11 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa10°C
  • Antalya14°C
  • İzmir15°C

YOKSUL ÜLKELERDE İLAÇLARIN DÖRTTE BİRİ SAHTE

Dünya Bankası ve diğer kuruluşların gözlemlerine göre küresel sahte ilaç ticareti yılda 30 milyar dolarlık gelir getiriyor.

Yoksul ülkelerde ilaçların dörtte biri sahte

22 Ekim 2012 Pazartesi 13:41

Dünya Bankası ve uluslararası kamu sağlığı kuruluşları Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde ve Latin Amerika’da satılan ilaçların %40’ının sahte olduğunu bildiriyor. Uzmanlar kötü kalite ya da sahte ilaçların piyasada rahatlıkla bulunmasının ölüme bile neden olabileceği görüşünde.

Sahte ilaç ticaretini durdurmaya çalışan uzmanlar Washington’da biraraya gelerek bu soruna yasal çözümler bulmanın yollarını aradı. Virginia’daki George Mason Üniversitesi Terör, Uluslararası Suç ve Yolsuzluk Merkezi’nden Louise Shelley: ”Uyuşturucu kaçakçılığına sahte ilaç ticaretinden daha fazla ağırlık veriyoruz. Halbuki sahte ilaçlar, uyuşturucu maddelere göre çok daha fazla sayıda insana zarar veriyor.”

Shelley, standartlara uymayan ilaç üretim ve dağıtımının arkasında uluslararası suç örgütlerinin olduğunu söylüyor. Uzman, bu boyuttaki organize suçla mücadele etmek için sadece uluslararası çabaların etkili olacağı görüşünde.

Kriminoloji uzmanı Louise Shelley: ”Dünya Sağlık Örgütü, polis, tüketici hakları örgütleri ve sivil toplum birlikte hareket etmeli.”

Dr. Margaret Hamburg: ”Bu ilaçların güvenlik, etkinlik ve kalitesini garanti edemezsiniz.”

Doktor Margaret Hamburg, Amerika’da gıda ve ilaç güvenliğini denetleyen Gıda ve İlaç Dairesi’nin başkanı. Gıda ve İlaç Dairesi son dönemde İnternet üzerinden sahte tıbbi malzeme satan sanal eczanelere karşı sıkı önlemler aldı.

İlaç standartlarını belirleyen The United States Pharmacopeia kuruluşundan Doktor Patrick Lukulay, hammaddelerin farklı ülkelerden geldiği için ilaç güvenliğinin ancak uluslararası işbirliğiyle sağlanacağını söylüyor.

Dr. Patrick Lukulay: ”Amerika’daki ilaçların aktif maddelerinin %80’i Hindistan ya da Çin’den geldiği için Amerikan firmaları risk altında.”

Andreas Seiter: ”Hindistan’da 10 binden fazla ilaç firması var. Denetçilerin hepsini takip etmek zor.”

Küresel ilaç uzmanı Andreas Seiter, birçok ülkenin ilaç denetim kapasitesini arttırması gerektiğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Michael Bates ise sahte ilaç konusunda sadece hastaların değil birçok doktorun da yetersiz bilgiye sahip olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örğütünden Michael Bates: ”Küresel sahte ilaç ticareti çok karmaşık. Hükümetleri bu sorunu çözmeye yönelik kaynak ayırmaya ikna etmek için sahte ilaç ticaretinin verdiği zararın boyutlarına dair daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.”

Uzmanlar sahte ilaç ticaretini durdurmak için küresel çapta eşgüdümlü çaba gösterilmesi gerektiğini, daha sıkı denetimle sorunun çözülebileceğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA