13 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya13°C
  • İzmir13°C

YÖNETMELİK İŞ YERİNDE GÖZ SAĞLIĞINA YENİ BİR BOYUT KAZANDIRDI

"Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri" hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı.

Yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı

03 Haziran 2013 Pazartesi 06:36

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, "Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor. Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorların bu konudaki tavsiyelerine uymalıdır " diye konuştu.

MASA BAŞI ÇALIŞANLAR GÖZ SAĞLIĞINIZA DİKKAT!

"Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri" hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı. Bu yönetmelik ile iş veren, ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en aza indirilmesi için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini almakla yükümlü hale getirildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, "Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor. Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorların bu konudaki tavsiyelerine uymalıdır " dedi.

Resmi Gazete'de geçen ay yayınlanarak yürürlüğe giren "Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri" hakkındaki yönetmelik ile iş yerinde söz konusu araçlarla çalışan kişilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli bir adım atıldı. Ekranlı araçlarla çalışmak, çalışanda özellikle görme, fiziksel ve mental stresle ilgili sorunlar oluşturuyor. Bu yönetmelik ile söz konusu sorunların ortadan kaldırılması ve en aza indirilmesi hedefleniyor. Yönetmelik ile işverenin öncelikle çalışanlarını bilgilendirmesi ve eğitmesi gerekiyor. Bu eğitimlerde en önemli konulardan birini ise gözler oluşturuyor. İşveren, çalışanı özellikle gözlerin korunması, gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, çalışma sırasında gözleri kısa sürelerde dinlendirme alışkanlığı ve gözlerin kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi konularında bilgilendirmesi gerekiyor. Ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında ise işverenin, çalışanının göz muayenesini yaptırması gerekiyor.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞANLARA TAVSİYELER

Uzm. Dr. Öztürk, ekranlı araçlarla çalışanların özellikle gözlerini çok iyi koruması gerektiğini söyleyerek, bu şekilde çalışanların göz sağlığını korumaları için şu tavsiyelerde bulundu: "Uzun saatler ekran karşısında çalışmak gözlerde kuruluk, yanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti, bulanık görme, göz ve baş ağrılarına yol açabilir. Belli önlemler alarak bu şikayetleri azaltmak mümkündür. Monitörün üst kenarı göz hizasında, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha aşağıda olmalıdır. Gözle ekran arası mesafe monitör boyutlarına göre 50-80 cm arasında ayarlanmalıdır. Ekranda açık renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazı karakterleri kullanılmalıdır. Standartlara uygun aydınlatma koşulları sağlanmalı, yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özellikleri ekran üzerinde parlama ve yansımayı engelleyecek şekilde olmalıdır. Her yirmi dakikada bir yirmi saniyelik mola verilmeli ve gözler en az altı metre uzağa odaklanarak rahatlaması sağlanmalıdır. Ekran karşısındayken göz kırpma sayısı azalarak göz kuruluğuna yol açabilir. Sık göz kırparak, gerekirse damlalarla takviye yapılarak göz yüzeyi nemlendirilmelidir"

Uzm. Dr. Aslıhan Öztürk, ekranlı araçlarla çalışanların göz sağlıklarında bir problemle karşılaşmaları durumunda ise hemen muayene olmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "İşyerlerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce, yapılan risk değerlendirmesi sonucuna göre belirlenecek düzenli aralıklarla ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme problemleri yaşandığında uzman göz doktorları tarafından çalışanların göz muayeneleri yapılmalıdır. Özellikle uzak ve yakın görme seviyeleri, refraksiyon kusurları ve kuru göz bulguları değerlendirilmelidir. Muayene sonucunda gerekirse antirefle cam, numaralı gözlük ve damlalarla kişinin tedavisi düzenlenmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA

Yükleniyor...