27 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya8°C
  • İzmir11°C

YENİ SAĞLIK SORUMUZ OBEZİTE VE DİYABET

Bakan Akdağ, Türkiye'deki yaşam biçimi ve beslenme sorununa paralel olarak yeni sağlık problemleri belirdiğini söyledi. Akdağ, "1998'de obezite oranı yüzde 21 iken bugün yüzde 32'ye çıktı" diye konuştu

Yeni sağlık sorumuz obezite ve diyabet

31 Ekim 2010 Pazar 11:34

Sağlık Bakanlığı, YÖK, üniversiteler ve özel sağlık kuruluşları ile ortaklaşa olarak düzenlediği "Sağlıkta İnsan Gücü ve Sağlık Yatırımları Planmala" çalıştayı ile "sağlık" masaya yatırıldı. Üç gün boyunca Ankara Kızılcahamam'da düzenlenen ve bakanlık bürokratları, tıp fakültesi dekanları, başhekimler, üniversite hastanesi bulunan illerin sağlık müdürleri, YÖK ve DPT'den temsilcilerin de katıldığı çalıştayın kapanış konuşmasını Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptı.

Bakan Akdağ, ülke kaynaklarıyla yapılabileceğin en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Vatandaşların iyi hizmet almaları ve sağlık hizmeti verenlerin motivasyonunun sağlanması için planlamanın yapılması gerekir" dedi.

DOKTORA İLACI ÖĞRETMELİYİZ

Türkiye'de ilaç harcamalarının fazla olduğuna da dikkati çeken Akdağ, asıl tasarrufun akılcı ilaç kullanımıyla sağlanacağını söyledi. Akdağ, üç muayeneden ikisinde ilaç yazılan bir sistemin bulunduğunu belirterek, 'Elimizdeki ampirik bilgiler, mezun olan öğrencinin bilgi eksikliği olduğunu gösteriyor. Lüzumsuz antibiyotikleri yazdırmamayı öğrenebilirsek çok büyük tasarruf yaparız. Bana göre asıl olan bilgidir. Doktorun ilacı nasıl kullanacağını öğretmemiz lazım, bence öğretemiyoruz. Bunu öğrencilere fakültede öğretmemiz lazım' ifadelerini kullandı.

Sağlık alanında Türkiye'nin önünde yaşam biçimlerinden kaynaklanan obezite ve diyabet gibi yeni sorunların durduğuna dikkat çeken Akdağ, şöyle konuştu:

'1998'de Türkiye'de obezite oranı yüzde yüzde 21'de iken yüzde 32'ye çıktı. Diyabet yüzde 7'den yüzde 13'e çıktı. Sağlık Bakanlığı olarak şişmanlığı azaltmaya çalışacağız. Kanserle ilgili yapılanmamız, diyabet, kalp hastalıkları felçler ile yapılanmamızın yaygınlaştırılması gerektiği ortaya çıkmış durumda.'

Konuşmasının sonunda çalıştaya katılanların sorularını yanıtlayan Akdağ, doğudaki illerde çalışmayı özendirmek için klinik şefliğine girişi oradaki hastanelerden yapmak ve rotasyon sistemi gibi farklı yöntemler üzerinde çalışıldığını söyledi.

KARABORSA KALKACAK

Sağlık sektöründe karaborsayı ortadan kaldırmak istediğini belirten Akdağ, 'Türkiye sağlıkta örnek ülke, model ülke haline geldi. Rahata kavuşuyoruz. Hastanelerde işler eskisi gibi yürümüyor. Oraya giren para en verimli şekilde dışarı çıkacak. Vatandaş iyi hizmet alacak. Çalışanların ödemeleri düzenli şekilde dağıtılacak. Kaynakları iyi kullanırsak yapabiliriz' şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA