05 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa15°C
  • Antalya23°C
  • İzmir19°C

YERLİ İLAÇ İÇİN DEV PROJE

İlaç faturasına ‘milli ilaç’ merhem olacak. Türk ilaç sektörünün lisans için yurtdışına ödediği yıllık 22 milyar liralık faturanın düşürülmesi için ilk etapta Türk Sağlık Yatırımları Fonu kurulacak.

Yerli ilaç için dev proje

05 Şubat 2018 Pazartesi 14:17


İlaç faturasına ‘milli ilaç’ merhem olacak. Türk ilaç sektörünün lisans için yurtdışına ödediği yıllık 22 milyar liralık faturanın düşürülmesi için ilk etapta Türk Sağlık Yatırımları Fonu kurulacak. Bu fon, öncelikle ABD’de yaşayan Türk bilim insanlarının patenti Türkiye’ye ait yerli ilaç buluşlarını ortaklıklarla destekleyecek.

 

Türkiye, yerli otomobilden sonra yerli ilaç üretimi için de ilk adımı atıyor. İlaçların patenti için ödenen yıllık 22 milyar liralık faturanın azaltılması için ilk etapta Sağlık Yatırımları Fonu kurulması planlanıyor. Enerjiyle birlikte cari açığın önemli bir kısmını oluşturan ilaç ithalatı ve son dönemde Ankara-Washington arasındaki ilişkileri Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, Karar Gazetesi’ne değerlendirdi.

BAŞBAKANLA GÖRÜŞTÜK

Hükümetin de desteklediği Milli İlaç projesine değinen Uğur Terzioğlu, projeyi Başbakan Binali Yıldırım’la da görüştüklerini söyledi. ABD’de çok kıymetli Türk bilim adamları olduğuna işaret eden Terzioğlu, “Bu bilim adamlarımız, Hindistan, İsrail, Çek Cumhuriyeti gibi değişik ülkelere çalışmışlar. Ne yapmışlar? Yeni yeni ilaçlar bulmuşlar. Bizim de kendi molekülümüze ulaşmamız gerekiyor. Şu anda fason üretim yapıyoruz. Türkiye ilaçların patenti için her yıl 22 milyar lira ödüyor. Binali Bey, ‘bunun 7-8 milyar lirasını kurtarabilirsek, büyük bir başarı’ diyor. Kendi patentimizi alırsak, o ilacın tüm dünyaya satış hakkına sahip oluruz. Mesela 10 kalem ilacı hedeflersin, örneğin sıtmaya iyi gelecek ilaç üretirsin. Bunun patenti Türk olur. O zaman Türk patentli ilacı dünyaya satarsın” diye konuştu. ABD’de 40-50 Türk bilim adamı olduğuna işaret eden Terzioğlu, “Bu bilim adamlarımızın hepsi Türkiye’ye küskün, dargın. Çünkü kapılarını çalan yok. Biz de diyoruz ki bu bilim adamlarımıza sahip çıkalım” çağrısında bulundu. Milli ilaçta öncelikle ABD’de yaşayan Türk bilim adamlarının yerli ilaç buluşlarının ortaklıklarla destekleneceğini söyleyen Terzioğlu, fonun  Türk Sağlık Yatırımları Fonu olmasının planlandığını söyledi. Terzioğlu, “Bu fon Türkiye’de kurulacak, ABD’de yatırımları destekleyecek” dedi.

Terzioğlu, önümüzdeki dönemde de sözleşmelerin imzalanacağını açıkladı.

TÜRKLERE ABD’DE KLAVUZLUK YAPIYORUZ

Türk firmalarının ABD’ye ticaretini artırmak için Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) bazı önerilerde bulunduklarını da açıklayan Uğur Terzioğlu, konsey olarak Türk şirketlerine bir nevi kılavuzluk yapacaklarını söyledi. Terzioğlu, TİM’e yaptıkları öneriyi şöyle açıkladı: “Üyelerimiz ABD’ye ihracat konusunda size yardımcı olsun, sekiz eyalette pilot uygulama başlatalım’ dedik. Geçen yıl ABD’ye ihracatımız yüzde 25 arttı. Biz, Türk firmalarını bu sekiz eyalette direkt ithalatçılarla temas ettiriyoruz. Toplantılar yapıyoruz. Demir-çelik, tekstil, deri, mermer sektörlerindeki ihracatçı firmaların ABD pazarına girişlerine yardımcı olacağız. ABD çok sürüm isteyen bir pazar. Yüzde 50 karla bin adet gömlek satacağına yüzde 5 karla 10 milyon adet sat.”

ATC YILLIK KONFERANSI’NA HÜKÜMET DÜZEYİNDE KATILIM OLMUYOR

Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) yıllık konferansının 29 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında Washington’da düzenleneceğini de söyleyen Uğur Terzioğlu, söz konusu toplantılara ABD’nin Citibank, Boeing gibi dev finans ve sanayi şirketlerinin katıldığını, bunun yanı sıra ABD parlamentosundan da birçok siyasinin katılım gösterdiğine işaret ettiği. Bu konferanslara ABD’den eski başkanların katıldığını  ifade eden Terzioğlu, üç yıl öncesine kadar Türkiye’nin de aynı derecede temsil edildiğini hatırlattı. Terzioğlu, “Ancak Türkiye’den son dönemde hükümet düzeyinde katılım olmuyor. Geçen yıl müsteşar düzeyinde katılım gerçekleştirdik. Bu konferansı boykot etmiş gibi olduk. Oysa ATC’nin kurucuları ABD’nin önde gelen 25 şirketi. Biz bu 25 şirketin CEO’sunu New York’ta yemeğe davet ettik. ‘Gelin Türkiye’ye yatırım yapın’ dedik. Kendileri gelmeyip, ikinci hatta üçüncü adamlarını gönderdiler. Çünkü ATC konferanslarından dolayı bize kırgınlar” idiye konuştu.

kaynak:karar
Hamide HANGÜL / EKONOMİ SERVİSİ

 

 

Etiketler:
Yorumlar
SON DAKİKA