23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa22°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

YİNE KIZILAY YİNE HIV'Lİ KAN

İstanbul’da farklı hastanelerde tedavi gören 3 hastaya Kızılay’dan alınan kan yoluyla HIV bulaştığı tespit edildi.

Yine Kızılay yine HIV'li kan

09 Şubat 2012 Perşembe 10:12

İstanbul’da yaşanan HIV skandalı, böbrek yetmezliği çeken pazarlamacı Ahmet Emin Bilgin’in ölümüyle patlak verdi. Özel bir hastanede 12 Nisan 2011 tarihinde böbrek nakli yapılan Bilgin’e hem Kızılay’dan alınan, hem de hastanenin kendi merkezinden kan verildi. Bilgin, operasyondan bir süre sonra rahatsızlandı. 2 Ağustos’ta kanında HIV tespit edilen Bilgin, çoklu organ yetmezliği nedeniyle 29 Ağustos’ta öldü. Hasta için Kızılay’dan alınan kanda HIV tespit edilince aile olayı yargıya taşıdı.

7 ŞÜPHELİ DONÖR
Bilgin’e verilen kan için Sağlık Bakanlığı müfettişleri 7 şüpheli donör belirledi. Kadıköy Başsavcılığı, bu 7 kişiden kan alınmasını ve HIV tespiti istedi. Ancak Kadıköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi, “CMK’nın 76. maddesine göre, sadece suç mağdurlarından vücut örnekleri alınabilir, bu kişiler suç mağduru olmadıklarından kan alınamaz” diyerek talebi reddetti. Bilgin Ailesi’nin avukatı Sema Kılıç, 11 Kasım’da Kadıköy Başsavcılığı’na başvuruda bulunduklarını belirterek şunları söyedi:

‘TESTTE EKSİK VAR’
“Sağlık Bakanlığı 25 Kasım’da müfettiş gönderdi. Savcılık dosyasına özel hastanenin eski başhekimi ve üç doktorun savunmaları ulaştı. Doktorlar, ‘Kızılay’dan alınan kanı bir kez daha tetkik etme yükümlülüklerinin bulunmadığını’ belirttiler. Başhekim görevden alınırken, müfettişler 7 kan bağışçısını belirledi. Savcılık, gerekli tetkiklerin yapılmasını istedi. Ancak yasaya göre bu tetkik yapılamadı. Hâlâ HIV’li kanın hangi donörden hastamıza bulaştığını bilmiyoruz.” Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin raporunu beklediklerini belirten Avukat Kılıç, “Kızılay’la ilgili olarak edindiğimiz bilgiler, bu kanın üç kişiye bulaştığı yönünde.

Kızılay, tüm yurttaki hastanelere kan veriyor. Kızılay’ın kan ürünleri bağışçılarının beyanıyla yetinmemesi, resmi prosedürde belirlenen şekilde gerekli testlerin yapılması gerekli. Aldığımız bilgi, test aşamasında eksiklik olduğu yönünde” dedi. Skandalda Sağlık Bakanlığı’nın da sorumluluğu olduğunu kaydeden Kılıç, “Rapor geldiğinde kimlerin sorumluluğu varsa, tazminat davası açacağız” diye konuştu.

1. Olay: HIV skandalı, böbrek yetmezliği olan 52 yaşındaki pazarlamacı Ahmet Emin Bilgin'in ölümüyle patlak verdi. Ahmet E. Bilgin’in 25 yıllık eşi Satı Bilgin, “İki çocuğum babasız kaldı. Psikolojim bozuldu. Adalet yerini bulmalı” dedi.

2.Olay: İstanbul'da özel bir hastanede tedavi gören 58 yaşındaki bir Bağkur emeklisine daha HIV’li kan verildiği ortaya çıktı. Mart ayında by-pass geçiren hastaya 24 Mart’ta kan verildi. Temmuzda yapılan incelemede HIV tespit edildi. Hasta ocak ayında yaşamını yitirdi. Ailesinin isteği nedeniyle hastanın kimliğini açıklamayan Avukat Selçuk Bayram, Ümraniye Başsavcılığı’na başvurarak, Kızılay yetkilileri hakkında “taksirle adam öldürme ve AIDS virüsü bulaştırma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

BAŞKASINA BULAŞTI MI?
Avukat Bayram, “Müvekkilimin HIV pozitif oluşu temmuzda tespit edildi. Ancak Kızılay’ın hastaneye gönderdiği uyarı yazısı 30 Kasım tarihli. Bu kişi HIV pozitif dolaşırken yine kan vermiş olabilir” dedi.

DONÖR BİSEKSÜEL OLDUĞUNU GİZLEDİ
Bağkur emeklisine kan veren HIV pozitif donör tespit edildi. HIV’li kanın Kızılay’a sürekli kan veren bir donöre ait olduğu, donörün “biseksüel ilişki”ye girdiğini sorgulama anketinde gizlediği ortaya çıktı. Kızılay’ın özel hastaneye gönderdiği resmi yazıda, “Bağışçının tüm tarama test sonuçları negatif olmasına rağmen, bir sonraki bağışında HIV enfeksiyonu saptanmıştır. Bu kan ürününün kullanıldığı hastanızın bilgilendirilmesini rica ederiz” dendi.

3. Olay: HIV’li kanın üçüncü kurbanı, İstanbul’da yaşayan ve anne olmaya hazırlanan B.Z. oldu. Genç kadın, 24 Mart’ta erken doğum yaptı, bu sırada kendisine kanverildi. Genç kadın, hem bebeğini kaybetti, hem de hastanenin uyarısıyla HIV pozitif olduğunu öğrendi.

KIZILAY BAŞKANI DOĞRULADI
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, olayı doğrulayarak, “Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Tek söyleyebileceğimiz, donörün kan vermeden önce anketteki bilgileri doğru yanıtlaması gerektiğidir. Verici bazı bilgileri gizlerse, HIV bulaşıp bulaşmaması şanstır” açıklamasını yaptı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA