23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

YENİ KİMLİKLER ÜZERİNDE KUMPAS

Parmak ve damar izi verilerini de barındıran yeni kimliklerin ihale şartnamesi, vatandaşların bilgilerinin hem paralel yapının hem de ABD'li şirketin eline geçmesine olanak sağlıyor.

Yeni kimlikler üzerinde kumpas

19 Temmuz 2014 Cumartesi 08:51

Çağatay AYTAÇ

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 4 Ağustos'ta yeni kimlik kartları için yapılacak ihalenin şartnamesi büyük bir ihaneti gözler önüne serdi. 3 yıl içinde tamamen hayatımıza girecek olan parmak ve damar izi verileri dahil tüm kişisel bilgilerimizi barındıran akıllı kimlik kartlarıyla ilgili ihale şartnamesivatandaşların en özel verilerinin hem paralel yapının hem de ABD'li şirketin eline geçirmesine olanak tanıyor. 77 milyon vatandaşın en özel bilgileri, ABD merkezli "M2SYS" firmasının kurduğu sistemde korunacak. Öte yandan, ihaledeki bazı şartlar sayesinde de paralel yapının büyük bir vurgun yapmayı hedeflediği iddia ediliyor.

ÖNCEDEN KARAR VERDİ

Parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi gibi bilgileri içinde barındıracak olan Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartları, paralel yapının etkinliğini sürdürdüğü TÜBİTAK'ın hazırladığı şartnameyle ihaleye çıktı. Milli gizliliğe sahip olması gereken bilgilerin nerede ve nasıl saklanacağına önceden karar veren TÜBİTAK, şartnamede ABD merkezli "M2SYS" isimli firmayla çalışır hale getirdikleri sisteme uyumlu bir şartname hazırladı.

BİLGİLER AMERİKA'YA

77 milyon vatandaştan toplanacak olan biyometrik verilerin ve tüm nüfus bilgilerinin saklanacağı veritabanını kendisi belirleyen TÜBİTAK, bu bilgilerin tamamının ABD istihbaratının en sağlam bilgi kaynaklarından biri olarak bilinen "Oracle" firmasına ait biyometrik veritabanında saklanacağını şartnameye yazdı. Bu sistemlerin tamamının ihale öncesinde TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından belirlendiği öğrenildi. O dönem TÜBİTAK BİLGEM UEKAE'nın başkanlığını yapan isim kurumdaki yapılanmanın baş sorumlusu olarak gösterilen Hasan Palaz'dı. Palaz, 17 Aralık operasyonu sonrasında Başbakan Erdoğan'ın da dahil olduğu birçok kriptolu telefonun dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla görevden alınmıştı.

TÜBİTAK: İHALE İPTAL EDİLMELİ

TÜBİTAK'tan bir üst düzey yetkili iddiaların önceki dönem yönetiminde gerçekleştiğini savundu. Resmi olarak açıklama yapamayacaklarını söyleyen yetkili "Durum çok vahim. Bütün verilerimiz yabancıların eline geçecek. İhale iptal edilmeli" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA