15 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

YYÜ ARAŞTIRMA HASTANESİ İNŞAATI, FAY HATTI ÜZERİNDE OLDUĞU GEREKÇESİYLE DURDURULDU

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nin inşaatı, yaklaşık 9 ay sonra zeminde yapılan toprak analizleri sonucu inşaat zemininde fayın varlığı ve bölge zeminin bina yapımına müsait olmadığı gerekçesiyle durduruldu.

YYÜ Araştırma Hastanesi inşaatı, fay hattı üzerinde olduğu gerekçesiyle durduruldu

19 Ağustos 2008 11:50

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nin inşaatı, yaklaşık 9 ay sonra zeminde yapılan toprak analizleri sonucu inşaat zemininde fayın varlığı ve bölge zeminin bina yapımına müsait olmadığı gerekçesiyle durduruldu.

Daha önce, 'Kampus içinde hastaneye uygun yer yoktur' raporu veren Jeoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri, inşaatın durdurulmasından sonra yaptıkları çalışmalarda hastane yeri için bu kez kampus ana girişi ile Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri alanı arasında kalan yerin hastane için uygun olduğunu rapor etti. Son karar, Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Laboratuarı'nda çıkan toprak analizleri raporuna göre verilecek.

YYÜ Araştırma Hastanesi uzun yıllardan beri şehir merkezinde dar ve sıkışmış binalar arasında hizmet veriyor. Mevcut hastanenin yetersizliği sebebiyle yeni hastane yapılması kararının ardından 2005 yılında başlayan proje çalışmalarından sonra hastane için yer arama çalışmalarına başlandı. 2007 yılında Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Üniversite'nin Zeve kampusü içinde hastane inşaatına uygun olmadığı gerekçesiyle, hastanenin kampus dışında yapılmasını rapor ettiler. Yapılan çalışmalardan sonra Van-Erçiş Karayolu üzerinde bulunan Tarım Meslek lisesi yakınında bir mera arazisi üzerinde karar kılındıktan sonra burada yapılan çalışmalarda hastane için yerin uygun olduğu raporundan sonra ihale süreci başladı. Yapılan ihaleden sonra Eylül 2007'de inşaat çalışmalarına başlandı. Alanda yapılan kazı çalışmalarından sonra bahar aylarında temel kazılarak inşaata başlandı. Ancak kısa bir süre sonra inşaat zeminin hastane yapımına uygun olmadığı iddia edildi. İkinci kez yapılan zemin etüdünde bölgenin hastane binasına uygun olmadığı gerekçesiyle inşaat durduruldu.

Rektör Vekili Prof. Dr. Duran Polat, gelinen süreci anlatırken mevcut yerin teknik ekibin raporları doğrultusunda belirlendiği gibi inşaatın durdurulmasının da yine teknik ekibin verdiği rapor doğrultusunda olduğunu söyledi. Polat, Van'ın bir deprem bölgesi olduğunu belirterek, burada hastaneler başta olmak üzere yapılan inşaatların sağlam zemin üzerinde yapılması gerektiğini söyledi. Bu kaygıyla hastane ihalesinden önce yer seçiminde devreye üniversitenin Jeoloji Mühendisliği Fakültesi'nin devreye sokulduğunu hatırlatan Duran, yapılan analizlerde üniversite kampusünün bulunduğu saha hastane inşaatı için uygun yer olmadığı ve zeminin daha sağlam olduğu iddia edilen şimdiki inşaatın bulunduğu alanın hastane için kararlaştırıldığını vurguladı. Polat, "İnşaatın başlanmasından sonra hafriyat çıktıkça sahanın hastane için uygun olmadığı bilgileri gelmeye başladı. Bizzat müteahhit firmanın hassasiyetine binaen hafriyatın bulunduğu alanda tekrar kazılarak yapılarak burada zemin etüdü yapıldı. Alınan örnekler Elazığ Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nin laboratuarlarında analizleri yapıldı. Analizler sonucunda hazırlanan raporda, mevcut inşaat sahasının temel fayların varlığı, inşaat mühendisliği için söz konusu sahada inşaat yapılmasını mümkün kılmadığı, hastane inşaatının devam ettiği yerde bina inşaatının olmayacağı görüşü açıkla bize iletildi. Bu kesin ifadelerin yer aldığı rapordan sonra rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ceylan ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatı'na giderek durumu aktardık. Kendileri 1 Eylül'e kadar inşaat için kampüs içinde veya dışında yer bulunmasını istediler. Temmuz ayı ortalarında kampus içinde değişik yerlerde araştırmalar yapıldı. En son Ziraat Fakültesi ile kampus girişi arasında kalan yerin inşaat için uygun olacağı rapor edildi. Bu bölgeden alınan toprak yine Fırat Üniversitesi'nde analizleri yapılması için gönderildi. Sonuçların iki gün içinde çıkması bekleniyor. İlk bulgulara göre burası uygun görülürse o zaman DPT'ye ve başhekimliğe yazı yazarak inşaatı kampus alanına getirmiş olacağız" dedi.

 

İNŞAAT YERİNİN DEĞİŞMESİYLE DEVLET 7 MİLYON YTL TASARRUF EDECEK

 

Mevcut inşaatın devam ettiği yer için müteahhit firmaya şimdiye kadar 975 bin YTL hak ediş ödendiğini hatırlatan Polat, inşaatın daha başındayken fazla bir ödeme yapılmadan böyle bir karar verilmesini 'zararın neresinden dönerseniz kardır' prensibine uygun bulduğunu kaydetti.

Polat, şunları söyledi: "Müteahhit firma yetkilisi zarar olarak görülen harcamayı yeni inşaat içinde sübvanse edeceğini ve zararı karşılayabileceğini söyledi. Aslında devletin büyük ölçüde tasarrufa götürüldüğünü düşünüyorum. Daha önceki inşaat bölgesinde bir alt yapı bulunmadığı için 6 km'lik bir mesafeden su getirilecekti. Kanalizasyon hatları döşenecekti. Yeni yol yapılacaktı. Doğalgaz hattı döşenecekti. Elektrik hattı çekilecekti. Teknik arkadaşların verdiği rakamlara göre bu alt yapının ancak 7 milyon YTL'ye mal olacaktı. Dolayısıyla tüm bu altyapı masraflarından kurtulmuş olacağız. Yine mesafe olarak Van'a yaklaşmış olacağımız için vatandaşlar açısından kolaylık oluşturacak. Kampus içindeki sirkülasyon artacak. Kampus alanı daha canlı bir hale gelmiş olacak. Özlediğimiz bir kampus alanı olacak. Hastanenin buraya taşınması devletin bir tasarrufunun olacağı kanaatindeyim."

Öte yandan, aynı ekibin 1 yıl içinde iki farklı bir rapor yazarak kısmende olsa hem devletin zarara uğratılması hem de işlerin yavaşlatılmasına sebep olduğunu dile getiren Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ise, aynı yerler üzerinde farklı zamanlarda farklı raporlar hazırlayanlardan bu zararın hesabının sorulmasını istiyorlar.

Yorumlar
SON DAKİKA