON DAKİKA