11 Ocak 2025
  • Ankara1°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa11°C
  • Antalya9°C
  • İzmir14°C

YÜKSEK TANSİYON 40 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİ VURUYOR

Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nca yapılan araştırmada 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 42.9'unda, kadınların da yüzde 34.5'inde yüksek tansiyon görüldüğü belirlendi.

Yüksek tansiyon 40 yaş üstündekileri vuruyor

22 Kasım 2010 Pazartesi 11:51

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Hakan Erengin, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin katkılarıyla Antalya'da sağlık ocaklarına başvuran 40 yaş üzeri 1000 kişi üzerinde yüksek tansiyonun görülme sıklığına ilişkin bir araştırma yaptıklarını söyledi. Yüksek tansiyon rahatsızlığının görülme sıklığının yaşla birlikte arttığına dikkati çeken Erengin, araşırmaya katılan 40-49 yaş arasındaki vatandaşların yüzde 29.5'inde, 50-59 yaş arasındakilerin yüzde 48.6'sında yüksek tansiyon belirlendiğini belirtti.

Erengin, araştırma sonucuna göre 40 yaş üstündeki erkeklerin yüzde 42.9'unda, kadınların ise yüzde 34.5'inde yüksek tansiyon görüldüğünü belirlendiğini ifade ederek ''Yüksek tansiyonunun en fazla görüldüğü yaş 50 üzeridir. Erkeklerde tansiyon oranın kadınlardan yüzde 8 daha fazla olduğunu görmekteyiz. Bunun nedeni, erkeklerde obezite oranın kadınlara göre daha yüksek olması olabilir'' dedi.

'Yüzde 30'u hasta olduğunu bilmiyor'
Araştırmaya katılanların yüzde 30'unun yüksek tansiyon hastası olduklarını bilmediklerini anlatan Erengin, yüksek tansiyon hastası olduğunu bilenlerin yüzde 51'inin ise tedavi görmelerine rağmen tansiyonlarının hala yüksek çıktığını kaydetti. Erengin, eğitim seviyesiyle yüksek tansiyon görülme sıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunun dile getirerek, ''Araştırmada eğitim seviyesi arttıkça hipertansiyon görülme olasılığı yüzde 7 oranında düştü'' dedi. Maddi durum kötüleştikçe, hastalık çıkma oranın ve kronik hastalıklara yakalanma oranın yükseldiğine dikkati çeken Erengin, ''Kronik hastalığı olanlarda hipertansiyon oranı yüzde 35,2'yken, kronik hastalığı olmayanlarda bu oran yüzde 47.5 Bunun sebebi kronik hastalığı olan kişilerin, hipertansiyon yönünden daha iyi takip edilmeleri ve tedavilerini daha düzenli almaları olabilir'' diye konuştu.

Erengin, hipertansiyon riskinin azaltılması için şu önerilerde bulundu: ''Bu riski azaltmaya yönelik halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ebelerin saha çalışmalarında, erişkinlere tansiyon hakkında bilgi vermesi ve tansiyonlarını ölçmesi gibi bir uygulamaya geçilebilir. Ayrıca erişkinlere belirli periyotlarla tansiyonlarını ölçtürmeleri önerilip yeni vakaların erken teşhis edilmesi sağlanabilir. Tedavi hakkında yazılı ve sözlü açık talimatlar verilmeli, mümkünse alınacak ilaç sayısını azaltarak tedavi basitleştirilmeli, hastalara ilişkin bilgi ve tedavi planları hastanın eşi veya ailesiyle de paylaşılmalıdır.'' Erengin, toplumsal bir sağlık sorunu olan hipertansiyonun uygun tanı ve tedavisinde birinci basamak hekimlerine önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA