YÜZEYİNDE KÖPÜK OLAN DENİZE GİRMEYİN!
Tatilden gittiğiniz gibi sağlıklı dönmek için havuz ve deniz kenarlarında dikkatli olmak gerekiyor. Dr. Şirin Elmi, "Sahilde oturduğunuz şezlonga havlu serin,
14 Temmuz 2011 Perşembe 16:55
Tatilden gittiğiniz gibi sağlıklı dönmek için havuz ve deniz kenarlarında dikkatli olmak gerekiyor. Dr. Şirin Elmi, "Sahilde oturduğunuz şezlonga havlu serin, temizliğinden emin olmadığınız havuza ve köpüklü denize girmeyin" diyor
Deniz ve havuz keyfi yaparken enfeksiyon kapmamak için önlem almak gerekiyor. Ortak kullanım alanlarında, enfeksiyon riskinin büyük olduğuna dikkat çeken uzmanlar, uyarıyor: "Yüzeyinde köpük olan denize ve kalabalık havuza girmeyin!" Memorial Antalya Hastanesi'nden Dr. Şirin Elmi, tatilde enfeksiyon risklerinden korunma yolları ile ilgili pratik önerilerde bulundu.
HAVUZLARDA HASTALIK RİSKİ
Tatilde enfeksiyon hastalıklarından korunmak için neler yapmalı?
Yaz aylarında en sık enfeksiyon bulaşma alanı, havuzlardır. İyi temizlenmeyen havuzlardan birçok hastalık kapılabilir. Bunların arasında genital mantarlar, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları görülür. Deniz suyu tuzlu olduğu için mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Fakat durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı enfeksiyon riskini taşır.
Genital mantarların ıslak mayoyla dolaşmakla ilgisi var mı?
Cinsel organ mantarlarının en önemli nedeni, nem ve ıslaklıktır. İyi temizlenmeyen alanlarda bu hastalıklar çok daha kolay bulaşır. Islak mayo ile beklememek, havuzdan çıktıktan sonra duş alıp iyi kurulanmak ve mayoyu değiştirmek enfeksiyon riskini azaltır
DENİZ SUYUNU YUTMAYIN
İshal ve bağırsak paraziti riskinden korunmak için ne yapmalı?
Yaz aylarındaki ishal vakalarının ardında yatan en önemli etken, temiz olmayan gıda ve suların tüketilmesidir. Uzun süre açıkta kalan sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyecekler; sıcağın da etkisiyle bakterilerin çoğalmasına ve gıda zehirlenmesine neden olur. Kirlenmiş havuz ve deniz suyunun yutulması ile de bu mikroplar sindirim sistemimize ulaşarak hastalık oluşturur. Kalabalık havuzlarda bu risk çok fazladır. İshal olan çocukların havuza girmemesi gerekir.
İÇECEĞİNİZ SUYUN KAPAĞINI SİZ AÇIN
Tam pansiyon ya da 'her şey dahil' otellerin açık büfelerindeki yiyeceklere dikkat edin. Uzun süre açıkta kalan gıdalarda sıcağın etkisiyle bakteri çoğalır.
Temiz su tüketimine de dikkat etmek gerekir. Mümkünse kapaklı su şişeleri kullanılmalıdır. Aynı zamanda içeceklere katılan buzların da temiz sulardan hazırlanmış olduğundan emin olunmalıdır.
HAVUZDA ÜREYEN BAKTERİLER KLİMA İLE HAVAYA KARIŞIYOR
Havuzlar ve su depoları gibi ortamlarda çoğalan 'Legionella pneumophila' adlı bakteri; klima kullanımıyla birlikte su damlacıklarıyla havaya karışıp insanlara bulaşır.
Bu bakteri, hafif bir gripten ağır akciğer enfeksiyonuna (Lejyoner Hastalığı) kadar değişen yelpazedeki hastalıklara sebep olabilir.
HALSİZLİKLE BAŞLAR
Vücut direnci düşük ve kronik hastalığı olan kişiler daha çok risk altındadır. Belirtiler arasında; ateş, halsizlik, kas ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı ve belirgin öksürük vardır.
Erken teşhis çok önemlidir. Bu ciddi ve ölümcül hastalığın önlenebilmesi için bakterili ortamların saptanıp dezenfekte edilmesi gerekir.
DENİZ KENARINDA YARALANAN ÇOCUKTA ENFEKSiYON RİSKİ VAR
Çocuklarda, yaralanma sonucu oluşabilecek enfeksiyon riskine nasıl önlem almalı?
Yara yerinin yıkanması, enfeksiyon riskini azaltır. Yaralanma sırasında çocuk paslı aletlerle temas ettiyse tetanos açısından uyanık olmalıdır. Böyle bir durumda, yara hemen temizlenmeli ve son yapılan tetanos aşısının üzerinden beş yıl geçmişse; aşı için bir sağlık merkezine gidilmelidir. Havuz veya denize girdikten sonra yara yeri, sabunla yıkanıp kurutulmalıdır.
SİNEKLERDEN KORUNMAK YETER
Hayvan ısırmalarında ne yapmalı?
Hayvan ısırmaları sonucu olan yaralar, hemen sabunlu su ile yıkanmalı ve kuduza karşı aşılama gerekliliği için uzmana başvurmalıdır.
Kamp yerlerinde nelere dikkat etmeli?
Göl gibi durgun su çevreleri, birçok sinek türü için çoğalma ortamı yaratır. Bunlar da bazı enfeksiyon hastalıkları için taşıyıcı olur. Sineklerden korunmak; onlardan geçebilecek hastalıkları önlemekte de etkili bir yöntemdir.
HAVLUSUZ ŞEZLONG TEHLİKE YARATIYOR
Şezlonglardan da enfeksiyon geçebilir mi?
Tatilde enfeksiyon kapmamak için havuz çevresi, duş, soyunma kabini ve şezlong temizliğine dikkat etmek gerekir. Şezlonglar da ortak kullanım alanında olduğu için tenle direkt temastan kaçınılmalıdır. Şezlong üzerine minder veya havlu konmalı; şezlong için kullanılan havlular, yüz ve vücut kurulanmasında kullanılmamalıdır.
Deniz kenarındaki tehlikeler nelerdir?
Deniz tuzlu bir ortam olduğu için mikroorganizmaların çoğalması nispeten daha zordur. Ama kirli, akıntısı az olan deniz suları da aynı enfeksiyon risklerini taşır. Kuma serilen havlu ile kurulanmak, hastalık kapmaya zemin hazırlayabilir. Kurulanma havlusunun ayrı olmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Deniz suyu yutmak enfeksiyon nedeni mi?
Bağırsak parazitleri ve Hepatit A virüsü, ağız yolu ile vücuda girer. Çok kalabalık, iyi temizlenmeyen havuzlar ile akıntısı olmayan göl ve denizler bu açıdan riskli alanlardır.
YÜZÜCÜ GÖZLÜĞÜ GÖZ SAĞLIĞINI KORUR
Aynı anda çok sayıda kişinin kullandığı havuzların, yeterince filtre edilmemesi veya sularının klorlanmaması durumunda ciddi göz enfeksiyonları görülebilir.
Yüzücü gözlüğü hem suda daha çok eğlenmenizi sağlar hem de göz sağlığınızı korur.
KULAKLARA TIPA
Gözle ilgili en sık görülen şikayetler; kızarıklık, çapaklanma, sulanma, yanma-batma ve ışığa hassasiyettir. Özellikle bu dönemde, gözdeki akıntıların temizlenmesi, ellerin sık sık yıkanması, hastanın yüz havlusu ve kişisel eşyalarının ayrılması gerekir. Havuzda kontak lensle yüzülmemelidir.
Ciltteki sıyrık ve yaralar da mikroplara davetiye hazırlar. Özellikle yüzme sonrası yaralı bölgeler, su ve sabunla yıkanmalıdır.
Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları kullanılmalıdır.
SAUNA VE HAMAM HİJYENİNE DİKKAT
Havuzlarda bulaşabilecek hastalıkların yanı sıra; sauna, hamam gibi ortamların da temizliği ve bakımı uygun koşullarda yapılmadığı zaman mantar gibi enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bunun için havlu ve terlik gibi kişisel malzeme kullanımına dikkat etmek gerekir.
GRİP DE OLUNUYOR
Yazın grip olunmayacağını düşünmek yanlış olur. Farklı iklim, kalabalık plajlar ve klimaların da etkisi ile özellikle çocuklardaha fazla risk altındadır. Yaz gribine neden olan virüsler, kışın görülen grip virüslerinden farklı değildir. Bu durumda bol sıvı tüketimi ve yatak istirahatı çok önemlidir.
ESRA TÜZÜN
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23BASIN HABERLERİ
- DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23DÜNYADA SAĞLIK
- Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısıBiruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23KARDİYOLOJİ
- Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldıAnkara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" gerçekleştirildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"Bu çeteyi (yenidoğan çetesi) çökertmekle kendi kötülerimizi, çürük elmalarımızı ayıkladık. Sağlık sisteminde ne kadar varsa bunların hepsinin peşine gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz"23 Kasım 2024 Cumartesi 00:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandıİsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, bir doktor ve çok sayıda hastanın yaralandığı bildirildi.22 Kasım 2024 Cuma 23:33BASIN HABERLERİ
- New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştıABD'nin New York kentinde bu yıl 51'incisi düzenlenen "Veith Sempozyumu"nda Türk bilim insanları, Türkiye'de tıp alanındaki gelişmeler ile tecrübe ve birikimlerini yabancı meslektaşlarına aktardı.22 Kasım 2024 Cuma 22:48KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel