23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

YOĞUN BAKIM İŞ YAPAMAYACAK HALE GELEBİLİR

26 binden fazla yoğun bakım yatak kapasitesinin olduğu Türkiye'de yoğun bakım yan dal belgesi alan uzman sayısı ise 210'da kaldı. Uzmanlar, yan dal belgesindeki kriterlerin yoğun bakımlarda çalışan uzmanları bu işi yapmamaya sevkettiği belirtti.

Yoğun bakım iş yapamayacak hale gelebilir

14 Kasım 2014 Cuma 09:56

Senelerdir yoğun bakımlardaki hizmeti yürütmekte olan uzmanlara yeni kurulan yoğun bakım yan dalı ile ilgili uzmanlık belgesi verilmesinin uzmanlık eğitimi verilen hiçbir alanda olmadığı kadar ağır kriterlere bağlanması, yoğun bakım hizmetlerinin tehdit altında olduğunu gösteriyor. 26 binden fazla yoğun bakım yatak kapasitesinin olduğu Türkiye'de yoğun bakım yan dal belgesi alan uzman sayısı sadece 210. Bu sayı ile hedeflenen yoğun bakım hizmetinin verilmesi mümkün görünmüyor. Bir kereye mahsus olmak üzere, yoğun bakımlarda çalıştığını belgeleyen ve bunu düzenlenecek bir imtihanda başarılı olarak teyit eden uzmanlara başka hiçbir şart aranmaksızın işlerini sürdürme olasılığı sağlayacak yan dal belgelerinin verilmesi ile sorunun çözüme kavuşacağı öngörülüyor.

BELGE İÇİN KONGRE ŞARTI

Yoğun Bakım Yan Dal Uzmanlık Kanunu'na göre yan dal uzmanlığına başvuracak değişik ana dallardan uzmanların 5 yıl yoğun bakım ünitelerinde çalıştıklarını kanıtlamaları ve bu sırada yapmış oldukları her türlü araştırma ve çalışmalarını belgelemeleri gerekiyor. Kanuna rağmen Tıpta Uzmanlık Kurulu(TUK), tarafından getirilen kriterler ile yan dal belgesi almak zorlaştırıldı ve alınamaz hale getirildi. Yan dal uzmanlık belgesi almak için üst düzey dergilerde 5 adet yayın yapmak, bu alanda kongre düzenlemek, kitap tercüme etmek, kongrelerde konuşma yapmak, kitap yazmak, tez yönetmek, yöneticilik yapmak, komisyon üyesi olmak gibi koşullar istendi.

ÖĞRETİM ÜYELERİ SEVİYESİNDE

TUK'un getirdiği kriterler, bir uzmanın hemen sahip olamayacağı özellikler olduğu için ülkemizde yoğun bakım yan dal uzmanlık belgesi alanların neredeyse hemen tamamının akademisyenlerden yani doçent ya da profesörlerden oluştuğunu belirtiliyor.

İş yapamayacak hale gelinebilir

Uzmanlar, TUK'un getirdiği koşulların Türkiye'deki yoğun bakım hizmetinin yürütülmesi açısından en büyük sorunu oluşturduğunu ifade etti. Bir anestezistin 10-15 yıl süreyle yoğun bakımda çalışsa bile yan dal belgesi almakta zorluk çektiğini bildiren uzmanlar, yoğun bakımlarda hastalara bakmakla sorumlu olan birçok anestezistin ve ilgili diğer uzmanların, yan dal belgesi alamadığı için zamanla bu işi yapamayacak hale gelme kaygısı taşıdığını dile getirdi.

Profesör şartıyla uzman alınmasın

Yan dal belgesi almak için kriterlerinin profesörlere göre değil uzman kriterlerine göre belirlenmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, bu yaklaşımla ülkemizdeki yoğun bakım hizmetlerini durdurma noktasına getirecek tehlikenin de engellenebilineceğini belirtti. Aksi takdirde Türkiye'de yoğun bakım yatak kapasitesi birçok Avrupa ülkesinden fazla iken çoğunluğu üniversitelerde öğretim üyesi 210 yoğun bakım uzmanı ile hedeflenen hizmetlerinin verilmesinin zor olduğu öngörülüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA