22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

YÖK BAŞKANI: DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE DOKTORLARIN DİPLOMASINI BAKAN İMZALAMAZ-VİDEO

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, dünyanın hiçbir yerinde doktorların diplomasını sağlık bakanın imzalamadığını söyledi.

YÖK Başkanı: Dünyanın hiç bir yerinde doktorların diplomasını bakan imzalamaz-Video

07 Mayıs 2011 Cumartesi 15:48

Türkiye’nin sağlık reformlarıyla büyük mesafe aldığının altını çizen Prof. Dr. Özcan, tam gün yasasının üniversite hastanelerini olumsuz etkilediğini söyledi. Özcan, önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sorunlarını anlatmak için YÖK’e davet edeceklerini söyledi.

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği tarafından düzenlenen ‘Üniversite Hastaneleri Birliği 8’inci Toplantısı’ Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde başladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı toplantıda üniversite hastanelerinin sorunları konuşuldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan, üniversite hastanelerinin bir takım sıkıntılarının olduğunu bildiklerini açıkladı. Özcan, çözüm önerileri konusunda ise gerek hükümetle, gerekse üniversitelerle işbirliğinin sürdüğünü aktardı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, “Benim açımdan sorunun asıl nedeni eğitim. Dünyanın hiçbir yerinde doktorların diplomasını Sağlık Bakanı imzalamaz. Bizim ülkemizde böyle gariplikler oluyor. Sağlık Bakanlığımız bugüne kadar mükemmel bir gelişme kat etmiştir. Ancak bazı konular da feda edilmiştir. Tam gün yasası ile ortaya çıkan sorunlar olduğu bir gerçek. Bu alanda bir birlik sağlanamadı. Ancak bundan sonrası için umutsuz değilim. Her alanda uygulanan performans sisteminin birlikte çalışılarak uygulanabileceğine inanıyorum. Bir finans sistemi oluşturarak bu sorunların kökünden çözülebileceğini düşünüyorum. Sağlık alanındaki sorunların çözümü için ortak fikirler üretmeli ve çözümler sunmalıyız.” dedi.

“SAĞLIK ALANINDA ULUSLAR ARASI PROJELER ÜRETMELİYİZ”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, açılış konuşmasında üniversite hastanelerinin hem hizmetin sunulduğu hem de eğitimin olduğu yerler olarak her türlü takdiri hak ettiğini belirterek, “Türk toplumu dinamik bir toplum, bu toplum kapsamlı bir değişim yaşıyor. Siyaset böyle bir değişimi yönetebildiği kadarıyla başarılı olur. Bu toplumun her alanda beklentileri çok yüksek ve talepleri artıyor. Bir taraftan bu talepleri karşılamak bir taraftan da sağlık hizmeti verenlerin taleplerini karşılamalıyız. İmkanların kısıtlılığı ne ölçüde olursa olsun bunun en iyi şekilde yapılması gerekir. Mesele hepimizin meselesidir. Bu sorun tek kişinin veya bir kurumun çözeceği bir konu değil. Türkiye’nin her alanda ölçeği büyürken sağlık alanında yapılan yatırım ölçeklerini küçük tutamayız. Sağlık sigortası konusunda Türkiye’de yapılanlar uluslar arası alanda da yankılanıyor. Bundan sonra da uluslar arası alanda sağlık alanında hep birlikte ortak projeler üretmemiz gerekir. Bu alanda size her desteği verme sözü veriyorum.” dedi.

“DİYALOG SORUNUMUZ VAR”

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de daha önce İstanbul, Ankara, Kocaeli, Samsun, Gaziantep, İzmir, Eskişehir illeri bünyesinde gerçekleştirilen birlik toplantılarının 8’incisini Konya Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İlk toplantı olan İstanbul oturumundan beri toplantılara ilginin hep üst düzeyde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Söylet, “Birkaç soruna çözüm arıyoruz. İnsan kaynaklarıyla ilgili sorunlarımız var. Asistan ve uzman sıkıntımız var. Müthiş derecede doğru veriye ihtiyaç olan bir sektörde birbirimizden kopuk kurumlar olarak çalışıyoruz. Örneğin Sağlık Bakanlığı kendi sağlık ağını bir merkezden görüyor ve acil yardım ulaştırıyor. Biz üniversiteler böyle bir anlayışa sahip değiliz ama sahip olmamız gerekiyor.” görüşünü dile getirdi.

“ÜNİVERSİTE HASTENELERİ DE BU DEVLETİN HASTANELERİ”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, üniversite hastanelerinin birtakım sorunları olduğunu belirterek, “Sağlıkta hükümetimizin gerçekleştirdiği devrim niteliğinde çalışmalar var. Ancak bazı sıkıntılarımız hala devam ediyor. Yan eleman ve eğitim alanındaki eksikliklerimiz sürüyor. Devlet hastaneleri bu ülkenin hastaneleri olduğu kadar üniversite hastaneleri de bu ülkenin hastaneleridir. Bu sorunların görülmesi ve çözüm önerilerinin getirilmesi noktasında bu toplantının son derece faydalı olacağına ve başarılı geçeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Üniversite hastanelerinin sorunlarının tartışılıp, çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıya Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve eşi Hatice Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ve eşi Doç. Dr. Nilsel Okudan, Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahattin Adam, Selçuk Üniversitesi Hastaneler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, konuk rektörler, dekanlar, üniversite hastanelerinin başhekimleri ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Yorumlar
SON DAKİKA