22 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir17°C

YURT DIŞINDAN GELEN HEKİM VE HEMŞİRELERE PALYATİF BAKIM EĞİTİMİ

Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu, Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı ile birlikte düzenlenen "MECC Palyatif Bakım Kursu", Kanser Enstitüsü ve Onkoloji Hastanesi Toplantı Salonu'nda başladı.

Yurt dışından gelen hekim ve hemşirelere palyatif bakım eğitimi

14 Temmuz 2014 Pazartesi 15:11

Yurt dışından gelen hemşire ve pediatrik onkologlara, Türkiye'de hayati önem taşıyan hastalıklara bağlı sorun yaşayan hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik palyatif bakım eğitimi veriliyor.

Ortadoğu Kanser Konsorsiyumu (MECC), Hacettepe Üniversitesi (HÜ) ve Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı ile ortaklaşa 14-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında "MECC Palyatif Bakım Kursu", Kanser Enstitüsü ve Onkoloji Hastanesi Toplantı Salonu'nda başladı.

Yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik faaliyetler kapsamında katılımcılara, Hacettepe Onkoloji Enstitüsü ve ABD'den uzman akademisyenler tarafından uygulamalı olarak palyatif bakım eğitimi verilecek.

Kursta, İran'dan 28, Irak'tan 32 hemşire ve pediatrik onkolog eğitim alacak.

HÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, palyatif bakımın sadece ileri devre hastaları değil tüm hastaların yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik olduğunu belirterek, ağrının giderilmesi, yara bakımı ve kemoterapinin yan etkilerinin azaltılmasının bu kapsamda yapılan çalışmalar arasında yer aldığını söyledi.

Hastaların tedavi edilmesi kadar yaşam kalitesinin artırılmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Tuncer, MECC tarafından yapılan çalışmalar içinde bu konunun eksik kaldığını belirtti. Tuncer, palyatif bakıma ağırlık verilmesi amacıyla bu kursun düzenlendiğini dile getirerek, "Bunun dışında kurs aracılığıyla değişik din, inanç grupları da bir araya gelmiştir. Verilecek kurslar sonrasında bölgede kanser konusunda iyileşmeyi hedefliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Michael Silbermann da Türkiye'nin hem bölgede hem de Asya, Afrika ve Avrupa'da çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, "Türkiye, politik anlamda da önemli bir ülke. Herkesin gelebileceği, çalışabileceği bir ülke. Kursun burada yapılması bu açıdan önemli. Çünkü, herkes her yere gitmek istemiyor. Türkiye, her türlü coğrafyadan gelen farklı kişilerin bir araya gelebileceği tek ülkedir. Biz de politik tartışmaların ötesinde bir konuya yönelerek, kanser hastalarının bakımını iyileştirmek için buradayız ve farklı ülkelerden meslektaşlarımızla bir aradayız" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Murat Gültekin ise bakanlık olarak palyatif bakıma çok ağırlık verdiklerini, hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin artırılabilmesi için her türlü çalışmaya desteklediklerini söyledi. 

Yorumlar
SON DAKİKA