24 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir9°C

YILMAZ: ASGARİ ÜCRET 1.500 DENDİĞİNDE NEDEN SES ÇIKARMADINIZ?

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret konusunda işadamlarına seslenerek, "Tepkide biraz geç kaldılar. Asgari ücret 1.500, 1.800 TL dendiğinde hiç sesleri çıkmadı" dedi

Yılmaz: Asgari ücret 1.500 dendiğinde neden ses çıkarmadınız?

12 Kasım 2015 Perşembe 07:54

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iş dünyasının "1.300 TL'lik asgari ücret fazla" eleştirisine tepki gösterdi. Dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturacak Antalya'daki zirve öncesinde Hazine Müsteşarlığı'nda buluştuğumuz Yılmaz, iş dünyasına "Tepkide biraz geç kaldılar. Daha önce bu sesler olmalıydı. Siyasi partiler popülizme kaçarak 'Asgari ücret 1.500 TL, 1.800 TL' dediğinde kimsenin sesi çıkmadı. Biz daha makul bir çizgide durduk, iş dünyasının yükü ile çalışanların beklentisi arasında bir denge kurduk" diye seslendi. 

SON VAATLER 3 MİLYAR 
Teklifin 1 Aralık'ta yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na gideceğini söyleyen Yılmaz, işverenler nezdinde de rahatlatıcı bir takım uygulamalar yapılacağını hatırlatarak, şöyle konuştu: "İşveren yükünü azaltıcı vaatlerimiz de var. Esnafa sunduğumuz faizsiz krediden tutun 1 yıl boyunca ilk işe giren genç bir insanın ücretini ödemeye ve prim ücretlerini tabana yaymaya varıncaya kadar... İşveren kesimi, tüm bunları bir bütünlük içinde göz önüne almalı." Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malatya mitinginde açıkladığı 10 maddelik vaatlerin hükümet programında olacağını belirten Yılmaz, "Malatya vaatlerinin bütçeye maliyeti 3 küsur milyar lira civarında olacak" dedi. Yılmaz, vaatleri üç ayda tamamlamak istediklerini de kaydetti. 

TÜRKİYE DENGE SAĞLIYOR 
G20 Zirvesi'yle ilgili de açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin başarılı bir dönem başkanlığı geçirdiğini belirterek, "Yönetimimizden herkes memnun kaldı. Türkiye gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında denge sağlıyor" dedi. 

G20 ÜYELERİ HESAP VERECEK
Türkiye'nin dönem başkanlığında şeffaflık ve hesap verilebilirlik mekanizması oluşturulduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz dönemde ülkeler 1.300'ün üzerinde taahhüt ortaya koydu. Taahhüt etmek kolay, önemli olan bu yapısal reformların uygulanıp uygulanmadığı. Bunu ölçmek için hesap verilebilirlik mekanizması oluşturduk. Kimin ne yaptığını OECD ölçtü. Taahhütlerin yüzde 48'i tamamlandı." Bakan Yılmaz, G20'nin alt açılım grupları (B20, L20, T20, W20, C20 ve Y20) de dahil yurtiçi ve yurtdışında toplam 90 toplantı yapıldığını belirtti. Antalya'daki zirveye 13 bin kişinin katılmasının beklendiğini söyleyen Yılmaz, G20 için mütevazi bir harcama yapıldığını ancak organizasyonun tanıtım anlamında yüksek getirisi olduğunu belirtti. Bakan Yılmaz, "Zirve sonrasında açıklanacak bildirge iyi olursa yıllarca 'Antalya Bildirgesi' olarak anılacak" diye konuştu.

GENÇ İŞSİZLİĞİ % 15 AZALTILACAK
G20'de temel önceliği uygulama, yatırım ve kapsayıcılık olarak belirlediklerinin altını çizen Yılmaz, şunları anlattı: "Geçtiğimiz toplantıda ülkelerin büyüme stratejileriyle ilgili taahhütleri yerine getirmesi durumunda 2018'de G20'nin toplam gayrı safi hasılasının 2.1 puan artacağı öngörülmüştü. Türkiye bu konuda takip mekanizması oluşturdu. Batmak için çok büyük olan bankalara yönelik 'TLAC' adında ortak bir standart belirlendi. Buna göre, 2019'da, toplam zarar absorbe kapasitesinin risk ağırlıklı varlıklarının en az yüzde 16'sı olması öngörüldü. Küresel vergi sisteminin adaleti açısından tarihi öneme sahip Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma (BEPS) getirildi. Ülkeler için yatırım stratejileri hazırlandı. 300 taahhüt belirlendi. Genç işsizliğinin 2025 yılına kadar yüzde 15 azaltılmasına yönelik hedef belirlendi."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA