23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

YENİ ECZACILIK YASASIYLA ECZANE AÇMAK ARTIK ZOR!

Yeni eczacılık yasası büyük kentlerde eczane açmanın önünü tıkadı. TBMM Sağlık Aile ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülen Eczacılık Yasa Teklifi, eczacılar tarafından geçer not aldı.

Yeni eczacılık yasasıyla eczane açmak artık zor!

08 Mayıs 2012 Salı 15:57

TBMM Sağlık Aile ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülen Eczacılık Yasa Teklifi, eczacılar tarafından geçer not aldı. Yeni yasal düzenleme eczanelere bir takım yenilikler getiriyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde 1400 kişiye bir eczane düştüğünü belirten Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak; “Bu rakam doğu illerinde 7 bin kişiye bir eczane oranında. Gelecek yıl eczacılık fakültesine girip, mezun olanların batıdaki büyükşehirlerde eczane açması çok zorlaşacak. İstanbul, Ankara, İzmir’de 6-7 yıl sonra eczane açmak adeta hayal olacak” diyor.

BATIDA AÇMAK HAYAL OLACAK

Yeni yasa teklifini içerik olarak benimsediklerini dile getiren Çolak, “Veteriner aşı ve serumları dışındaki kedi-köpek gibi hayvan ilaçları eczanelerde satılıyor. 1995 yılında çıkan bir yasa ile veterinerler de bu ilaçları satmaya başladı. İlacı reçete edenle ilaç yazan kişilerin aynı kişiler olmasını yaklaşım olarak doğru bulmuyoruz. Veteriner ilaçlarının sadece eczaneden satılması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında kullanılan ve çok büyük oranda zehir ihtiva eden ürünler ise eczaneler satmayacak. Daha çok ev kullanımına yönelik sinek, karınca ve böcek ilaçlarının satışı yapılacak” dedi.

MEZUNLAR STAJ YAPACAK

“Dünya ortalaması göz önüne alındığında özellikle Avrupa ülkelerinde 3 bin 500 kişiye bir eczane düşüyor. Türkiye’nin batısındaki İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde 1400 kişiye bir eczane düşmekte. Doğu ve Güneydoğu illerinde ise 7 bin kişiye bir eczane düşüyor. Dağılımın ve yaygın hizmetin dengeli olması gerekiyor. Avrupa’da eczaneler arası mesafe kriteri söz konusu. Türkiye’de bu durum göz önüne alınmıyor. Gelecek yıldan itibaren eczacılık fakültesine giren ve mezun olanlar tercihini İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirleriden yana değil, Doğu ve İç Anadolu’dan yana kullanmak zorunda kalacak. Batıdaki iller için ruhsat almak çok zorlaşacak. İstanbul’da eczane açmak hayal olacak denebilir. Ancak mevcut eczalenelere dokunulmayacak. Eczacının bir kereye mahsus istediği yerde eczane hakkı, devretme hakkı ve nakil hakkı bulunuyor. Türkiye’de 24 bin 500 eczane bulunuyor. Bu rakam Fransa, İngiltere ve Almanya’daki eczane sayısından fazla. Bizim ülkemizde eczane doyumu söz konusu.

10 YIL ÖNCE 7 FAKÜLTE VARDI ŞİMDİ 23 OLDU

“Fransa’nın başkenti Paris’te 40 yıldır eczane açılmıyor. Türkiye’deki ilaç tüketimine harcanan para fazla değil. Yunanistan’da bir kişinin yıllık ortalama ilaç harcaması 300 dolar seviyesinde. Bizdeki rakam ise 140 dolar. 2001-2003 yıllarında nüfusun yüzde 2.1’i doktora giderken, şu an bu rakam 7.8’e ulaşmış durumda. Türkiye’de 10 yıl önce 7 eczacılık fakültesi vardı. Bu sayı 23’e çıktı. Fakülteden mezun olan pekçok kişi eczane açmak istiyor. 10 yıl önce 450 mezun verirken, şimdi 1700 mezun veriliyor. Böyle devam ederse işsizlik sayısında patlama yaşanır.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA