15 Kasım 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa15°C
  • Antalya22°C
  • İzmir20°C

YETİM ANNELERİN ÜRETTİKLERİ, MAĞAZALARIN "İYİLİK KÖŞELERİ"NDE SATIŞA ÇIKACAK

Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz:

Yetim annelerin ürettikleri, mağazaların "iyilik köşeleri"nde satışa çıkacak

22 Kasım 2022 Salı 11:02

"Önümüzdeki yılla ilgili en önemli projemiz merhametin ve çocuklara desteğin çok görülür olmasıyla ilgili çalışmalar olacak. Bunun için marka ismi vermeyeyim ama Türkiye'nin yaygın alışveriş, giyim mağazalarında Yetim Vakfı olarak 'iyilik köşeleri' oluşturacağız"

"İyilik Gemisi projemiz, bu mağazalar üzerinden bütün Türkiye'ye ulaşmış olacak. Alışveriş için bu mağazalara gelen kişiler, yetim annelerimizin yapmış olduğu ürünlerden satın almak suretiyle hem daha çok yetim annemizi istihdam etmiş olacaklar hem de iyiliğin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşamış olacaklar"

Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, 2023 yılında yetimlere yönelik merhametin ve çocuklara desteğin çok görülür olmasıyla ilgili projeler hazırladıklarını belirterek, "Türkiye'nin yaygın alışveriş, giyim mağazalarında Yetim Vakfı olarak 'iyilik köşeleri' oluşturacağız. Alışveriş için bu mağazalara gelen kişiler, yetim annelerimizin yapmış olduğu ürünlerden satın almak suretiyle hem daha çok yetim annemizi istihdam etmiş olacaklar hem de iyiliğin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşayacaklar." dedi.

"Dünya Çocuk Hakları Günü"nde AA muhabirine konuşan Yılmaz, savaş, doğal afet, hastalık ve yoksulluklar nedeniyle her gün 10 bini aşkın çocuğun yetim kaldığını, bunun yılda yaklaşık 4 milyona yakın bir yetim nüfusu oluşturduğunu söyledi.

Yılmaz, Birleşmiş Milletlerin tahminlerine göre dünya üzerinde 150 milyon yetim olduğuna ve STK'ların araştırmalarına göre ise bu rakamın 400 milyona kadar yükseldiğine işaret ederek Yılmaz, "Yani bugün 8 milyarlık dünya nüfusunun 400 milyonu yetim çocuklardan buluşuyor. Bu çocuklar çok ciddi sıkıntılar içinde bulunuyorlar. Ve yarıya yakın çocuk ise sokaklarda her türlü tehlikeyle yüz yüze yaşıyor." diye konuştu.

Dünyada yükselen yetim çocuk rakamına dikkati çeken Yılmaz, "Yetim, kimsesiz, sosyal yetim ya da biz onları sokak çocuğu adıyla biliyoruz. Bunların sayısı dünya üzerinde 200 milyonu buluyor. Yani baktığımız zaman sokak çocuklarından bir ülke kurmaya çalışsak dünyanın en büyük yedinci ülkesi oluyor." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, çocukların bu dramatik tablosunun öncelikle kendisini çok etkilediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Özellikle inancımızın, dinimizin, yetim çocuklarla ilgili çok ciddi uyarıları var. Bunu ayet-i kerimelerle, Peygamber Efendimizin hadis-i şerifleriyle görmüş oluyoruz. Efendimiz, 'Ben ve yetime kefil olan cennette şu iki parmak gibi olacağız.' şeklindeki ifadeleri beni çok etkiliyor."

Yetim Vakfının 2017 yılında kurulduğunu hatırlatan Yılmaz, sadece babasını kaybetmiş yetim çocukları değil, aynı zamanda öksüz kalmış, annesini kaybetmiş çocuklar ile ebeveynleri olmasına rağmen onların sevgisinden, şefkatinden, merhametinden mahrum kalmış "sosyal yetim" olarak nitelendirilen çocukları da desteklediklerini aktardı.

Yılmaz, İstanbul, Hatay, Reyhanlı ve İdlib olmak üzere dört ayrı merkezden yıl içerisinde 5 bini aşkın yetim ve yetim annesine psiko-sosyal destek ve sosyal hizmet çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Bu sene eğitim döneminde 10 bine yakın yetime çanta ve kırtasiye setleri hediye ederek, onlara yönelik okula "hoş geldin" anlamında güzel bir faaliyet gerçekleştirdiklerini anlatan Yılmaz, çocukların akademik başarıları için ders dışı etüt programları da düzenlediklerini dile getirdi.

Yetim annelerine yönelik kalkınma projelerine de değinen Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Yetim Vakfı 'İyilik Gemisi' isminde özel bir proje uyguluyoruz. Bu proje aslında çok yönlü bir fayda sağlıyor. Hem rehabilite olan yetim annelerimize bir meslek edindirerek onları içinde bulundukları buhran durumundan, psikolojik çöküntülerden çıkartmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili bu mesleği hem öğretiyoruz hem icra etmelerini sağlıyoruz hem de oluşturdukları ürünleri bir maaş karşılığında annelerimizden alıyoruz. Bu hazırlanan ürünler de yine yetim çocuklara hediye verilmiş oluyor."

Yılmaz, yetim ailelerinin geçim profillerini inceleyerek küçükbaş ve büyükbaş hayvan, dükkan, dikiş makinaları, üç tekerlekli araçlar, sera, arı kovanı, dokuma makinaları gibi birçok alanda geçim vasıtaları oluşturduklarını ifade etti.

Bu yardımlarla yetim ailelerinin kendi kendilerine yetebilecek bir seviyeye gelmelerini sağladıklarını dile getiren Yılmaz, bütün bunların yanı sıra çocuklara ve ailelerine ayni ve nakdi destekler de sunduklarını bildirdi.

- Yetim Sponsorluğu Projesi

Yetim Vakfı'nın "Yetim Sponsorluğu" projesinden de bahseden Yılmaz, "Ülkemizde ve dünyanın 21 ülkesinde sponsorluk destek sistemiyle 10 bin yetim yavrumuza aylık nakdi destek veriyoruz. Tabii bunu kıymetli hayırseverlerin destekleriyle veriyoruz. Yetim Vakfı'nın 100 bine yakın bağışçısı var. Bu bağışçılarımız çeşitli dönemlerde yetim ailelerimize, yetim yavrularımıza destekler oluşturuyor. Bu nakdi ve ayni destekleri ailelerimize ulaştırmış oluyoruz. Sponsorluk sistemi dışında bir de 'kardeş aile' dediğimiz bir projemiz var." diye konuştu.

- "1,5 milyon çocuğa ve anneye ulaşmayı hedefliyoruz"

Yılmaz, 2022 yılında 700 binin üzerinde yetim çocuğa ulaştıklarını, önümüzdeki yıl bunu en az iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Yani 1,5 milyon civarı çocuğumuza ve annemize 2023 yılı içerisinde ulaşmayı planlıyoruz." dedi.

Merkezi Türkiye olan Yetim Vakfı'nın dünyadaki çalışmalarına da değinen Yılmaz, 33 ülkede faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Yılmaz, iç savaşın devam ettiği Yemen'de araştırmalara göre 930 bin yetim çocuk olduğunu aktararak, "Yemen'in nüfusu 30 milyon. Yani neredeyse her 30 kişiden birisi yetim. Burada tabii çoklu bir çalışma oluşturuyoruz. Neden? Çünkü çocukların açlıktan öldüğü, okullara gidemediği, sağlık merkezine ulaşma kabiliyetlerinin sınırlı olduğu ve hayatı kuşatan her alanda güvenlik, barınma, eğitim ve gıdaya erişimde mahrumiyetler yaşandığı için özellikle yetimin çok mağdur olduğu coğrafyaları tercih ediyoruz." diye konuştu.

- "Merhametin görülür olmasıyla ilgili projeleri hazırlıyoruz"

Hayata geçirmek istedikleri yeni projeler hakkında da bilgi veren Yılmaz, merhametin ve çocuklara desteğin çok görülür olmasıyla ilgili çalışmalar yapacaklarından söz ederek, şunları ifade etti:

"Önümüzdeki yılla ilgili en önemli projemiz merhametin ve çocuklara desteğin çok görülür olmasıyla ilgili çalışmalar olacak. Bunun için marka ismi vermeyeyim ama Türkiye'nin yaygın alışveriş, giyim mağazalarında Yetim Vakfı olarak 'iyilik köşeleri' oluşturacağız. İyilik Gemisi projemiz, bu mağazalar üzerinden bütün Türkiye'ye ulaşmış olacak. Alışveriş için bu mağazalara gelen kişiler, yetim annelerimizin yapmış olduğu ürünlerden satın almak suretiyle hem daha çok yetim annemizi istihdam etmiş olacaklar hem de iyiliğin bir parçası olmanın mutluluğunu ve vicdani rahatlığını yaşayacaklar. Edirne'den Kars'a 'İyilik Gemisi' projesi artık insanların ayağına gelmiş olacak."

Dünyada genel olarak bireyselleşme ve bir ilgisizlik sorununun yaşanmasından da bahseden Yılmaz, "Bu, sadece yetim yavrularımızla ilgili değil, kendi evimizdeki çocuklarımızla da ilgili de bir durum. Çok ilgisizleşiyoruz, bireyselleşme çok hızlı bir şekilde artıyor. Eskiden insanlar bir sofrada ailelerini toplayabiliyorlardı. Artık maalesef kendi evlerimizde de ciddi bir şekilde aile bireylerinin bir araya gelmeme sorunu var." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, "Dünya Çocuk Hakları Günü" vesilesiyle hayırsever ve gönüllü insanlara, daha fazla yetim çocuğa destek olma çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA